Teknoloji

Intel sızıntısına göre Thunderbolt 5 ile iki kat hız artışı muhtemel

intel 12. nesil alder lake
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bir Intel yöneticisi, henüz Intel tarafından resmi olarak duyurulmamış olan yeni nesil donanım arabirim protokolü olan Thunderbolt 5’in ayrıntılarını istemeden sızdırmış gibi görünüyor. Ayrıntılar, pazar günü Twitter’da paylaşılan, ancak sonra silinen bir fotoğraf sayesinde sızdı.

Intel’in İsrail’deki Ar-Ge laboratuvarlarına yaptığı ziyareti belgeleyen Intel Müşteri Bilgi İşlem Grubu’nun İdari Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Gregory Bryant tarafından tweetlenen bir fotoğrafta detaylar ortaya çıktı.

AnandTech tarafından aktarıldığı gibi, Thunderbolt ile ilgili bir turdan alınan fotoğraf, laboratuvar duvarında “80G PHY Teknolojisi” yazan bir posteri ortaya çıkardı. Bu, Thunderbolt 5 bağlantısının 80 Gb/s’ye kadar veri iletimini destekleyeceğini veya mevcut Thunderbolt 4 ve USB 4 bağlantılarının bant genişliğini ikiye katlayacağını gösteriyor.

intel thunderbolt 5

Ayrıca poster, “USB 80G, mevcut USB-C ekosistemini desteklemeyi hedefliyor” cümlesini de içeriyor ve Intel’in aynı USB-C arabirim konektörü üzerinden ekstra bant genişliğini sunmayı planladığını ima ediyor.

Posterdeki daha teknik bir referans, 3 bitlik bir veri sinyalini kullanacak ve TB5’in daha standart olmayan mevcut bağlantı protokollerinde görülen sıfıra dönüş (NRZ) ve PAM-4 uygulamalarında daha yüksek bir bant genişliği elde etmesine izin verecek, yeni bir PAM-3 (Darbe Genlik Modülasyonu) uygulamasına atıfta bulunuyor.

Intel, Thunderbolt 4‘ü geçen yıl kullanıma sundu ve birkaç TB4 aksesuarı bir süredir piyasada bulunuyor. Ancak Apple’ın en yeni Mac’leri ve iPad Pro modelleri hâlâ yalnızca Thunderbolt 3’ü destekliyor. Ancak, TB4 daha fazla güç ve fayda sunsa ve geriye dönük uyumlu olsa da, Thunderbolt 3’ün maksimum 40 Gb/s’lik veri iletim hızının üzerinde herhangi bir bant genişliği artışı sunmaz. Bu nedenle, iki katına çıkan maksimum verim ile Thunderbolt 5’e geçiş önemli olabilir.

Bu yeniliklerin pratik sonucu, TB5’in 4K ve 8K monitörler için daha yüksek yenileme hızlarını desteklerken eski Thunderbolt ve USB bağlantılarıyla geriye dönük uyumluluk sağlaması olabilir.

Intel Thunderbolt 5’in resmi olarak ne zaman sunulacağı veya gelecekteki Apple cihazları tarafından desteklenip desteklenmeyeceği şu anda belirsiz. Ancak ortaya çıkan kasıtsız sızıntı, Intel’in gelecekteki arayüz protokolünün neler sunabileceği noktasında bir fikir edinmeyi sağlıyor.

İLGİLİ HABERLER