Teknoloji

Intel ilk ayrık grafik işlemci birimi DG1’i duyurdu

intel dg1 gpu

Intel on yıllar boyunca CPU pazarının hakim oyuncusu konumunda bulunuyor. CES 2020’de şirket, DG1 kod adlı ilk ayrık GPU’sunun duyurusunu yaptı. Böylelikle Intel’in bilişim yol haritasında ileriye dönük önemli bir adım atılmış oldu.

DG1’in duyurusu tam da toplantının bitiminde yapıldı ve bu nedenle de fazla detay paylaşılmadı. Intel sadece GPU üzerinde çalışan Destiny 2 oyunun bir gösterimini yaptı. DG1, Intel’in yakında çıkacak 10nm tabanlı ve CES toplantısında ön gösterimi yapılan Tiger Lake yongalarında bulunan grafik mimarisi Xe’yi temel alıyor.

Intel, Tiger Lake’de bulunan entegre Xe grafik işlemcisinin önceki nesil yongalardakine göre iki kat daha yüksek grafik performansı sunduğunun altını çizdi. Bu da DG1 GPU’nun da Intel’in grafik performansına daha da yüksek bir katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Tom’s Hardware sitesi, ilk DG1’in Tiger Lake’de gelecek entegre grafik işlemci biriminin ayrık versiyonu olacağını iddia ediyor. Ancak bu durumda bile Intel’in entegre ve ayrık grafik işlemci birimlerinin bir arada çalışarak toplam grafik performansını iki katına çıkarabileceğini, yani senkronize edilmiş CPU / GPU çözümünün avantajlarından yararlanabileceği söyleniyor.

intel tiger lake
Tiger Lake platformu

Dizüstü bilgisayarlarda ayrık grafik işlemci birimlerinin üzerinde kontrole sahip olmamak Intel için olumsuz noktalardan bir tanesiydi. Hatta 2018’de şirket, rakip yonga üreticisi AMD ile iş birliğine giderek AMD GPU ile eşleştirilmiş hibrit Core i5 ürün serisi çıkarmıştı. Intel bir süredir bu proje üzerinde çalışıyordu. Hatta şirket 2017 yılında Intel’in baş grafik mimarı Raja Koduri’yi yeni kurulmuş olan “Core and Visual Computing Group” adlı birimin başına getirmişti.

Intel, DG1 GPU’lu cihazları ne zaman göreceğimiz konusunda bir bilgi vermedi. Şirket entegre Xe grafik işlemci birimli ilk Tiger Lake yongalarının bu yıl içinde çıkacağını kaydetti. Donanım üreticilerinin ilk ürünlerini yazın çıkarması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER