Manşetler

Apple’ın öne çıkarmadığı 8 en iyi iOS 11 yeniliği

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ios 11 yenilikler

Apple’ın dünyanın dört bir yanından geliştiricileri bir araya getiren Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansının açılış toplantısı iki saatten fazla sürdü. Bu etkinlikte Apple macOS, yeni donanımlar ve özellikle iOS 11 hakkında konuştu. Ancak iki saatlik zaman dilimi içinde iOS 11’in sadece artırılmış gerçeklik veya akıllı hoparlör desteği gibi daha fazla ses getireceği düşünülen özellikleri ön plana çıkarıldı.

Apple, etkinliğin bir yerinde iOS 11’in yığınla yeni özelliğini tek bir sunum sayfası üzerinde gösterdi. Sahnede bulunan Apple’ın kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi’nin arkasında kısa süreliğine görünen bu sayfa iOS 11 ile kullanıcıları nelerin beklediği konusunda bir ipucu niteliğindeydi. Aşağıda, bu sunum sayfasındaki özelliklerden ilgi çekici olanlarını bulabilirsiniz:

Siri’yle yazarak anlaşmak

Dijital asistanlar hayatı epey kolaylaştırıyor, ancak bazen söylediklerinizi anlaması epey zor oluyor. Bu nedenle konuşmak yerine yazmak daha kolay bir etkileşim yöntemi olarak ön plana çıkıyor. Google Asistan’da başlangıçtan beri var olan bu özellik en sonunda Apple’ın dijital asistanına da geliyor. iOS 11 ile birlikte Siri ile sadece konuşarak değil, yazarak da anlaşmak mümkün olacak.

QR kod desteği

QR kodların hayatımızın her yanını sardığını söyleyemeyiz, ancak belirli alanlarda sıklıkla kullanılıyor. Şimdiye kadar iPhone’da QR kodlarını okutmak için App Store’dan bir uygulama indirmek gerekiyordu. Ancak iOS 11 ile birlikte yerleşik kamera uygulamasına QR kod desteği ekleniyor. QR kodlarla haşır neşir olanlar bu yenilikten fazlasıyla memnun olacaktır.

Tek elle kullanım modu

iOS 8 ile birlikte Apple geliştiricilere üçüncü taraf klavyeler sunma imkanı getirmişti. O zamandan bu yana uygulama mağazasında birçok farklı seçeneği gördük ve bunların yavaş yavaş iMessage’a da eklendiğine tanık olduk. iOS 11 ile klavye tarafına gelen en büyük yenilik tek elle kullanım modu oluyor. Bu özelliğin pratikte nasıl çalıştığını henüz görmedik, beta sürümünü yükleyince de karşımıza çıkmadı. Ancak klavyenin ekranın istenen kenarına, belki de yay şeklinde yerleştirildiğini görebilirsiniz.

Ayrıca “Haritalar’da tek elle yakınlaştırma” gibi bir özellikten de bahsediliyor. Bu da Apple’ın haritalar uygulamasını kullanmayı biraz daha kolaylaştıracaktır.

Ekran kaydetme

Apple da, bazı Galaxy telefonlarında ekran kaydetmeye veya GIF animasyon oluşturmaya izin veren Samsung gibi rakiplerinin izinden giderek, benzer özelliği iOS 11’e ekliyor. Böylelikle daha önce QuickTime ve benzeri yazılımlar gerektiren ekran kaydetme işlemi doğrudan cihaz üzerinden gerçekleştirilmiş olacak.

Ekran görüntüsü üzerinde anında işlem yapma

Apple’ın iPad Pro’nun tanıtımı sırasında sahnede az da olsa gösterdiği bu özellik sayesinde, iOS 11 cihazlarında alınan ekran görüntüleri üzerinde işlem yapmak daha kolay olacak. Bir ekran görüntüsü aldıktan sonra film rulosunu açıp, alınan ekran görüntüsünü bulup, bunun üstünde düzenleme yapmak yerine, ekran görüntüsü üzerinde kırpma ve işaretleme gibi işlemleri onu alır almaz gerçekleştirebileceksiniz.

Yeniden tasarlanan Podcast’ler uygulaması

Apple, iOS 11 ile App Store’u tamamen yeniliyor. İşbu hâlde kendi içerik mağazasına sahip olan Podcast’ler uygulamasının da kapsamlı bir yenilikten geçmesi çok şaşırtmıyor. Apple’ın podcast dinleme uygulamasında içerik keşfi her zaman zor olmuştu, şimdi şirket yaptığı değişikliklerle içerikleri biraz daha ön plana çıkarmaya çalışacak.

3D Touch

Safari’de sekmeler arasında geçiş yapmak için öncelikle ekranın sağ alt kısmındaki sekme ikonuna tıklatmanız ve daha sonra karşınıza çıkan kart tabanlı arayüzden gitmek istediğiniz sekmeyi seçmeniz gerekiyor. 3D Touch ile birlikte bu yöntemi biraz daha kolaylaştıracak yeni bir yol sunulacak.

3D Touch’tan bahsetmişken, görünüşe göre, Apple iOS 11’de bu kontrol yönteminin kullanımını diğer alanlara da açıyor, bunu göz atma işlevinin bir kısayolu gibi kullanıyor. Kullanıcılar işaretledikleri bir kelime veya terimin anlamını veya onunla ilgili arama sonuçlarını hafifçe bastırarak görebilecekler. iMessage’da da 3D Touch’ın daha fazla kullanılması, bu özellikle sayfa bağlantılarının paylaşımı özelliğinin getirilmesi gelecek yenilikler arasında bulunuyor.

Spotlight ve Safari’de uçuş durumu

Söz konusu seyahatler olunca Siri, Google Asistan’ın biraz gerisinde kalıyordu. iOS 11 ile bu durum biraz daha değişecek gibi görünüyor. iOS 11 ile uçuş bilgileriniz gerekli kaynaklardan çekilecek ve bu bilgiler Spotlight üzerinden de aranabilir olacak.

Apple’ın fazla detaylandırmadığı, ancak dikkat çekici nitelikte olan İngilizce dışı dillere daha iyi destek, iyileştirilmiş şifre yönetimi, FaceTime Live Photos gibi özellikler bulunuyor. Önümüzdeki haftalarda çıkacak yeni beta sürümleriyle birlikte iOS 11 ile sunulacak özelliklerin pratikte nasıl deneyim sunduklarını daha iyi şekilde görme fırsatı elde edeceğiz.

İLGİLİ HABERLER