Teknoloji

İnternette günün tartışması: Bu elbise ne renk?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

elbise-270215-1

Tumblr’da swiked isimli kullanıcı tarafından paylaşılan bir elbise fotoğrafı, internet dünyasında günün tartışmasını tetikledi. Fotoğrafı paylaşan swiked, arkadaşlarıyla elbisenin rengi konusunda bir türlü anlaşamadığını belirterek, takipçilerinden fikir istedi. Elbisenin altın rengi ve beyaz mı, yoksa mavi ve siyah mı olduğuna dair tartışma kısa sürede Twitter’a ve diğer sosyal medya mecralarına sıçradı.

Bazı Twitter kullanıcıları fikirlerini kısa sürede kesin bir dille beyan etti. Elbiseye baktıklarında sürekli farklı renkler gördüklerini söyleyen kullanıcılar ise gördüklerini meşrulaştırmak adına ilginç gerekçeler sundular.

Elbisenin rengi konusunda internet dünyasının beklediği ilk açıklamayı Buzzfeed sunsa da, bu açıklamanın yeterli olduğunu söylemek pek mümkün değil. Bilgisayar üzerinde yapılan renk doğrulama işlemlerinde her iki görüşü de destekleyen sonuçlar alınırken, temel problemin kıyafetin kendisinde olduğu görülüyor.

Roman’ın internet sitesinde de bulunan elbisenin kolaylıkla fark edilebilen koyu mavi bir renge sahip olduğu görülse de, internetin doygunluk seviyesinin yüksek olmamasının göz yanılmasını tetiklediği düşünülüyor. Ancak aynı renkteki başka elbiseler için yaşanmayan tartışmanın bu lanetli elbise için yaşanması pek çok kişiyi şaşırttı.  

Taylor Swift, Kim Kardashian, Anna Kendrick, Kurabiye Canavarı ve Adobe gibi pek çok ünlü isim ve marka tartışmaya dahil oldu. Kim Kardashian ve Anna Kendrick elbisenin beyaz ve altın renginde olduğunu söylerken, Taylor Swift tercihini siyah ve maviden yana kullandı. Kim Kardashian tweet’inde eşi Kanye West’inde elbiseyi siyah ve mavi gördüğünü belirtti. Adobe ise tartışmayı Photoshop’un üstün yeteneklerini göstermek için kullandı.

elbise-270215-2

Tartışmayı sona erdiren ise durumun bilimsel açıklaması oldu. Pek çok insanın maviyi sıcak renklere kıyasla daha zor gördüğü belirtilirken, düşük ışığın da gözün farklı tonlarda görmesine neden olabileceğini ifade etti. Xkcd tarafından paylaşılan bir karikatür tartışmanın temelinde beyaz dengesine bağlı bir optik yanılmanın olduğunu gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER