İncelemeler

iOS 8 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ios-8-iphone-6-170614

Apple akıllı cihazların günlük hayatın merkezine yerleşmesinde en büyük paya sahip şirketler arasında yer alıyor. iPhone ile ”akıllı telefon” konseptini daha geniş bir kitleye tanıtan Cupertino merkezli şirket, iPad ile tablet pazarının yeniden doğup gelişmesine ön ayak olmuştu. Apple’ın akıllı cihazlarının geniş bir kitleye ulaşmasında mobil işletim sistemi iOS önemli bir rol oynuyor. Geçtiğimiz yıl yayınladığı iOS 7 ile kullanıcılarına köklü görsel değişiklikler sunan Apple, işletim sisteminin en son sürümü iOS 8’i geçtiğimiz haziran ayında WWDC’de görücüye çıkarmıştı.

Apple geçtiğimiz hafta iOS 8’in yüklü olarak geleceği ilk cihazları iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ı tanıtmıştı. Yeni cihazlar hem ekran boyutundaki büyüme hem de farklı ekran seçenekleriyle Apple için ilkleri beraberinde getirirken, iOS 8’in tasarımında da büyüyen ekran alanından faydalanıldığını gösteren bazı izler bulunuyor. Ancak iOS 8’in görsel yeniliklerden ziyade işlevsel yeniliklerle ön plana çıktığını belirtmek gerekiyor. Özellikle yeni masaüstü işletim sistemi OS X Yosemite ile entegrasyonu derinleştiren Süreklilik özellikleri, iOS 8’in kimlik kartında göze çarpıyor. Ancak söz konusu Süreklilik özelliklerinin devreye girmesi için OS X Yosemite’ın ana sürümünün yayınlanmasını beklemek gerektiğini belirtmekte fayda var.

iOS 7’nin getirdiği köklü görsel değişimin ardından yine özellik bazındaki yenilik ve değişimlere odaklanan iOS 8’i sizler için inceledik.

Ana Ekran

Apple iOS 7 ile görsel bir değişim getirdiği için cihazların ana ekranına bakıldığında bir önceki sürüme kıyasla büyük bir farklılık görülmekteydi. iOS 8’de ise bu denli büyük bir farktan söz etmek mümkün değil. iOS 7’nin ana ekranı birkaç küçük ekleme dışında iOS 8’e de taşınmış. Ana ekrandaki farklılıklar ise Sağlık, Podcast’ler ve İpuçları uygulamalarının kısa yollarının ana ekrana yerleştirilmesinden kaynaklanıyor. Bu noktada sağlık uygulamasının iPhone 4S ve üstü iPhone modelleri ve beşinci nesil iPod touch ile birlikte geleceğini, iPad’lerin ana ekranında Sağlık uygulamasının ikonunun bulunmayacağını bir kez daha hatırlatmak gerekiyor.

Bildirimler

iOS 5 ile aktif hâle gelen Bildirim Merkezi ve Bildirimler iOS 7 ile görsel bakımdan ciddi bir değişimden geçmişti. iOS 8 de Bildirim Merkezi ve Bildirimler’e hem görsel hem de işlevsel yenilikler getiriyor. iOS 7’deki üç sekmeli Bildirim Merkezi görünümü, iOS 8’de yerini iki sekmeli bir görünüme bırakıyor.

ios-8-94

Bugün sekmesi altında bulunulan konumun o günkü hava durumu bilgileri, kullanıcıların Takvim etkinlikleri, Borsa bilgileri ve bir sonraki günün özeti gösteriliyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde sekmenin en alt kısmında bulunan Düzenle yazısına dokunarak sekmede gösterilecek unsurları düzenleyebiliyor.

ios-8-5

Bildirimler sekmesindeyse uygulamalardan gelen ve henüz karşılık verilmemiş bildirimler bulunuyor. Cevapsız çağrıları, gelen e-posta ve kısa mesajları da bu sekme altında görmek mümkün oluyor.

ios-8-70

iOS 8 ile birlikte ekranın üst kısmında beliren bildirimler de daha dinamik bir yapıya bürünüyor. Mail ve Mesajlar gibi yerel Apple uygulamalarından gelen bildirimler aşağıya doğru sürüklendiği zaman kullanıcıların gelen e-posta veya mesajları bildirim üzerinden yanıtlaması mümkün oluyor. Uygulamaların iOS 8 için güncellenmesinin ardından bu interaktif bildirim özelliğinin kullanım sahasının genişlemesi bekleniyor. Örneğin Facebook uygulamasının bu desteğe sahip olacağı daha önceden açıklanmıştı.

Denetim Merkezi

Denetim Merkezi Apple mobil cihaz sahiplerinin hayatına iOS 7 ile girmişti. Kullanıcıların belli işlemleri daha hızlı gerçekleştirmesini sağlayan Denetim Merkezi, kendisine bahşedilen özellikleri iOS 8’de de koruyor. Görsel bakımdan ortada somut bir değişim görülmüyor, ancak üst kısımda yer alan ikonlardan aktif olanların arka planı beyaza dönüşüyor. iOS 7’de sadece ikonu çevreleyen halka beyaza bürünüyordu. Bu ufak kozmetik değişim dışında Denetim Merkezi’nde herhangi bir farklılık bulunmuyor.

Çoklu Görev

iOS 7’deki görsel değişimden nasiplenen alanlardan birisi de iOS’in çoklu görev özelliği olmuştu. iOS 8’de Çoklu Görev ekranı yapılan eklemelerle biraz daha işlevsel bir yapıya bürünüyor. Kullanıcılar Home tuşuna iki kez basarak ulaştıkları Çoklu Görev ekranında arka planda çalışan uygulamalara ek olarak, hızlı arama ve son arama listelerinde bulunan kişiler görülebiliyor. Kişiler fotoğraflarında bulunduğu yuvarlak ikonlarla sıralanıyor. Fotoğrafı bulunmayan kişilerin yuvarlak ikonların içinde ad ve soyadlarının baş harfi bulunuyor.

ios-8-3

Çoklu Görev ekranı üzerinden arama gerçekleştirmek için öncelikli olarak kişi ikonunun üzerine dokunmak gerekiyor. Bu ikona dokunulduğunda söz konusu kişinin kayıtlı telefon numaraları gösteriliyor. Kullanıcılar açılan menüde sesli aramaya ek olarak, FaceTime araması yapabiliyor, aynı zamanda mesaj gönderebiliyor. Mesajı yazmak için kullanıcılar Mesajlar uygulamasına yönlendiriliyor.

Klavye

iOS 8’in gözle görülür biçimde yenilediği alanlardan birisi de klavye. Apple iOS 8 ile birlikte QuickType adını verdiği yeni bir klavyeyi kullanıma sürüyor. Bu klavye kullanıcıların yazışmalarını izleyip analiz ediyor ve kullanıcılara kelimelerini tamamlamaları veya bir sonraki kelime için çeşitli öneriler sunuyor. Zaman geçtikçe kullanıcının tarzına hakim olan QuickType, kullanıcılara daha yerinde öneriler sunabiliyor.

ios-8-33

Ancak, en azından şu an için, QuickType’ın metin tahmin özelliğinin desteklendiği diller arasında Türkçe yer almıyor. Şu an için 17 farklı dil ve lehçe için QuickType’ın metin tahmin özelliğinden faydalanılabiliyor. Bu özellik için cihazın dilini değiştirmeden sadece o dili klavyede aktif hâle getirmek yeterli oluyor.

QuickType’ın metin tahmin özelliğinde henüz Türkçe desteği bulunmasa da, bu Apple’ın Türkçe konuşan kullanıcıları tamamen göz ardı ettiği anlamına gelmiyor. iOS 8 Türkçe dikte özelliğiyle birlikte geliyor. Yani Siri’nin açık olduğu zamanlarda Türkçe klavyede görülen mikrofon ikonuna dokunan kullanıcıların sesli olarak okudukları metinler, otomatik olarak yazıya çevrililyor. Bunun için konuşulanlar internet aracılığıyla Apple’ın Siri sunucularına gönderiliyor ve bu sunucularda işleniyor. Bu özelliğin kullanım alanının sadece yerel Apple uygulamalarıyla sınırlı olmadığını, üçüncü taraf uygulamalarda da metin girişinin sesli olarak yapılabileceğini belirtmekte fayda var.

ios-8-18

Dikte özelliğinde noktalama işaretlerini yerleştirmek için işaretin adını zikretmek gerekiyor. Örneğin bir soru cümlesinin sonuna soru işareti eklemek için soruyu sorduktan sonra ”soru işareti” demek şart.

Apple iOS 8 ile birlikte kullanıcıların uzun süreli bir beklentisine daha yanıt veriyor ve üçüncü taraf klavyelerin işletim sisteminde kullanılmasını mümkün kılıyor. Böylelikle SwiftKey, Swype ve Fleksy gibi popüler üçüncü taraf klavyeler iOS’in yerleşik klavyesinin yerini alabilecek. Üçüncü taraf klavyelere izin verilmesi, Apple’ın olası gizlilik ve güvenlik endişelerini göz ardı etmesi anlamına gelmiyor. Klavye uygulamaları belirlenen standart çerçevelerin dışına çıkamıyor. İnternet erişiminin gerektiği durumlardaysa kullanıcıdan izin isteniyor.

Türkçe Sözlük

iOS 8’in Türkçe ile ilgili yeniliklerinden birisi de Türkçe sözlük. Ancak bu sözlüğün başka dillerdeki kelimelerin Türkçe karşılıklarını vermiyor, sadece Türkçe kelimelerin anlamlarını detaylı olarak açıklıyor. Bunun için kullanıcıların bir kelimeyi taradıktan sonra üstte açılan küçük menüden ”Tanımla” seçeneğine dokunması yeterli oluyor.

ios-8-54

Siri

Apple Siri’yi ilk olarak 2011 yılında iPhone 4s ile birlikte kullanıma sunmuş, daha sonra yayınladığı iOS sürümlerinde sanal asistana yeni özellikler eklerken, Siri’nin desteklendiği cihazların sayısını da artırmıştı. iOS 7 ile görsel değişime uğrayan Siri, iOS 8 ile yeni özellikler kazanıyor. Ancak bu yeni özelliklerin dil veya bölge kısıtlamalarıyla gelmesi biraz can sıkıyor.

Öncelikle uzun süredir beklenen Türkçe Siri’nin iOS 8 ile de gelmediğini belirterek başlamak gerekiyor. Siri’nin Türkçe olmaması sanal asistanın ülkemizdeki kullanım oranını ciddi ölçüde azaltırken, Siri’nin çeşitli yeteneklerinin de Türkiye’ye giriş yapmamasına neden oluyor.

iphone-8-97

iOS 8 ile birlikte cihazın şarjda olduğu durumlarda kullanıcılar Siri’yi Home tuşuna basmak yerine ”Hey Siri” diyerek uyandırabiliyor. Bu ayar istenilen zaman kullanıcı tarafından değiştirilebiliyor. Cihazın şarjda olmadığı zamanlardaysa Siri’yi uyandırmak için, daha önce olduğu gibi, Home tuşuna basmak gerekiyor.

iOS 8 ile Siri mevcut entegrasyonlarının yanına Shazam entegrasyonunu da ekliyor. Bu entegrasyon sayesinde kullanıcılar o anda çalan şarkının ne olduğunu şarkıyı Siri’ye dinleterek öğrenebiliyor. Siri’nin spor sonuçları takibi, sinema seans bilgilerini gösterme ve restoran rezervasyonu yapma gibi özellikleriyse ülkemizde halen kullanılamıyor. Siri’nin Türkçe desteğine kavuşmasıyla birlikte bu özelliklerin sayısının artması muhtemel gözüküyor. iOS 8 ile birlikte gelen Türkçe dikte özelliğinin akıcılığı Siri’nin Türkçe olması konusundaki umutları artırıyor.

Pil kullanımı

iOS 8’in getirdiği en kullanışlı yeniliklerden birisi de hangi uygulamanın ne kadar pil tükettiğinin görülebilmesi. Bunun için kullanıcıların önce Ayarlar menüsüne gitmesi, burada da Genel seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Genel seçeneğinin altından Kullanım menüsüne gidildiğindeyse Pil Kullanımı seçeneği görülüyor. Bu bölümde son 24 saatte ve son 1 haftada hangi uygulamanın ne kadar pil tükettiği takip edilebiliyor. iOS cihazlarının pil ömründen şikayetçi olanlar, kişisel önlemlerini alırken bu özellikten faydalanacaktır.

ios-8-13

Arka planda konum kullanım izni

iOS 8 ile birlikte arka planda çalışan ve konum kullanan uygulamalara cihaz sahiplerinden ekstra bir izin alma zorunluluğu getirildi. Daha önceki iOS sürümlerinde konum kullanacak uygulamalar başlatıldıkları zaman cihaz sahibinden bir onay istiyordu. Verilen onay hem uygulama açıkken hem de arka planda çalışırken geçerli konumdaydı.

ios-8-52

iOS 8’de arka planda konum kullanan uygular belli bir kullanım süresinin ardından cihaz sahiplerinden kullanımı sürdürmek için izin istiyor. İzin zorunluluğu sadece üçüncü taraf uygulamalarıyla sınırlı kalmıyor, Apple’ın yerel uygulamaları da arka planda konum kullanımını sürdürmek için izin istiyor. Verilen izinler daha sonra yine Konum Servisleri menüsü üzerinden değiştirilebiliyor.

Aile İçi Paylaşım

Apple iOS 8 ile birlikte ailelerin dijital yaşamda da bir uyum içinde hareket etmesinin önünü açıyor. Aile İçi Paylaşım özelliği sayesinde altı Apple kullanıcısı hesap bilgilerini birbirlerine vermek zorunda kalmadan iTunes App Store ve iTunes’dan satın aldıklarını paylaşabiliyor. Böylelikle tüm paylaşımların tek kredi kartından gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. Ebeveynler çocuklar tarafından gerçekleştirilen harcamaları da onaylayabiliyor. Aile İçi Paylaşım sayesinde kullanıcıların birbirleriyle fotoğraflarını paylaşması da daha kolay hâle geliyor.

ios-8-61

Aile İçi Paylaşım özelliğine kişi eklemek için karşı tarafın da iOS 8 veya OS X 10.10 işletim sistemiyle çalışan bir Apple cihazına sahip olması gerekiyor. Kullanıcılar Ayarlar menüsünde iCloud sekmesine gittiklerinde profil bilgilerinin hemen altında Aile Paylaşımı seçeneğini görüyor. Burada başlangıç aşamasında kullanıcılara gereken bilgiler verildikten sonra kullanıcılar Aile Ayarları ekranına yönlendiriyor. Burada iTunes ve App Store’da kullanılan Apple kimliğinin bilgilerini yeniden girmek gerekiyor.

Bilgilerin girilmesinin ardından kullanıcılardan ödeme bilgilerini onaylamaları isteniyor. Kullanıcılara konumlarını aileleriyle paylaşıp paylaşmayı istemediklerinin sorulmasının ardından sıra aile üyelerini eklemeye geliyor. Aile üyelerini eklemek için Apple kimliklerinde kullanılan e-postaları yazmak yeterli oluyor.

Aile İçi Paylaşım daveti alan kullanıcıların kendilerine gelen davet e-postalarını iOS 8 veya OS X 10.10 yüklü cihazlarındaki Mail uygulamasında açmaları gerekiyor.

Devamlılık

Apple iOS 8 ve OS X Yosemite ile mobil ve masaüstü arasındaki sınırları kaldırmaya hazırlanıyor. Şirket yeni işletim sistemleriyle bu platformları birbirlerine biraz daha yaklaştırıyor. Devamlılık çatısı altında sunulan Handoff özelliği sayesinde kullanıcılar iPhone veya iPad üzerinde yazmaya başladıkları bir e-postaya Mac üzerinde devam edebiliyor, Mac üzerinde gezinmeye başladıkları bir web sayfasını incelmeyi iPad üzerinde sürdürebiliyor.

Devamlılık çatısı altında sunulan bir diğer özellik ise iPhone’a gelen çağrıların Mac veya iPad üzerinde yanıtlanabilmesi. Kullanıcılar diledikleri takdirde gelen kısa mesajları da Mac veya iPad ile yanıtlayabiliyor. Yeni bir arama da Mac üzerinden başlatılabiliyor.

Instant Hotspot özelliğiyse iPhone’un iPad ve Mac için otomatik olarak bir kablosuz bağlantı noktasına dönüşmesini sağlıyor. iPhone ağının kullanılmadığı durumlarda bağlantı otomatik olarak kesiliyor.

Devamlılık özelliğinden faydalanmak için Apple’ın OS X Yosemite’ı yayınlamasını beklemek gerekiyor. İşletim sisteminin sonbahar içinde yayınlanması öngörülüyor.

iCloud Drive

iOS 8’in dikkat çekici yeniliklerinden biri olan iCloud Drive sayesinde kullanıcılar istedikleri aygıtta, istedikleri belge üzerinde çalışma özgürlüğüne kavuşuyor. iCloud Drive üzerinde tüm sunum, hesap tablosu, PDF dokümanı ve belgeleri saklamak mümkün hâle geliyor ve saklanan belgelere iOS cihazları, Mac ve PC üzerinden erişilebiliyor.

Dosyaları iCloud’a yüklemek için OS X Yosemite yüklü Mac veya Windows 7 ve üstü sürümlerin yüklü bulunduğu PC’lerdeki iCloud Drive klasörüne dosyaları sürüklemek yeterli oluyor. iOS’te ise belgeyi oluştururken iCloud özelliğini listeye eklemek dosyaya kolay erişim için yeterli oluyor.

iCloud Drive sayesinde Mac üzerinde başlanan sunum iPad üzerinde düzenlenebiliyor. Bu süreçte yapılan değişiklikler tüm cihazlarda otomatik olarak kaydediliyor. Yine iCloud Drive ile bir dosyaya birden fazla uygulama üzerinden erişip düzenleme yapılabiliyor.

iCloud Fotoğraf Arşivi

Birden fazla iOS cihazı bulunanlar Fotoğraf Yayını özelliği sayesinde cihazları arasında kolayca fotoğraf paylaşımı yapabiliyor. Ancak Fotoğraf Yayını’nda tüm fotoğrafların iCloud’da saklanmaması, sadece son 1 aylık süreçte çekilen son 1000 fotoğrafın kaydedilmesi bu özelliğin yedekleme amacıyla kullanılmasını imkansız kılıyor.

iOS 8 ile birlikte fotoğraflarını iCloud’da saklamak isteyenlere ”iCloud Fotoğraf Arşivi” isimli yeni bir seçenek sunuluyor. Bu seçenek sayesinde tüm fotoğraflar herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan iCloud’da korunuyor. Bu özelliği Fotoğraf Yayını ile eş zamanlı olarak kullanmak mümkün değil. Dolayısıyla kullanıcıların bu iki özellik arasında seçim yapması gerekiyor. Buna ek olarak, iCloud Fotoğraf Arşivi’nin 5 GB’lık ücretsiz iCloud depolama alanında daha büyük bir yer kaplayabileceğini ve fotoğrafların nispeten daha düşük çözünürlüklü versiyonlarını sakladığını belirtmekte fayda var.

App Store

iOS 8 ile birlikte uygulama mağazası App Store da küçük bir makyajdan geçiyor. Mağazanın arama sekmesi açıldığında popüler aramalar başlığı altında en sık aranan anahtar kelimeler gösteriliyor. Arama sonuç sayfasında uygulamaların gösterimi de iOS 8 ile birlikte değişen unsurlar arasında bulunuyor. Daha önce uygulamalar arasında gezinme sağa veya sola doğru kaydırmayla yapılırken, iOS 8 ile birlikte uygulamalar dikey bir düzlemde gösteriliyor.

ios-8-93

Uygulamalar

Mail

iOS 8’de yerel uygulamalarla ilgili olarak somut görsel değişikliklere fazla rastlanmıyor, ancak uygulamaların özelliklerini ve işlevselliğini artıran yenilikler ön plana çıkıyor. İşlevsellik artıran yeniliklerden en fazla nasiplenen uygulamalardan birisi de Mail uygulaması oluyor.

ios-8-48

iOS 8 ile birlikte Mail uygulaması üzerinden yeni bir e-posta oluşturan kullanıcılar, başka bir e-postaya bakmaları gerektiği zaman taslak halindeki e-postayı başlığından aşağıya çekerek ekranın alt kısmına alabiliyor ve uygulama içinde dolaşabiliyor. Uygulama içindeki diğer işler halledildikten sonra ekranın alt kısmındaki taslak başlığına dokunarak oluşturulan e-postaya geri dönülebiliyor.

ios-8-49

iOS 8 Mail uygulamasındaki aksiyonları da fazlasıyla kolaylaştırıyor. Liste görünümünde gösterilen bir e-postanın üzerinde soldan sağa doğru küçük bir sürükleme hareketi yapıldığında söz konusu e-posta okundu veya okunmadı olarak işaretlenebiliyor. Sürükleme hareketi sağdan sola doğru yapıldığı zaman ise e-postayı arşive göndermek, bayrak eklemek veya Diğer başlığı altında toplanan yanıtlama, istenmeyene taşıma gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor. Eğer söz konusu mesaj bir e-posta grubuna aitse kullanıcılar diğer başlığı altında bulunan Bana Bildir seçeneğini işaretleyerek bir yanıt geldiği zaman bildirim alabiliyor. Mesaj üzerinde sağdan sola kesintisiz bir sürüklemeyse e-postanın doğrudan silinmesini sağlıyor.

ios-8-50

iOS 8’in Mail uygulamasında kullanıcılar gelen bir e-postanın içinde bulunan kişi ve adres bilgilerini kullanarak uygulama içinden bir adres defteri kaydı oluşturabiliyor. Gelen e-postada bir etkinlik bilgisi bulunduğu durumlarda ise bir takvim kaydı açılabiliyor. Mail uygulamasında yapılan değişikliklerin odak noktasında zaman tasarrufunun bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Mesajlar

iOS 8’in getirdiği fonksiyonellik dalgasından etkilenen bölümler arasında Mesajlar uygulaması da üst sıralarda yer alıyor. Apple’ın iOS 8’le Mesajlar uygulamasına getirdiği özellikler bir süredir üçüncü taraf mesajlaşma uygulamaları tarafından iOS cihaz sahiplerine sunulmaktaydı. Dolayısıyla Cupertino merkezli şirketin üçüncü taraf mesajlaşma uygulamalarıyla arasındaki farkı kapatmaya çalıştığı rahatlıkla söylenebilir.

ios-8-75

iOS 8 ile birlikte kullanıcılar Mesajlar uygulaması üzerinden sesli mesaj gönderebiliyor. Bunun için mesaj ekranının sağ alt kısmında bulunan mikrofon ikonuna parmağı basılı tutmak gerekiyor. Parmak ekrandan kaldırıldığı zaman kayıt otomatik olarak duruyor. Açılan çeyrek daire şeklindeki menünün üst tarafında bulunan yukarı ok işareti ses kaydını karşı tarafa gönderiyor, sol kısmında bulunan çarpı ikonuysa kaydı siliyor. Hemen yanında bulunan yürütme ikonuysa ses kaydının ön izlemesinin yapılmasını sağlıyor.

ios-8-76

Mesaj ekranının sağ üst kısmında bulunan ayrıntılar yazısıysa kullanıcıları daha önceki iOS sürümlerinde bulunmayan ayrıntılar bölümüne yönlendiriliyor. Bu ekran altından anlık konum gönderme ve sürekli konum paylaşımı gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor, ayrıca mesajlaşılan kişiyle daha önce paylaşılan mesaj ilişikleri de bu ekran altında görülüyor. Bu bölümde yer alan Rahatsız Etme butonu aktive edildiği takdirde, kullanıcılar o kişiden gelen mesajların bildirimlerini kapatmış oluyor.

ios-8-26

 

iOS 8 ile birlikte grup mesajlaşma deneyimi de biraz daha iyileştiriliyor. Kullanıcılar mesaj gruplarına farklı isimler verebiliyor. Grup mesajlarının ayrıntılarına bakıldığında o grupta gönderilen ilişikler ve konum paylaşım seçenekleri görülebiliyor.

Safari

iOS 8’in yerleşik tarayıcıya getirdiği yeniliklerin daha çok iPad odaklı olduğu görülüyor. Sekme görünümü sayesinde Safari’de açık olan tüm sekmeler bir arada görüntüleniyor. Yeni eklenen kenar çubuğuysa yer imlerini, Okuma Listesini ve Paylaşılan Bağlantıları bir araya topluyor.

Hava Durumu

İlk bakışta iOS ile birlikte gelen Hava Durumu uygulamasında herhangi bir değişiklik yokmuş gibi gözüküyor. Ancak ekranın sol alt köşesine bakıldığında Apple’ın hava durumu verilerini The Weather Channel’dan almaya başladığı görülüyor. Apple’ın daha önce veri temini için kullandığı Yahoo’nun da verileri aslında The Weather Channel’dan aldığı göz önünde bulundurulunca aracı konumundaki Yahoo’nun aradan çekildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

ios-8-38

Uygulamadaki esas değişiklik ise ekran yukarı doğru kaydırıldığında anlaşılıyor. Artık hava durumu uygulamasıyla çok daha fazla meteorolojik bilgiye erişmek mümkün oluyor. Basınç, nem, gündoğumu, günbatımı, yağmur olasılığı, rüzgar hızı bilgiler uygulama içinde gösteriliyor. Buna ek olarak, hava durumu tahmini gösterilen gün sayısı da beşten dokuza çıkıyor.

Kamera

iOS 8’in getirdiği işlevsel yeniliklerin en gözle görülür olduğu alanlardan birisi de Kamera uygulaması. Yeni işletim sistemiyle birlikte uygulamaya zamanlayıcı ekleniyor. Böylelikle kullanıcılara cihazı bir yere sabitleyip fotoğraf karesine girme imkanı tanınıyor.

Kamera uygulamasının fotoğraf modunda olduğu zamanlarda ekranın yatay tutuşta sol, dikey tutuşunda üst kısmında bulunan saat ikonuna dokunulduğunda kullanıcılara zamanlayıcı için 3 saniye ve 10 saniye olmak üzere iki seçenek sunuluyor. Bu sürelerden biri seçilip deklanşöre basıldığı zaman kamera geriye doğru saymaya başlıyor ve geriye sayımın tamamlanmasının ardından fotoğraf çekiliyor.

ios-8-72

Seri çekim modunun aktif olduğu durumlarda zamanlayıcıyla birlikte 11 fotoğraf çekiliyor. Zamanlayıcı moduyla birlikte yapılan seri çekimler de otomatik olarak gerçekleşiyor.Böylelikle kullanıcılar farklı kareler arasından seçim yapma şansına sahip oluyor.

Kamera uygulamasının yeniliklerinden birisi de manuel pozlama özelliği. Bu özellik sayesinde çekim yaparken odaklanılan noktanın ışığını beğenmeyen kullanıcılar parmaklarını ekrana basılı tutup yanda beliren çubuk üzerinde oynama yaparak odak noktası üzerindeki ışık miktarını ayarlayabiliyor. Özellikle güneşli ortamlarda çekim yaparken manuel pozlama ziyadesiyle faydalı olacaktır. Ancak bu ayarı yaparken parmağı ekran üzerinden kaldırmamak gerekiyor. Hem cihazı sabit tutmanın hem de pozlama yapmanın oldukça zor bir iş olduğunu belirtmekte fayda var.

Apple’ın iOS 8 ile birlikte sunduğu en ilgi çekici kamera özelliğiyse hızlı çekim videolar oluyor. Kamera uygulamasına yeni eklenen hızlı çekim modu sayesinde son dönemin modası olan hızlandırılmış videoları ekstra bir uygulamaya ihtiyaç duymadan çekmek mümkün oluyor.

Hızlı çekim modunda saniyede 1 kare gibi çok düşük hızlarda çekilen fotoğraflar birleştiriliyor ve video oluşturuluyor. 1 saat boyunca gerçekleştirilen bir çekimden bu mod ile 5 dakikalık bir hızlı çekim videosu elde ediliyor. Hızlandırılmış çekimler için birçok farklı ayar bulunsa da, iOS 8’in Kamera uygulamasında bu ayarların hiçbirine yer verilmemiş. Hızlı çekim düğmesine basıldığı zaman video kaydı otomatik olarak başlıyor ve yaklaşık 7-8 dakikalık kayıttan 30 saniyelik bir video elde ediliyor. Bu modda çekim yaparken cihazı sabit tutmanın önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor.

Fotoğraflar

iOS 8 ile güncellenen alanlar arasında Fotoğraflar uygulaması da yer alıyor. Bu uygulamanın Albümler sekmesinde göze ilk çarpan şey ise artan klasör sayısı oluyor. Uygulamalar tarafından oluşturulan klasörlere ek olarak Favoriler, Hızlı Çekim, Son Silinenler gibi klasörler bu sekmenin elemanları arasına katılıyor. Sekmenin en üstünde bulunan ve daha önce Film Rulosu olarak adlandırılan klasör ise Son Eklenenler adını almış. Daha önce tüm fotoğrafları barındıran klasörde artık sadece son 1 aylık dönem içinde eklenen fotoğraflar görülebiliyor. Son Eklenenler klasörüne aynı iCloud hesabını kullanan diğer cihazlarla çekilen fotoğraflar da ekleniyor.

ios-8-95

Favoriler klasörüyse kullanıcıların sevdikleri fotoğraflarını ayrı bir yerde saklamaları için tasarlanmış. Kullanıcılar cihazlarında yüklü olan fotoğraf veya videoların altında beliren kalp ikonuna dokunarak bu klasöre ekleme yapabiliyor.

Son Silinenler klasörüyse yanlışlıkla fotoğraf silenlerin hayatını kurtaracağa benziyor. Artık silinen fotoğraflar öncelikli olarak Son Silinenler klasörüne aktarılıyor ve 30 gün boyunca bu klasörde saklanıyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde fotoğraf veya videoların altında bulunan Kurtar seçeneğini işaretleyerek silinen unsuru geri alabiliyor. 30 gün içinde kurtarılmayan fotoğraf ve videolar ise kalıcı olarak siliniyor. Dileyen kullanıcılar tıpkı bilgisayarlarındaki Geri Dönüşüm Kutusu’nu boşalttıkları gibi, Son Silinenler klasörünü de manuel olarak boşaltabiliyor.

iOS 8 ile birlikte Fotoğraflar uygulamasının içine arama özelliği de eklenmiş. Fotoğraflara isim verme gibi bir özellik olmadığı için isim bazlı arama yapılamasa da; albüm adı, konum ve tarih gibi parametrelerle arama gerçekleştirilebiliyor. Bunun için uygulamanın Fotoğraflar ve Albümler sekmesinde üst kısımda yer alan büyüteç ikonuna dokunmak gerekiyor. Ayrıca cihazda saklanan tüm fotoğrafları görmek için de Fotoğraflar sekmesi ziyaret ediliyor.

iphone-8-96

Apple iOS 8 uygulamasıyla birlikte Fotoğraflar uygulaması dahilinde sunduğu fotoğraf düzenleme seçeneklerinin arasına da yenilerini eklemiş. Bu eklemelerden birisi de ufuk çizgisini ayarlama özelliği. Ufuk çizgisini ayarlama özelliği sayesinde yataylığı bozuk bir fotoğrafta düzeltme yapılabiliyor ve fotoğraf ufuk çizgisine paralel konuma getirilebiliyor. Bu özellikten tam anlamıyla faydalanmak için çekim esnasında iPhone’u yatay tutmanın önemli olduğunu hatırlatalım.

ios-8-85

iOS 8 ile birlikte Apple, cihaz sahiplerine fotoğraf düzenlerken kullanmaları için daha fazla renk ve ışık ayarı sunuyor. Böylelikle çekilen bir fotoğrafın parlaklığını, kontrastını, rengini ve gölgelerini manuel olarak değiştirmek mümkün oluyor. Ekran üzerinde sağa sola doğru kaydırma hareketleri yaparak nihai uygulamadan önce yapılan değişikliklerin ön izlemesi gerçekleştirilebiliyor.

ios-8-87

iOS 8’de üçüncü taraf uygulamalara ait fotoğraf düzenleme araçlarını da Apple’ın Fotoğraflar uygulaması üzerinde görmek mümkün olacak. Ancak halihazırda bu tarz uygulamalar yayınlanmadığı için bu konuyla bağlantılı bir değerlendirme yapılamıyor.

ios-8-83

İpuçları

Apple iOS 8’in can alıcı yeniliklerini İpuçları adını verdiği bir uygulamada toplamış. Yukarıda detaylı olarak gördüğünüz pek çok özelliğe dair temel bilgileri bu uygulamada görmek mümkün. Apple ilerleyen dönemlerde bu uygulamaya yeni ipuçları ekleyeceğinin işaretini vermeyi de ihmal etmiyor.

ios-8-90

Sağlık

iOS 8 ile birlikte Apple sağlık ve zindelik konusuna ayrı bir önem vermeye başlıyor. Sağlık uygulaması HealthKit yazılımından faydalanan uygulamalardan toplanan verilerle kullanıcıların sağlığını analiz edip bu analizleri günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak derliyor. Buna ek olarak, toplanan veriler birbirlerinden bağımsız ve herhangi bir analizden geçmeden Sağlık Verileri sekmesinde görülüyor. Kaynaklar sekmesinde Sağlık uygulamasına veri aktaran uygulamalar listelenirken, Tıbbi Kimlik sekmesinde kullanıcılar sağlıklarına ilişkin önemli bilgileri ve acil durumda aranması gereken kişileri kaydedebiliyor.

ios-8-40

Uyumluluk

iOS 8 iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad mini, Retina ekranlı iPad mini ve beşinci nesil iPod touch’a yüklenebilecek. 26 Eylülde ülkemizde satışa sunulacak olan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ise kutularından iOS 8 yüklü olarak çıkacak. Bu noktada bazı özelliklerin kullanımının cihazdan cihaza değişebildiğini belirtmekte fayda var.

Sonuç

Apple’ın geliştiriciler için yayınladığı iOS 8 GM sürümüyle iPhone 5 üzerinde gerçekleştirdiğimiz testlerin başlangıcında cihaz bazı problemler yaşadık. Ekran parlaklığının kendi kendine değişmesi, uygulamaların kapanması gibi problemler başlangıçta canımızı sıksa da, ilerleyen dönemlerde bu problemlerin bir şekilde ortadan kalktığını gördük.

iOS 7 ile birlikte tasarımdaki değişikliklere odaklanan Apple, iOS 8’de tercihini daha işlevsel değişikliklerden yana kullanmış. Bildirimlerin daha interaktif hâle gelmesi, Türkçe dikte, üçüncü taraf klavye desteği,  Çoklu Görev menüsüne yapılan eklemeler, daha işlevsel bir hâle gelen Mail uygulaması ve uygulamaların pil kullanım bilgilerini göstermesi kullanışlı yenilikler olarak ön plana çıkarken, Devamlılık özellikleri hakkında kesin bir yargıda bulunmak için OS X Yosemite’ın yayınlanmasını beklemek gerekiyor.

iOS cihaz sahiplerinin cihazlarından ve uygulamalardan maksimum verimi almaları için, eğer yükleyebiliyorlarsa, iOS 8’i yüklemeleri gerekiyor. İlk etapta yaşanacak çeşitli problemlerin yayınlanacak güncellemeler sonrasında ortadan kalkacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER