Teknoloji

Intel’e patent davasında büyük tazminat şoku

intel arm

Intel, neredeyse 10 yıllık patentlerin konu edildiği davada 2.18 milyar dolar ödemeye mahkum edildi. Bloomberg’in haberine göre; Intel jüri tarafından VLSI LLC. isimli şirketin saat frekansları ve voltajıyla ilgili patentlerini ihlâl ettiği gerekçesiyle suçlu bulundu. İşlemci devi tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, karara itiraz edileceği belirtildi. Şirket, kararın değiştirileceğine yönelik inancının da altını çizdi.

VLSI CEO’su Michael Stolarski ise “Jürinin inovasyonlarımızın önemini anlamasından ve lehimize karar vermesinden dolayı çok memnunuz” şeklinde konuştu. Davaya konu olan 2010 ve 2012 tarihli patentler, o günden bu yana birkaç defa değişikliğe uğradı. Söz konusu patentler ilk etapta FreeScale Semiconductor ve SigmaTel’e ait olsa da, FreeScale daha sonrasında SigmaTel’i satın almıştı. 2015’te ise NXP, FreeScale’i bünyesine katmıştı.

1979’da kurulan VLSI, ARM’ın ilk yatırımcıları arasında yer alıyor. 1999’da Philips tarafından satın alınan şirket, günümüzde Philips çatısı altındaki NXP bünyesinde faaliyetlerine devam ediyor. Dört yıl önce faaliyete geçen VLSI LLC. ise bahsi geçen iki patentin kontrolünü kazanmıştı. Intel’in avukatı William Lee, VLSI LLC.’nin gerçek bir ürününün olmadığını ve şirketin patentleri bir gelir kapısı olarak kullandığını belirtirken, patentlerin 10 yıldır raftan indirilmediğinin altını çizdi.

Intel için büyük bir cezayla sonuçlanan patent davasının hakimi de ilginç bir isim. Davanın görüldüğü mahkemenin hakimi Alan Albright’ın eski bir patent davası avukatı olması işleri biraz daha dikkat çekici hâle getiriyor. Uzmanlar, Albright’ın kısa süre içinde mahkemesini patent sahiplerinin adresine dönüştürdüğünü belirtiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER