Teknoloji

Apple’ın gelecek nesil iPhone SE’yi iptal ettiği söylentileri var

a101 8 haziran 2023

iPhone SE’nin yeni versiyonunun 2024 yılında gelmesini bekleyenler hayal kırıklığına uğrayabilirler. Tahminlerini tedarik zincirindeki kaynaklara dayandıran analist Ming-Chi Kuo, geçen ayki Apple’ın geçen ay dördüncü nesil iPhone SE’nin iptal edilebileceği veya erteleyebileceği yönündeki tahmininin ardından, cuma günü yayınladığı bir blog yazısında, şirketin bu akıllı telefon için üretim ve sevkiyat planlarını iptal ettiğini öne sürdü.

Kuo, telefonla ilgili planların askıya alınmasının nedeninin, Apple’ın düşük seviyedeki telefonlarının şirketin umduğundan daha kötü satması olabileceğini belirtiyor. Geçtiğimiz eylül ayında Bloomberg de, iPhone 14 Pro’lara normal iPhone 14’lerden daha fazla talep olduğunu haber vermişti. Ayrıca seride meydana gelecek bir başka fiyat artışının ürünü fiyat konusuna önem veren tüketicilerin gözünde daha az çekici hâle getirebileceğine dair endişeler de etkili oluyor.

Apple, 2024’te yeni bir iPhone SE çıkarması, bu çok da şaşırtıcı olmayacaktır. Geçtiğimiz mart ayında Kuo ve Nikkei Asia, Apple’ın üretimini planladığı iPhone SE sayısını telefonun piyasaya sürülmesinden sadece birkaç hafta sonra düşürdüğünü bildirmişti.

O zamandan beri bu akıllı telefonun satışlarının nasıl olduğu hakkında pek bir şey duymamış olsak da, Apple’ın özellikle 2023’te fazla gelir getirmeyen bir telefonun takipçisini çıkarmak için acele etmemesi anlaşılabilir olacaktır. Üstelik 2023 gibi, büyük şirketler ve genel olarak ekonomi için zor geçmesi öngörülen bir yılda bir yenileme beklememek mantıklı olurdu.

Daha bütçe dostu olan bir model olarak nitelendirilen iPhone SE’nin şimdiye kadar üç farklı versiyonu çıktı. Birinci modelle ikincisi arasında dört yıllık bir zaman varken, üçüncü model ise selefinden iki yıl sonra geldi. Bu nedenle Apple’ın iki yıl sonra, yani 2024’te yeni bir model çıkarmaması, iPhone SE’den tamamen vazgeçildiği anlamına da gelmeyebilir.

iPhone SE iptaline üzülmeyecek şirket Qualcomm olacaktır

Yeni bir iPhone SE’nin muhtemel iptalini duyunca üzülmeyebilecek bir şirket ise, mevcut iPhone’lar için 5G modemler yapan Qualcomm olacaktır. Apple’ın kendi 5G modem çipleri üzerinde çalıştığı biliniyor ve Kuo’ya göre, bunları amiral gemisi telefonlarına getirmeden önce bir sonraki nesil iPhone SE’de test etmeyi planlıyordu. Kuo, Apple’ın modemlerinin Qualcomm’unkiler kadar iyi performans göstermediğini, şirketin çizim tahtasının başına geri döndüğünü ve 2024 model iPhone 16’nın Qualcomm modemlerini kullanmaya devam etme olasılığını artırdığını öne sürmüştü. Bu, yonga üreticisinin, Apple’ı 2025’e kadar önemli bir gelir kaynağı olarak tutmaya yönelik tahminlerini destekliyor.

Her ne olursa olsun, bu haberlerin hepsi şüpheyle karşılanmaya değer. 2024’e daha bir yıl var ve planlar her zaman değişebilir. Üstelik, Kuo genel olarak güvenilir olsa da, hiçbir söylenti kaynağı mükemmel değildir. Kuo, Apple’ın önce 2022’de, ardından Ocak 2023’te çıkacağını öne sürerek, sanal gerçeklik başlığını ne zaman piyasaya süreceği konusundaki tahminlerini defalarca öteledi. Cuma günü ise, “mekanik bileşen düşürme testiyle ilgili sorunlar ve yazılım geliştirme araçlarının mevcudiyeti” nedeniyle bu ürünün çıkışının tekrar ertelenebileceği tahmininde bulundu.

2022 Apple iPhone SE

  • 4.7 inç Retina HD ekran
  • 12 MP Geniş kamera
  • Akıllı HDR 4, Fotoğrafik Stiller, Portre modu ve 1080p video kaydı özelliklerine sahip 7 MP FaceTime HD kamera
İLGİLİ HABERLER