Teknoloji

Intel tasarruf tedbirleri kapsamında işten çıkarma yapacağını doğruladı

intel arm

Intel, milyarlarca dolarlık tasarruf planının bir parçası olarak yakında işten çıkarma yapacağını doğruladı. Duyuru, Intel’in binlerce kişiyi işten çıkarmayı planladığına dair söylentilerin çıkmasının ardından geldi.

Üçüncü çeyrek kazanç raporu açıklamasının bir parçası olarak şirket, gelecek yıl boyunca maliyetlerde yaklaşık 3 milyar dolarlık kesinti yapmayı planladığını duyurdu. CEO Pat Gelsinger Reuters‘e bunun bir kısmının çalışan maliyetlerinden geleceğini söyledi. Ayrıca Bloomberg’e de işten çıkarmaları doğruladı ve şirketin bazı çalışanlar için fabrika çalışma saatlerini azalttığını ekledi. 2025’in sonunda şirket, maliyetlerini yılda 8 ila 10 milyar dolar arasında azaltmayı umuyor.

Pandemi dolayısıyla yaşanan stok sıkıntıları yerini belirli segmentlerde aşırı üretime bıraktığından, Intel yarı iletken kullanılabilirliğinde endüstri çapında bir değişimle karşı karşıya bulunuyor. Bu sorun, rakipleri AMD ve Nvidia’yı da etkiliyor. The Verge sitesine bir açıklama yapan Gartner analisti Gaurav Gupta, “Çip endüstrisi, bir dizi cihazda kıtlıktan fazlalığa (2023’ün başlarında) dönüşüyor.” dedi. “Bu, çip endüstrisindeki gelirleri (en azından çoğu durumda) olumsuz yönde etkileyecek ve genellikle bu durumlar maliyet ve marjların yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor.” diye ekledi.

Intel, ne kadar sayıda işçi çıkarmayı ve hangi departmanların etkileneceği konusunda herhangi bir bilgi vermedi. Ancak Bloomberg daha önce, Intel’in satış ve pazarlama ekiplerinin işten çıkarmalardan en çok etkilenen departmanlar olacağı haberini vermişti.

Gelsinger, Reuters’a verdiği röportajda, Intel’in insan maliyetlerinin toplam harcamalarının nispeten küçük bir parçası olduğunu söyledi. Bu nedenle şirket, para biriktirmek için fabrikalarına ve fabrikalarına daha fazla odaklanıyor. Şirket şu anda ABD’nin Ohio eyaletinde bu yılın başlarında temelini attığı ve projeye en az 20 milyar dolar ayırmayı taahhüt ettiği bir üretim tesisi inşa etme sürecinde bulunuyor.

Kazanç raporunun detaylarına baktığımızda, şirket zarardan kâra geçti. Yılın ikinci çeyreğinde yarım milyar dolar kaybetmişti, geride kalan üçüncü çeyrekte ise bir milyar dolar kâr bildirdi. Ancak bu sayı, Intel’in şimdiye kadarki en iyi mâli yıl performansını gösterdiği oluşturan 2021’in 3. çeyreğine kıyasla yüzde 85 düştü.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER