Teknoloji

Intel Thunderbolt 4 ile USB standardını bir kez daha geçecek

Intel Thunderbolt 4 ile USB standardını bir kez daha geçecek

Intel yakında çıkacak Thunderbolt 4 bağlantı standardı ile ilgili detayları açıkladı. Bu standart yakında gelecek USB4 tanımlamaları üzerine inşa edilecek.

Yeni standart maksimum hız açısından teknik olarak daha hızlı olmayacak. Thunderbolt 3 gibi, Thunderbolt 4 de en fazla 40 Gbps’lik bir maksimum hız sunacak. Ancak Intel yeni standart ile başka alanlarda gelişim kaydetmeyi hedefliyor. Yüksek video ve veri gereksinimleri ve çok portlu hub’lar için sunulacak destek bunlar arasında yer alıyor.

Thunderbolt 4 bilgisayarları ya iki adet 4K ekranı ya da tek bir 8K ekranı desteklemek zorunda olacak. PCIe veri transfer hızının da 32 Gbps’ye kadar sunulması gerekecek. Tüm bunlar Thunderbolt 3’teki minimum gereksinimlerin iki katına çıkacağını gösteriyor. Yani standart Thunderbolt 4 dock’larının ve monitörlerinin en fazla dört adet Thunderbolt 4 portu barındırmasını da zorunlu kılacak. Böylelikle Thunderbolt 3 cihazlarının desteklediği iki portluk maksimum sınır da iki katına çıkacak. Yeni Thunderbolt 4 bilgisayarları ve kabloları da Thunderbolt 3 kabloları ve aksesuarlarıyla uyumlu olacak.

Intel Thunderbolt 4 dizüstü bilgisayarlarını kullanmayı daha eğlenceli kılacak daha katı donanım gereksinimleri de ekliyor. Yeni standartla, şarj için 100 vattan daha az güce ihtiyaç duyan “ince ve hafif” dizüsüt bilgisayar üreticilerinin en az bir portta Thunderbolt 4 tabanlı USB-C şarj noktası sunması gerekecek. Ayrıca Thunderbolt 4 dizüstü bilgisayarların, Thunderbolt yuvası üzerinden bağlanan bir klavye veya fare ile uyku modundan uyandırılabilmesi de aranan özellikler arasında yer alacak.

Intel Thunderbolt 4 ile USB standardını bir kez daha geçecek

Geliştirilmiş tanımlamalar, USB Uygulayıcıları Forumu’nun (USB-IF), USB4 standardı tanımlamalarını hayata geçirmek için vitesi yükselttiği bir zamanda geldi. USB4, Intel’in daha önce var olan mevcut Thunderbolt 3 standartının 40 Gbps veri transfer hızı veya daha iyi harici ekran desteği gibi birçok yararını herhangi bir lisans ücreti gerektirmeyecek açık bir standarda getirecek.

Intel Thunderbolt 4 ile USB standardını yine geçmeyi hedefliyor

Intel’in Thunderbolt 4 ile düşüncesi normal USB4’ün sunduklarının ötesinde özellikler sağlayarak cevap vermek gibi görünüyor. Daha önce de Thunderbolt 3 ile bir benzerini yapmıştı. Aynı zamanda standart USB-C kablolarının ve aksesuarlarının dağınık dünyasının aksine, Thunderbolt portuna sahip olan her şeyin herhangi bir karmaşa veya kafa karışıklığı yaratmadan beklendiği şekilde çalışacağı düşüncesini işliyor. Ne var ki, Thunderbolt kabloları ve aksesuarları daha yüksek donanım gereksinimleri nedeniyle normal USB-C cihazlarından daha pahalı oluyor.

Thunderbolt 4 portlu ilk bilgisayarlar ve aksesuarlar bu yılın sonlarına doğru gelmeye başlayacak. Intel’in yakında çıkacak 11. nesil Tiger Lake işlemcili bilgisayarlarında bu portlar yer alacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER