Teknoloji

Apple, iPhone 16’da A17 yerine doğrudan A18’e geçecek

iphone 16

Apple’ın iPhone 15 Pro Max için geliştirdiği, fakat hiçbir zaman genel kullanıma sunulmayan alternatif bir model, şirketin özellikle 5G modem testleri için “D84S” cihaz tanımlayıcısını kullanarak ne denli yenilikçi adımlar attığını ortaya koyuyor. Tanımlayıcıdaki “S”, Apple’ın kendi geliştirdiği 5G modeminin proje takma adı “Sinope”yi işaret ediyor. Bu durum, Apple’ın cihaz tanımlamalarındaki isimlendirme yöntemlerine dair çarpıcı ipuçları sunuyor.

İşletim sisteminden sızan kodlar, iPhone 16 serisinin tamamının yeni bir sistem-üzerinde-çip kullanacağını, t8140 yani dahili olarak A18 çip olarak adlandırılan, gözler önüne seriyor. A18 çip, temel model iPhone 16 ve iPhone 16 Plus (Apple içerisinde D4y olarak biliniyor) ile iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max (D9x olarak içeride anılıyor) modelleriyle ilişkilendiriliyor.

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ta A17 Pro yerine A18 işlemci görebiliriz

Bu durum, iPhone 16 serisi hakkında daha önce ortaya atılan bir dedikoduyu doğrular nitelikte ve Apple’ın önceki sürümlerine göre dikkate değer bir değişimi temsil ediyor. iPhone 15 serisinde, temel model iPhone 15, iPhone 14 Pro’nun eski A16 çipini kullanırken, iPhone 15 Pro modeli tamamen yenilenmiş bir A17 Pro çip ile sunuluyordu ve bu çip ek bir GPU çekirdeği ve artırılmış saat hızına sahipti ve daha verimli bir 3nm platformu üzerine inşa edilmişti.

Ancak, tüm iPhone 16 serisinin hem temel modelde hem de Pro iPhonelarda aynı genel çipi kullanacağı iddia ediliyor. İşletim sistemi, tüm iPhone 16 serisi için aynı t8140 çipinin kullanımını işaret etse de, Apple, farklı iPhone katmanları arasında çipleri farklılaştırmak için A18 ve A18 Pro gibi markaları kullanmayı tercih edebilir.

A18 çipinin yanı sıra, işletim sistemi iPhone 16 serisi için planlanan bir Broadcom Wi-Fi ve Bluetooth modülüne dair referanslar içeriyor, ancak bunun dışında öne çıkan bir ayrıntı bulunmuyor. İşletim sisteminde farklı donanım bileşenleriyle ilgili kod adları yer alsa da, işletim sistemi geliştirme aşamasının çok erken olması sebebiyle iOS 17’ye kıyasla dikkat çekici bir değişiklik içermiyor gibi görünüyor.

Önceki sızıntılara tezat oluşturarak, iPhone 16 serisine dair şimdiye kadar “iPhone Ultra” adında iddia edilen bir modelin varlığına dair bir kanıt bulunmamıştır. Teorik olarak, böyle bir ek modelin “D94” cihaz tanımlayıcısı altında sınıflandırılması mümkün olsa da, bu türden bir cihazın çok daha yüksek ihtimalle donanım yapılandırmaları arasında net bir farklılaştırma için ayrı bir tanımlayıcı (D95 veya D94a) kullanması beklenirdi.

iOS 17 güncellemeleri periyodik olarak sunulmaya devam ederken, iOS 18’in önümüzdeki Haziran’da beta olarak ve Eylül’de genel kullanıma sunulması planlanıyor. Geçmişe bakıldığında bu, alışılagelmiş bir çıkış modelidir. MacRumors, iOS 18’in erken geliştirme sürümleri hakkında bilgi almış ve kodda atıfta bulunulan donanımları incelemiştir.

“Crystal” kod adı verilen işletim sistemi, henüz piyasaya sürülmemiş dört iPhone modeline atıfta bulunuyor ve bu durum, iPhone 16 serisine dair mevcut bilgilerle uyumlu. Atıfta bulunulan modeller:

D47 – iPhone 16

D48 – iPhone 16 Plus

D93 – iPhone 16 Pro

D94 – iPhone 16 Pro Max

Yapılan bu keşiflerle birlikte teknoloji meraklılarının sabırsızlıkla beklediği iPhone 16 serisi, Apple’ın akıllı telefon piyasasındaki otoritesini bir kez daha kanıtlama potansiyeline sahip gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER