Manşetler

iPhone 6s Plus Ön İnceleme

iphone

iphone-6s-plus-on-inceleme-11

Apple iPhone 6s ve iPhone 6 Plus dün itibarıyla yurt dışında piyasaya sunuldu. Biz de Apple’ın yeni iPhone’larından iPhone 6s Plus’a erişme fırsatı yakaladık. İlerleyen zamanlarda, iPhone 6s ve iPhone 6s Plus Türkiye’de piyasaya sunulduğunda bu akıllı telefonları detaylı şekilde inceleme fırsatı bulacağız. Şimdilik iPhone 6s Plus ile ilgili kısa deneyimimizden elde ettiğimiz izlenimlerimizi bir ön inceleme yazısıyla paylaşalım.

iPhone 6s Plus’ta ilk kontrol ettiğimiz detaylar bu yeni akıllı telefonun kalınlığı ve ağırlığı oldu. Bildiğiniz gibi, iPhone 6s ve 6s Plus’ta 7000 serisi alüminyum kullanılıyor. Aynı zamanda ekranda da 3D Touch teknolojisi mevcut. Bütün bunlar iPhone 6s ve 6s Plus’ın selefleri iPhone 6 ve 6 Plus’a göre daha ağır olmasına sebep oluyor.

iphone-6s-plus-on-inceleme-1

Bir elimize iPhone 6s Plus’ı, bir elimize de iPhone 6 Plus’ı alıp aradaki ağırlık farkını anlamaya çalıştık. İlk anda hemen anlamak mümkün olmadı, ancak biraz daha konsantre olup ağırlıkları hissetmeye çalıştığımızda gerçekten de iPhone 6s Plus’ın çok az da olsa daha ağır olduğunu anladık.

Kalınlık farkına bakacak olursak, o da aynı ağırlık gibi, aradaki kalınlık farkını ayırt etmek neredeyse imkansız gibi. Üstelik iPhone 6 Plus’ın Apple markalı deri kılıfını iPhone 6s Plus’a taktık ve hafif sıkı olsa da gayet düzgün şekilde kullanılabildiğini gördük.

iphone-6s-plus-on-inceleme-2

iPhone 6s Plus ve iPhone 6 Plus’ta farklı alüminyum çeşitleri kullanılıyor. Bir karşılaştırma da bu durumu dikkate alarak gerçekleştirdik, ancak yüzeyin verdiği his bakımında farklılığı ayırt etmek zor. Ancak iPhone 6s Plus ve 6 Plus’ın yüzeylerinin sürtünme değerleri farklı gibi görünüyor. Bu, farklı alüminyum alaşımlarının kullanılmış olmasıyla bağlantılı olabilir.

5.5 inç, 1920 x 1080 piksel Retina HD ekranın iPhone 6 Plus’taki ekrana göre keskinlik, renk, parlaklık gibi unsurlar bakımından farklılığı söz konusu değil. Ancak önemli bir yeni özelliği, 3D Touch’ı barındırıyor.

iphone-6s-plus-on-inceleme-10

3D Touch hakkında epey bir bilgi sahibi olmuşsunuzdur. Apple Watch’un ekranında ilk kez gördüğümüz ve o zaman Force Touch olarak adlandırılan bu teknoloji ekranın farklı basınç seviyelerini algılamasını ve buna göre farklı hareketleri desteklemesini mümkün kılıyor. Apple iPhone 6s ve 6s Plus’ın ekranında bu teknolojiyi 3D Touch gibi, pazarlamaya daha yatkın bir isimle sunuyor.

iphone-6s-plus-on-inceleme-7

iPhone 6s Plus’ı açınca yaptığımız ilk işlerden biri ana ekrandaki Kamera, Takvim, Mesajlar, Safari gibi Apple’ın yerleşik uygulamalarının ikonlarına bastırmak ve aksiyon menüsünü açmak oldu. Ancak bunu yaparken basmayı beceremeyip menüleri açmak yerine uygulamaları silmeyi sağlayan, uygulama ikonlarının sağa sola sallanıp durduğu arayüzü birkaç kez istemeden açtık. Diyeceğimiz o ki, iPhone 6s ve 6s Plus sahiplerinin 3D Touch’a alışmaları az da olsa zaman alabilir. iPhone 6s ve 6s Plus’a eklenmiş olan Haptic Engine sayesine 3D Touch hareketlerinde geri bildirimleri titreşim şeklinde elde hissetmek güzel oluyor. Örneğin ana ekrandaki herhangi bir uygulama ikonuna bastığınızda, menü açıldığında ve açılmadığında farklı titreşimler üretiliyor, böylelikle olumlu ve olumsuz durumu sadece gözle görmek değil, avuç içinde de hissetmek mümkün oluyor.

iPhone 6s ve 6s Plus’ın içinde A9 işlemci mevcut. Apple RAM miktarını her zaman olduğu gibi yine açıklamadı, ancak daha sonra çıkan haberler bunun 2 GB olduğu şeklindeydi. Gerçekten de GeekBench 3 benchmark uygulamasını yükledikten sonra uygulamanın başlangıç sayfasına baktığımızda 1,94 GB değerini gördük. Diğer bir deyişle, gerçekten de iPhone 6s ve 6s Plus’ta 2 GB RAM bulunuyor.

iphone-6s-plus-on-inceleme-12

Anlayacağınız iPhone 6s ve 6s Plus’ta güçlü bir donanım paketi var ve gerçekten de, iPhone 6s Plus için konuşacak olursak karşımızda yağ gibi akan bir telefon var. Çoklu görev ekranını açma, uygulamalar arasında geçiş, Safari’nin sekmeler sayfasına atlama vb. gibi grafiksel detaylarda A9 işlemcinin sunduğu gücü görmek mümkün oluyor. iPhone 6s ve 6s Plus sahipleri yeni telefonlarının performansında oldukça memnun olacaklar gibi görünüyor. Tabii ki, ileride gerçekleştireceğimiz detaylı incelemeler sayesinde performans hakkında daha fazlasını söyleyebileceğiz. Ayrıca pil konusunda da detaylı inceleme yaptığımızda daha somut yargılara varabileceğiz.

iphone-6s-plus-on-inceleme-14

iPhone 6s Plus’ın yüksek performansının faydasını gördüğümüz önemli noktalardan bir tanesi video kaydı. iPhone 6s ve 6s Plus’ta 4K video kayıt özelliği mevcut. Daha eski iPhone modellerinde Apple sadece tek bir çözünürlükte kayıt yapmaya izin veriyordu, ancak iPhone 6s ve 6s Plus’ta farklı çözünürlük ve kare hızlarında kayıt yapma imkanının tanındığını görüyoruz. Ayarlar’dan Fotoğraflar ve Kamera sayfasına girmek, buradan da Kamera başlığı altında yer alan Video Kaydı Yap seçeneğini takip ederek kameranın yapacağı çekimin formatını seçebilirsiniz.

iphone-6s-plus-on-inceleme-13

Seçenekler arasında 720p/30fps, 1080p/30fps, 1080p/60fps ve 4K/30fps bulunuyor. Ağır çekim kayıt için de 1080p/120fps veya 720p/240fps arasında çekim yapmak mümkün. 1 dakika uzunluğundaki 4K videonun ortalama 400 MB, 1 dakika uzunluğundaki 1080p/60fps videonun da ortalama 200 MB civarında büyüklüğe sahip odluğunu belirtelim.

Ön incelemeyi kapatmadan önce son olarak 5 megapiksel ön kameraya da kısaca değinelim. Önde yer alan FaceTime kamera nihayet artırılmış çözünürlüğüyle iPhone 6s ve 6s Plus’ın Android telefonlar karşısında rekabette geri kalmamasını sağlıyor. Ön kamera ile çekilen selfie’lerde artırılmış çözünürlüğün farkı hissediliyor, ancak devrim niteliğinde değişiklikler beklememek gerekiyor. Retina Flash güzel bir fikir ve selfie çekimlerde cilde biraz daha doğallık kattığını düşünüyoruz. Tabii ki, hem ön hem de arka kameranın daha geniş çaplı değerlendirmesi için detaylı incelemeyi beklemeniz gerekiyor. Live Photos, yani Canlı Fotoğraflar özelliğine de o zaman değineceğiz.

İlk izlenimlerimize göre Apple’ın iPhone 6s ve 6s Plus’ta yapmış olduğu değişiklikler, getirdiği yenilikler epey memnun edici. Özellikle yeni iPhone sahipleri telefonlarının performansından mutlu olacaklar gibi görünüyor. Video çekimi için format zenginliğinin getirilmesi de önemli artılar arasında bulunuyor. iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’ın detaylı incelemelerini ilerleyen haftalarda, bu telefonlar Türkiye’de satışa sunulduğunda yapmayı planlıyoruz. O zaman hem iPhone 6s Plus hem de iPhone 6s ile ilgili daha sağlam, ayakları yere basan yorumlarla karşınızda olacağız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER