Teknoloji

Intel çip üreticisi Tower Semiconductor’ı satın alıyor

intel

Intel henüz emekleme aşamasındaki çip üretimi birimini büyütmek için önemli bir adım atıyor. Şirket, İsrail merkezli çip üreticisi Tower Semiconductor’ı satın alıyor. Intel radyo frekans çipleri, CMOS görüntüleme sensörleri ve güç yönetimi bileşenleri üreten Tower için 5.4 milyar dolar ödeyecek.

Intel CEO’su Pat Gelsinger, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Tower’ın özel teknoloji portföyü, coğrafi erişimi, derin müşteri ilişkileri ve hizmet odaklı operasyonları, Intel’in döküm hizmetlerinin ölçeklendirilmesine yardımcı olacak. Böylelikle küresel ölçekte en önemli çip üreticilerinden biri olma hedefimiz için önemli bir adım atacağız.”

Tower’ın İsrail, İtalya, Japonya ve ABD’de toplam 7 üretim tesisi bulunuyor. Bu fabrikalarda 6, 8 ve 12 inç çipler üretiliyor. Şirketin üretim süreçlerinin en son teknolojiyi kullanmadığı belirtilse de, portföydeki çipler için bunun gerekmediği belirtiliyor. Tower’ın güvenilirlik sağlaması ve düzenli olarak geniş ölçekli çip üretmesi gerekiyor.

Intel’in Tower’dan daha büyük bir çip üreticisi olan GlobalFoundries ile ilgilendiğine dair haberler de bir süre önce gündeme gelmişti. AMD bünyesinden çıkan GlobalFoundries için Intel’in 30 milyar doları gözden çıkardığı söylense de, GlobalFoundries tercihini halka arzdan yana kullanmıştı.

Intel çip üretimi birimini 2021’de hayata geçirmiş ve ABD’nin Arizona eyaletinde kuracağı iki fabrikaya 20 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklamıştı. Şirket çip üretimi biriminin ayrı bir iş kolu olarak faaliyetlerini yürüteceğini de duyurmuştu. Intel, ABD’nin Ohio eyaletinde de büyük bir yarı iletken üretim fabrikası kuracağını açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER