Manşetler

iOS 17 tanıtıldı: İletişim ve paylaşım odaklı birçok yenilik geliyor

ios 17.1

Apple iOS 17 nihayet resmiyet kazandı ve WWDC 2023 açılışında sahneye çıktı. Yenilikler arasında yeni güvenlik özellikleri, yerleşik bir günlük uygulaması, yeni bir gece lambası modu, yeniden tasarlanmış iletişim kartları, daha iyi otomatik düzeltme ve ses transkripti ile canlı sesli mesaj yer alıyor. Ayrıca “Hey Siri” ifadesinden “hey”i çıkarabileceksiniz.

Kişi rehberiniz, “posterler” adlı yeni bir özelliğe sahip olacak. Bu özellik, iletişim kartlarınızı, çağırdığınız kişinin iPhone’unda tam ekran parlak tabela şeklinde görünen görüntülere dönüştürüyor. Yeniden tasarlanmış kilit ekranlarıyla benzer bir tasarım dili kullanıyor; kalın tipografi seçenekleri ve Memoji ekleme yeteneği sunuyor ve üçüncü taraf VoIP uygulamalarıyla da çalışacak. Ayrıca, canlı transkript özelliğiyle sesli mesajları gerçek zamanlı olarak görüntüleyebilirsiniz. Arayanın bıraktığı mesajın metin halini izlemek veya çağrıyı cevaplamak için seçim yapabilirsiniz ve tüm işlemler cihaz üzerinde gerçekleştirilir. Ayrıca FaceTime üzerinden de mesaj bırakabileceksiniz.

Mesajlara yapılan bazı güncellemeler arasında, ek terimlerle aramaları filtreleme yeteneği, en son iletiye atlamak için bir özellik, Pixel 7 serisinde tanıtılanlara benzer şekilde sesli mesajların transkriptleri ve Canlı Konum Kontrolü adlı bir dizi yeni özellik bulunuyor. Canlı Konum Kontrolü, konumunuzu ve durumunuzu başka biriyle paylaşmanızı sağlıyor. Eve vardığınızda otomatik olarak bir arkadaşa mesaj gönderebilir ve telefonunuzun pil ve hücresel servis durumunu paylaşarak karışıklıkları önlemenize yardımcı olabilir.

Çıkartmalar da gözden geçiriliyor. Artık herhangi bir emoji veya fotoğraf kesimi “çıkartma” olarak iMessage’lara veya sistem içinde herhangi bir yere ekleyebilirsiniz. Canlı fotoğraflar da hareketli çıkartmalara dönüştürülebilir ve çıkartmalara efektler ekleyebilirsiniz.

AirDrop da güncelleniyor ve “NameDrop” adı verilen bir özelliğe kavuşuyor. İki iPhone birbirine yaklaştırıldığında seçtiğiniz e-posta adreslerinizi, telefon numaralarınızı (ve posterinizi) göndermek için kullanılıyor. Ayrıca, bir iPhone ile Apple Watch arasında da çalışır hale getirildi. Aynı şekilde fotoğraflar da paylaşılabiliyor ve dosya büyükse, indirme devam ederken menzil dışına çıkabilme imkanı sunuluyor.

iOS 17’nin bir parçası olan klavye güncellemeleri de içeriyor. Otomatik düzeltme özellikleriyle ilgili iyileştirmeler yapıldı. Daha iyi bir doğruluk için yeni bir dil modeline dayanır ve gerektiğinde yazdığınız orijinal kelimeye geri dönmek için daha kolay bir kısayol sunar. Artık satır içi tahmini yazma ve cümle düzeyinde otomatik düzeltmelerle daha fazla dilbilgisel hata düzeltilebilir. Dikte etme özelliği de daha doğru bir yapay zeka modeli kullanıyor.

Journal adında yeni bir uygulama, günlük girişi yapmak isteyebileceğiniz anları otomatik olarak öneriyor. Girişleriniz fotoğraflar, müzik ve etkinlikler içerebilir ve yazmaya başlamak için kendinize hatırlatıcılar ayarlayabilirsiniz. Ek güvenlik için uçtan uca şifrelenir.

StandBy, şarj için yeni bir mod olup ekranı tarih ve saat ile bir durum ekranına dönüştürür. Canlı Etkinlikler, widget’lar ve akıllı gruplar gibi bilgileri gösterebilir ve telefonunuz şarjdayken yatay moda geçtiğinde otomatik olarak açılır.

Siri de güçlendiriliyor ve sonunda “Hey Siri” ifadesinden “hey”i çıkarmanıza olanak tanıyor ve ardışık komutları tanıyabiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER