Teknoloji

Intel’in yıllık İnovasyon etkinliğinde teknoloji dünyasını şekillendirecek başlıca duyurular

intel innovation 2023

Intel, bu hafta içinde ABD’nin San Jose şehrinde düzenlediği Intel Innovation 2023 etkinliğinde, önümüzdeki birkaç yıl içinde bizleri neyin beklediğine dair bir önizleme sundu. İşte bizler için en önemli ve heyecan verici olacak noktalar bu makalede yer alıyor.

14 Aralık’ta “Meteor Lake” Lansmanı Yapılıyor

Intel, bu etkinlikte AI teknolojisine odaklanarak bize yeni nesil işlemci ailesi “Meteor Lake”in tanıtımını yaptı. 13. nesli “Raptor Lake” serisi işlemcilerin yerini alacak. Ayrıca, yeni Intel 4 sürecinin ilk ürünlerinden olan “Meteor Lake”, başarılı bir deneyim için özel bir AI yardımcı işlemciye sahip olacak. Bu serideki çipsetlerin her biri, yani hesaplama, grafik, SoC ve I/O birbirinden farklı olarak bir araya getirilecek.

SoC çipinin içinde düşük güçlü bir işlemci bulunur. Bu durum daha hafif yükleri taşıyabilen E-çekirdekleri, kablosuz bağlantı özelliklerini, yerleşik bir bellek kontrolörünü ve DP 2.1 standartlarına ev sahipliği yapar. Bu, işlemciyi enerji tasarrufu moduna sokarak, daha az güçle daha fazla işlem yapılmasını sağlar.

Bunun yanında, “Meteor Lake” işlemciler, oyunseverleri hedef alarak Intel’in Arc grafiklerini doğrudan çipset üzerine entegre etme özelliğine sahip. Ancak, bu özellik sadece belirli MTL işlemci destekli sistemlere gelecek.

AMD’nin 3D V-Cache Teknolojisiyle Rekabet

CEO Pat Gelsinger’a, Intel’in özellikle AMD’nin 3D V-Cache teknolojisiyle rekabet edip edemeyeceği sorulmuştu. Gelsinger, Intel’in bu teknolojiye benzer bir yol haritasının olduğunu, ancak bunun “Meteor Lake” jenerasyonuna dahil olmayacağını belirtti.

“Lunar Lake” Tasarımı 2024’te Açıklanacak

Tavrını daha da ileri götüren Intel, “Lunar Lake” sisteminin 2024’te piyasaya sürüleceğini açıkladı. Bu, “Meteor Lake”in devamı niteliğinde olacak ve Intel Foveros tasarımını kullanacak. Bu süreçte Intel’in 1.8nm üretim sürecine, yani Intel 18A’nın ticari çıkışına işaret ediliyor.

Intel’den “Panther Lake”

Gelsinger, “Panther Lake” adında bir CPU neslinin 2025’te duyurulacağını belirtti. Intel’in geleceğe dair vizyonunu belirleyen bu yeni CPU nesli, 2024’ün ilk çeyreğinde üretime girecek.

Diğer yenilikler arasında, çipset tabanlı işlemciler ve yeni çip üretim teknolojileri yer alıyor. Tüm bu yenilikler, Intel’in teknoloji dünyasındaki liderliğini nasıl sürdüreceği konusunda önemli ipuçları veriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER