Teknoloji

Intel ve Qualcomm 5G’yi bilgisayarlara yerleştirmek için çalışıyor

5g uyumlu telefonlar

5G desteği sunan ilk cihazlar çoğunlukla akıllı telefonlar oldu. Ancak bu teknoloji en sonunda daha geniş yelpazeye yayılmış cihazlara sunulacak. Geçen hafta MWC’de 5G teknolojisinin bilgisayarlarda nasıl çalışacağına dair örnekler de vardı. AnandTech tarafından verilen habere göre ise Intel ve Qualcomm, M.2 yuvaları üzerinden masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara bağlanabilecek 5G modemlerini gösterdi.

Görünen o ki, bu modüller satın alındıktan sonra masaüstü veya dizüstü bilgisayarlara takılıp onlara 5G desteği kazandırmayı sağlayacak bileşenlerden olmayacak. Satın alma sonrası terfi ve yükseltmeler için kullanılmayacak. Her iki modül de harici 5G antenlere bağlanmayı temel alıyor, bu da kullanıcılar tarafından değişimin ve yükseltmenin yapılamayacağını gösteriyor.

Bu teknolojiyle ilgilenen üreticilerin arasında Dell, HP ve Lenovo gibi üreticilerin bulunduğu söyleniyor. Bu üreticiler geçmişte de modüllerin benzer LTE versiyonlarını donanım üreticilerinden satın almıştı.

Özellikler açısından, Fibocom tarafından üretilen Intel modülleri şirketin XMM8160 modemini kullanıyor. Bunların hem Sub-6GHz hem de mmWave 5G frekans bantlarını destekleyeceği biliniyor. Qualcomm’un modülleri ise şirketin yakın zamanda duyurduğu X55 modemi temel alıyor. Bu da modüllerin her iki 5G formunu da destekleyeceğini gösteriyor. Her iki modül de 30 milimetre genişliğe sahip. Bu da onları M.2 standardını destekleyecek en geniş seçenek hâline getiriyor. Standart M.2 depolama sürücüleri sadece 22mm kalınlığa sahip.

Intel ve Qualcomm’un bileşenlerini kullanacak üreticiler, cihazlar veya cihazların çıkış tarihleri hakkında herhangi bir bilgi verilmedi. Ancak Fibocom adına konuşan bir yetkili, Intel modemleri barındıran modüllerin 2020 yılından itibaren cihazlara gireceğini kaydetti.

İLGİLİ HABERLER