İncelemeler

Intel NUC (NUC7i3BNH) İncelemesi

intel nuc pc inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

“Barebone” olarak nitelendirilen, monitör veya diğer çevresel elemanlardan arındırılmış şekilde, sadece işlemci, RAM, anakart ve benzeri donanım bileşenlerinin kompakt bir kutuda paketlenmiş hâlde satıldığı kompakt PC’ler bir zamanlar oldukça modaydı. Şimdilerde bu ürünlerin popülaritesi azalsa da, donanım tutkunları belirli işler için bu ürünlere ilgi göstermeye devam ediyor. Intel de NUC adlı mini bilgisayarlarıyla bu ürünlerin yenilenmesini sağlıyor. Bir süredir elimizde Intel’in 7. nesil Core i3 işlemcili NUC7i3BNH modeli bulunuyor. Intel NUC inceleme yazısında, bu mini bilgisayarla ilgili izlenimlerimizi aktarıyoruz.

Intel NUC, siyah renkte ve oldukça şık görünen, kenarları mat, tepesi ise parlak siyah yüzeyle kaplı bir gövdede geliyor. Bu seride alüminyum yerine plastik tercih edilmiş. Üstü kaplayan parlak plastik yüzeyin çizilmelere karşı biraz hassas olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Ön tarafta iki adet USB 3.0 portu var ve bunlardan bir tanesi hızlı şarj yeteneğine sahip. Kulaklık ve ses çıkışı da USB portlarının hemen yanında yer alıyor. Güç butonu da ön yüze yerleştirilmiş, bu şekilde bilgisayarı kolaylıkla kapatıp açmak mümkün hâle geliyor. Bu dört birimin yer aldığı bölümü mavi renkli LED ile aydınlatılan bir şerit çevreliyor. Bu sayede bilgisayara biraz estetik hava da kazandırılmış oluyor. Bu arada LED’in renginin özelleştirilebildiğini de belirtmeden geçmeyelim. Bu arada ön yüzde, LED ile çevrelenen alanın her iki yanına yerleştirilmiş iki delikte de stereo mikrofon sistemi bulunuyor.

intel nuc pc incelemeSol kenarda bir adet UHS-1 destekli microSDXC kart okuyucusu ve Kensington güvenlik kilidi yuvasını görüyoruz. Ayrıca hem sağ hem de sol kenarlarda havalandırma ızgaraları bulunuyor.

Arka tarafa baktığımızda birtakım giriş ve çıkışları görüyoruz. Güç konnektörü, HDMI 2.0 çıkışı, Gigabit Ethernet portu, iki adet USB 3.0 portu, bir adet USB 3.1 gen2 ve DisplayPort 1.2 destekli USB-C portu burada mevcut durumda. Elimizdeki Core i3 işlemcili modelin USB Type-C üzerinden ThunderBolt desteği sunmadığını belirtmeden geçmeyelim.

intel nuc pc incelemeKaby Lake tabanlı Intel NUC PC farklı depolama alanı ve bellek seçenekleriyle sunuluyor. İçerisinde iki adet RAM yuvası var; 4, 8 ya da 16 GB bellek modülleri arasında seçim yapabilirsiniz. En fazla 32 GB RAM destekleniyor. Bizim elimizdeki modelde 8 GB’lık tek bir RAM modülü kullanılmış. Intel Core i3-7100U işlemci ise 3M önbellek ve 2.4 GHz saat frekansı gibi özelliklere sahip. Depolama alanı tarafında ise Intel NUC, 22×42 ve 22×80 boyutlarında M.2 SSD kart desteğini sunuyor.

Aynı zamanda 2.5 inçlik sürücü yuvası da mevcut. Bu da maksimum 9.5 milimetrelik kalınlığa sahip SSD ya da HDD’lerin yerleştirilebileceği anlamına geliyor. Grafik tarafına baktığımızda ise, Intel HD Graphics 620 GPU’nun bulunduğunu görüyoruz. Ayrıca Intel Gigabit Ethernet LAN adaptör ve Intel Wireless-AC 8265 Wi-Fi adaptörü de internet bağlantı ihtiyaçlarınızı karşılıyor.

Görünüş ve verdiği izlenim bakımından, Intel NUC7i3BNH Intel’in sunduğu sıradan bir referans NUC tasarımına sahip. Malzeme kalitesi iyi, sağlamlık hissini de fazlasıyla veriyor. Windows 10 ile yüklü olarak geliyor, böylelikle kurulumu da kolay biçimde yapılıyor.

Yapmanız gereken tek şey, NUC’u ekran, fare ve klavyeye bağlamak. Daha sonra kullanmaya hazırsınız. NUC, günlük ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayacak bir bilgisayar olarak tasarlanıyor. İnternette gezinme, e-posta kontrolü, Microsoft Office uygulamalarını kullanmak ve bazı oyunları oynamak için bu cihaz yeterli oluyor. Benchmark testlerinden elde edilen sonuçlar da Intel NUC7i3BNH’nin günlük işler, multimedya içerik tüketimi ve yüklü olmayan oyunlar için gayet elverişli bir sistem olduğunu gösteriyor.

Üstelik güç düğmesine basıldığında hızlı biçimde kapanıp açılması da küçük, ancak memnun edici bir ayrıntı sayılır.

intel nuc pc incelemeIntel Kaby Lake tabanlı NUC oturma odalarındaki ev eğlence sistemlerinin merkezine bir bilgisayar yerleştirmek isteyenler için elverişli görünüyor. Düzgün performansı, küçük boyutları ve sessiz olması nedenlerden birkaçı. Aynı zamanda HDMI 2.0 arayüzünü desteklemesi, 4K çözünürlüklü H.264 ve HEVC videoları da oynatabilmesi önemli artılar arasında yer alıyor. Üstelik 10-bit HEVC video çözümleme desteği de donanımsal olarak sunuluyor. VP9 donanımsal çözümleme de hem 8 hem de 10-bit içerik bazında sunuluyor.

Aslında Kaby Lake SoC HDMI 2.0’ı doğrudan desteklemiyor, ancak Intel bunun yerine DisplayPort işaretini HDMI 2.0’a çeviren bir LSPCon ekliyor. Aslında NUC’da kullanılan MegaChips LSPCon’un HDR desteğine de sahip olduğu söyleniyor. Ancak 4K HDR özellikli bir telefon ile bu desteği deneyimleme imkanını bulamadık.

Öte yandan Intel NUC, iyileştirilmiş HDMI-CEC desteğini sunuyor. Böylelikle TV kumandanızla bu cihazı da yönetme imkanına sahipsiniz. Tabii, bu desteği etkinleştirmek için bazı BIOS ayarlarını yapmanız gerekecek.

Bu arada, güç düğmesine basıldığında hızlı biçimde kapanıp açılması da küçük, ancak memnun edici bir ayrıntı sayılır.

Sonuç olarak Intel NUC7i3BNH, günlük işleri rahatlıkla yerine getirecek, aynı zamanda masa başında oyun oynamak ya da film izlemek isteyenlerin de ihtiyaçlarını giderecek bir bilgisayar çözümü. Yine de, bu cihaz hem kompakt boyutları hem de sessiz çalışması sayesinde oturma odalarına alternatif bir medya merkezi kurmak isteyenlerin gözdesi olacaktır. HDMI 2.0 ve HDMI-CEC desteği, HD 4K içerikleri oynatabilmesi, bunun yanı sıra USB-C gibi güncel portu barındırması da, Intel’in bu referans tasarımını multimedya merkezleri için biçilmiş kaftan kılıyor. Kablosuz fare ve klavyeyi bağlayın, daha sonra oturma odanızdaki televizyonunuzdan işlerinizi rahatlıkla görün. 8. nesil Intel işlemcileri görmeye başladığımız bir ortamda, 7. nesil işlemciyle takılmak belki hoşunuza gitmeyebilir. Ancak fiyatı da buna göre belirlenmiş, ayrıca performans tarafında da size sorun çıkarmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER