Manşetler

Dördüncü nesil iPad Ön İnceleme

Apple’ın 23 Ekimdeki basın toplantısında tüm dikkatler iPad mini ve yeni Mac ürünleri üzerinde yoğunlaşmıştı, ancak 9.7 inç’lik iPad tarafında da önemli bir gelişme yaşanmış, üçüncü neslin çıkışının üzerinden yaklaşık 7 ay gibi kısa bir süre geçtikten sonra dördüncü nesil iPad tanıtılmıştı. Dördüncü nesil tabletin duyurulmasıyla birlikte üçüncü nesil tabletin en azından yurt dışındaki satışı sonlanmış, Apple’ın ABD merkezli çevrim içi mağazası üzerinden satılan tek iPad 2011 yılında çıkan iPad 2 olmuştu. Dördüncü nesil iPad, ya da Apple’ın web sitesinde belirtildiği şekliyle “Retina ekranlı iPad” de 2 Kasım itibariyle yurt dışında piyasaya çıktı. iPad mini gibi dördüncü nesil iPad’e de erişme şansına sahip olduk.

Tasarım anlamında bu son model iPad’de değişen bir şey yok. Buna ek olarak yine 9.7 inç’lik, 2048 x 1536 piksel çözünürlüklü, 264 ppi piksel yoğunluklu Retina ekran ile karşı karşıyayız. Üçüncü nesil ve daha öncesinde altta yer alan 30 pin konnektörün yerine iPhone 5 ile birlikte tanıtılan Lightning portu yer alıyor. iPad’in altında onun genişliğine yakışacak şekilde 30 pinli geniş konnektörü görmeye alışanlar için küçücük Lightning portu ilk etapta biraz garip gelecektir. Ancak bu portun büyük bir kullanışlılık sunacağı gerçeğini unutmamak gerek. Ekranın üzerinde yer alan kamera 720p çözünürlük desteğine güncellendiği için artık FaceTime HD olarak adlandırıyor. Gerçekten de bu yeni ön kamera sayesinde sizin görüntünüz karşı tarafa çok daha detaylı şekilde iletilecek, yüzünüzdeki gözenekler veya çizgiler daha belirgin olacak.

iPad 4’ün belki de en önemli özelliği barındırdığı Apple A6X işlemci. Geekbench benchmark uygulamasına göre 1.39 GHz’lik çekirdek frekansına sahip olan bu işlemci iki çekirdekten ve dört grafik çekirdeğinden oluşuyor. Dördüncü nesilde de selefiyle aynı olacak şekilde hemen hemen 1 GB RAM bulunuyor. Her iki cihazı da aynı anda benchmark testinden geçirdiğimizde iPad 4’ün iPad 3’e performans anlamında 2 katın üzerinde fark attığını gözlemledik. Zaten uygulama açılışlarında da dördüncü neslin seriliği gözle görülür şekilde.

iPad mini’yi yeni satın alanlar gibi bu yeni iPad’i de satın alanların yazılımlarını en son sürüme çıkarmaları için biraz zahmet etmeleri gerekecek, çünkü bu ürün de iOS 6.0 sürümüyle yüklü geliyor. Apple üretimi Haritalar uygulaması, bunun yanı sıra Siri, FaceTime, PhotoBooth gibi uygulamalar ön yüklü şekilde geliyor. iTunes U, Podcast’ler veya iBooks gibi uygulamalar da App Store üzerinden ücretsiz olarak yüklenebiliyor. Zaten App Store’u ilk kez açtığınızda Apple üretimi uygulamaların yüklenmesi konusunda gerekli yönlendirmeler yapılıyor.

Dördüncü nesil iPad ile ilgili detaylı incelemeyi de ilerleyen günlerde Teknoblog’da bulacaksınız. Bu incelemede dördüncü ve üçüncü nesil tabletleri performans ve diğer unsurlar açısından karşılaştıracağız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER