Teknoloji

Intel ve MediaTek’ten 5G modem işbirliği

intel 7nm

Intel akıllı telefonlar için 5G desteği sunma çalışmalarından vazgeçse de, bu teknolojiyi bilgisayarlara getirme konusunda kararlı görünüyor. Şirket, bu doğrultuda kendisine bir müttefik de bulmuşa benziyor. MediaTek ile işbirliğine giden işlemci devi, daima aktif bağlantıdan yararlanabilecek dizüstü bilgisayarlar ve PC’ler için 5G modem geliştirecek.

İkili arasındaki işbirliğinde roller de belirlenmiş durumda. Teknolojinin gelişimi ve iletimi MediaTek tarafından gerçekleştirilecek. 5G çözüm özelliklerinin belirlenmesi, optimizasyonun sağlanması, tasarımların onaylanması ve modemlerin bilgisayarlara yerleştirilmesi için gerekli desteğin verilmesi ise Intel’in sorumluluğunda olacak.

İki şirketin işbirliğinin ilk meyvelerinin 2021’in başlarında ortaya çıkması öngörülüyor. İkili, M.2 formatındaki 5G modüllerinin üretilmesi için de Fibocom ile birlikte çalışıyor.

Intel ve MediaTek meydanı Qualcomm’a bırakmıyor

Hem Intel’in hem de MediaTek’in 5G’nin yaygınlaşmasına yönelik ilgileri ve bundan sağlayacakları çıkarları bulunuyor. Dolayısıyla bu işbirliğine pek sürpriz gözüyle bakmamak gerekiyor. Intel’in akıllı telefonlar için 5G pazarından çıkması, 5G teknolojisinin şirket için önemini azaltmıyor. PC’ler hâlâ Intel’in planlarının merkezinde bulunuyor ve bilgisayarların geleceği için 5G desteğinin bulunması önem taşıyor. MediaTek ise bu işbirliği sayesinde akıllı telefonlarda 5G sunma konusundaki çalışmalarını daha geniş bir kulvara taşıma fırsatını elde ediyor.

Bu işbirliğinin kurulmasında iki tarafın karşılaştığı baskıların da etkili olduğu söylenebilir. Qualcomm bir süredir kendi 5G yongalarının kullanıldığı dizüstü bilgisayarlar için sahneyi hazırlıyor. Bu bilgisayarlar henüz tam anlamıyla hazır hâle gelmese de, evdeki bağlantıdan daha yüksek hızlı bağlantıya sahip Snapdragon işlemcili bilgisayarlarla tanışmak çok uzak değil. Intel ve MediaTek, yaptıkları işbirliğiyle meydanı tamamen Qualcomm’a bırakmayacaklarını göstermiş oluyorlar.

İLGİLİ HABERLER