Teknoloji

Intel Core X üst sınıf işlemcilerini duyurdu, içinde Core i9 da var

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

intel core xIntel Computex 2017’de yeni “Core X ” serisi masaüstü işlemci serisinin duyurusunu gerçekleştirdi. Mevcut Core i5 ve Core i7 modellerin yanına şimdi daha da güçlü, daha fazla işlemci gücü isteyenleri tatmin edecek en üst seri olan i9 serisi de Intel Core X yelpazesi içinde sunuluyor.

Intel Core X platformu daha çok oyuncular ya da içerik oluşturucuları gibi; en yeni oyunları mümkün olan en iyi çözünürlükte oynarken oyun görüntüsünün yayınını yapan ve izleyicilerle sohbet eden ya da yeni video günlüğü için dört farklı yaratıcı aracı aynı anda açık tutan kişileri hedefliyor.

Core X serisi, dörtten başlayarak artan sayıda çekirdek barındıran, en tepede 1999 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip olan Core i9 Extreme’in bulunduğu üyelerden oluşuyor. Intel Core i9 Extreme’in 18 çekirdek ve 36 yürütme birimi sunan ilk bireysel tüketici seviyesinde masaüstü işlemci olduğunu gururla belirtiyor.

Core X ailesi Core i5-7640X ile başlıyor. 4 çekirdek ve 4 yürütme birimli bu modelin 242 dolarlık yurt dışı fiyatı bulunuyor. Core i7 X-Series aralığı ise 339 dolarlık, 4 çekirdek ve 8 yürütme birimli model ile başlıyor. 599 dolarlık, 10 çekirdek ve 20 yürütme birimli yongaya kadar ilerliyor.

Core i9 grubu içinde Intel, i9 Extreme’in aralarında olmadığı dört farklı model sunuyor, bunlar 12 çekirdek, 24 yürütme birimi ve 999 dolar yurt dışı fiyatlı model ile başlıyor. En tepede ise 16 çekirdek ve 32 yürütme birimli, 1699 dolar fiyatlı yonga bulunuyor.

Tüm yeni masaüstü Core X işlemcileri Intel’in yeni X299 ana kart yongasetiyle çalışacak şekilde tasarlandı. Intel’in belirttiğine göre, iş ortaklarının ürettiği, içinde yeni işlemciler barındıran ürünler ilerleyen haftalarda satışa sunulacak. Yonga mimarisi açısından baktığımızda, tüm Core X ailesinin Intel’in 6’ncı nesil Skylake platformunun güncellenmiş bir versiyonunu barındırdığını görüyoruz. Şirket bunu Skylake X olarak tanımlıyor. Serinin en altında yer alan iki adet 4 çekirdekli model; i5-7640X ve i7-7740X ise Kaby Lake X’i temel alarak inşa ediliyor.

Intel, Core X serisinin bazı daha üst üç modellerinde Turbo Boost teknolojisini de yükseltiyor, bunu Turbo Boost Max 3.0 olarak adlandırıyor. Şirketin belirttiğine göre, Core X modellerindeki ek çekirdekler çoklu görev performansını iyileştirecek, Turbo Boost Max 3.0 gibi teknolojiler sayesinde her bir çekirdek iyileştirilmiş performansa ulaşabilecek. Intel, Core X serisinin önceki nesillere göre yüzde 10 daha hızlı çoklu yürütme birimi performansı sunduğunu, tekil veri yolunda da yüzde 15 daha yüksek hıza ulaştığını öne sürüyor.

INTEL CORE ı9 EXTREME İLE YAKINDA BEKLENEN EN ÜST SINIF AMD RYZEN İŞLEMCİLERLE REKABETE HAZIR

Yeni, çok çekirdekli modeller Intel’in, son zamanlarda Ryzen işlemciler çıkaran ve Intel’in yıllar boyunca hakimiyet kurduğu Core serisi işlemcileri ilk kez ciddi anlamda tehdit eden AMD ile rekabeti canlı tutmakta kararlı olduğunu gösteriyor. AMD’nin “Threadripper” adıyla anılan üst sınıf performans tutkunlarına özel, 16 çekirdek ve 32 yürütme birimine varan çeşitler barındıracak Ryzen serisini bu yılın ilerleyen zamanlarında çıkarması bekleniyor. Intel’in yeni tanıttığı 18 çekirdeki i9 Extreme bu beklenen işlemciyle kafa kafaya rekabet edecektir.

Üst sınıf Core X ailesine ek olarak, Intel yakında çıkacak ve Coffee Lake adını taşıması beklenen 8’inci nesil ana akım Intel yongalarıyla ilgili de bazı haberler paylaştı. Daha önce çıkan haberler şirketin 7’nci nesil Kaby Lake serisine göre yüzde 15 performans artışı vadettiğini işaret ederken, Intel daha yüksek performans gördüğünü söyledi, hatta Kaby Lake’e göre iyileşmenin yüzde 30’a kadar çıktığına dikkat çekti. Bununla birlikte Coffee Lake’i bilgisayarlarda ne zaman görmeye başlayacağımıza dair haberi hâlâ paylaşmadı.

İLGİLİ HABERLER