Manşetler

iOS 9.3 eğitim tarafında iPad’e büyük sıçrama yaptıracak

iOS 9.3 eğitim

Apple her zaman iPad’i bir sınıfın en önemli aracı olarak konumlamak istedi, ancak bu cihazı veya yazılımını eğitim ortamlarına bağlamak için şimdiye kadar hiç bu kadar somut adımı bir arada atmadı. iOS 9.3 güncellemesinin detaylarını paylaşan Apple, sınıflara özel birtakım özelliklerin de gösterimini yaptı.

iOS 9.3 eğitim tarafında en başta çoklu kullanıcı desteğini getiriyor. Okul görevlileri bir sınıftaki her çocuk için profiller oluşturabilecekler ve bu profiller herhangi bir sınıftaki iPad üzerinden erişilebilir olacak.

Apple’ın tek bir iPad üzerinde birden fazla kullanıcı hesabına izin vermesi biraz geç oldu gibi görünüyor. Yine de, bu yenilik herkes için kullanılabilir bir özellik olmayacak. Apple bu işlevi sadece okullar için sunacak, yani çoklu kullanıcı desteği her iPad kullanıcısına açık olmayacak. Ancak Apple’ın şimdilik kapsamını kısıtlı tuttuğu özelliği yakın gelecekte tüm bireysel veya kurumsal kullanıcılar için sunmasını bekleyebilirsiniz.

ÇOKLU KULLANICI HESABI DESTEĞİ SADECE SINIFLARDAKİ İPAD’LERDE KULLANILABİLECEK

Apple’ın bu özelliği okullar için sunmasının temel nedeni, bir okulun her bir öğrenci için iPad satın alamayacağı gerçeğini kabul etmesi. Çoklu hesap desteği sayesinde öğrenciler kısıtlı sayıdaki iPad’de benzer deneyimleri yaşayabilecekler, kişisel hesapları üzerinden eğitim uygulamalarına veya ihtiyaç duydukları diğer materyallere erişebilecekler. Bireysel profilin fazla depolama alanı tüketmediğini garanti altına almak amacıyla, bir öğrenci iPad’i kullanmaya başladığı zaman tablet çoğu içeriği yeniden indirecek.

Güncellemeyle birlikte sunulacak diğer yeni özellikler arasında okul görevlilerinin öğrencilerin neler yaptığına dair özet niteliğinde bir gösterim elde etmesi de bulunuyor. Örneğin bir öğretmen, sınıfındaki her bir öğrencinin neler kullandığını görebilecek, ayrıca bir öğrencinin ekranında o an açık olan içeriği de kendi cihazının ekranında görüntüleyebilecek. Buna ek olarak öğretmenler uygulamaları, web sayfalarını veya bir kitaptaki sayfayı sınıftaki bütün iPad’lerde, tek seferde açabilecekler. Üstelik öğrencilerin sadece tek bir uygulamayı kullanmasını da mümkün kılabilecekler. Apple, okulların öğrenciler ve görevliler için tüm hesapları yönetebileceği, uygulamalar ve kitaplar satın alıp dağıtabileceği bir web sitesi de açıyor.

iOS’e yapılan bu değişiklikler Apple’ın eğitimi daha fazla ciddiye almaya başladığını gösteriyor. iPad’e bu özellikleri eklemek onu bir sınıfta daha kullanışlı hâle getirecektir. Apple bu şekilde özellikle yurt dışında eğitim amaçlı olarak sıklıkla kullanılan Chromebook bilgisayarlarla daha yoğun rekabete girişecek. Bu, Apple’ın Google’ın giderek büyüyen hakimiyetini kesmesine vesile olabilir.

Sınıfta iPad kullanımına odaklı yeni özellikler, bugün beta olarak çıkarılan ve muhtemelen ilerleyen haftalarda son kullanıcılarla buluşacak iOS 9.3’ün bir parçası olarak geliyor. Bu eğitim işlevlerinin yanı sıra, iOS 9.3’ün herkes için sunulacak özelliklerine de değindi. Bunların arasında f.lux benzeri bir ekran kontrol özelliği, notları kilitleme, Apple News ve Sağlık uygulamalarına yapılan yenilikler bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER