Teknoloji

Intel, Microsoft için özel çipler üretecek

intel

Intel, Microsoft tarafından tasarlanan ve yalnızca Microsoft için özel olarak üretilecek çipler üzerinde çalışacaklarını duyurdu. Bu iş birliğinin değeri 15 milyar dolardan fazla olarak belirtiliyor. Intel’in bugün düzenlediği Intel Foundry etkinliğinde duyurulan bu ortaklık, her iki teknoloji devi için de önemli bir adımı temsil ediyor. Bloomberg’in dünkü haberine göre, Microsoft’un hem işlemciler hem de yapay zeka hızlandırıcıları için kendi iç tasarımlarını planladığı biliniyor, ancak çiplerin tam olarak ne için kullanılacağına dair herhangi bir ayrıntı verilmedi.

Microsoft ve Intel’den stratejik ortaklık

Microsoft CEO’su Satya Nadella, resmi basın bülteninde yaptığı açıklamada, “Çok heyecan verici bir platform değişikliğinin ortasındayız. Bu değişiklik, her birey, organizasyon ve tüm endüstri için temel bir verimlilik dönüşümü sağlayacak.” dedi.

Üretilecek çipler, Intel’in yol haritasının büyük bir parçası olan ve şirketi yeniden ivmelendirmek için CEO Pat Gelsinger tarafından geri getirilen 18A üretim sürecini kullanacak. Intel, çip üretim hizmetlerine dayanarak çip yapım dünyasının zirvesine geri dönmeyi hedefliyor ve görünüşe göre Microsoft, bu projenin ilk büyük müşterisi olacak.

Başkalarının tasarımlarını üretme stratejisi Apple, Qualcomm ve AMD gibi şirketlerle karlı ortaklıkları olan rakip Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC) için iyi sonuçlar vermişti. Gelsinger, çarşamba günü VentureBeat’e yaptığı açıklamada, şirketin dökümhanesinin stratejilerinin büyük bir parçası olduğunu belirtti.

Intel’in yeni dökümhane planları, daha fazla şirketin kendi tasarladıkları çipleri üretmeye yönelmesiyle birlikte gelirken, şirket hâlâ zorluklarla karşı karşıya bulunuyor. Intel, yavaşlayan çip pazarı ve hükümetten alınan hibelerdeki gecikmeleri gerekçe göstererek, 2025 için planlanan 20 milyar dolarlık ABD Ohio çip tesisinin açılışını 2026’ya erteledi. Bu gelişmeler, her iki şirketin de teknoloji ve inovasyon alanındaki liderliklerini pekiştirmeyi amaçladıkları bir dönemde gerçekleşiyor.

İLGİLİ HABERLER