Teknoloji

Intel Compute Card modüler bilgisayar projesini geliştirmeyi durdurdu

intel compute card

Intel, Compute Card olarak adlandırılan donanımının geliştirme çalışmalarını durduruyor. Kredi kartı biçimindeki ve içinde işlemci, depolama birimi, RAM, kablosuz modem gibi bileşenler bulunuyor. Bu donanımın şirketlere yerleştirme istasyonu benzeri, Intel yeni versiyonlar çıkardıkça kolaylıkla güncellenebilecek cihazları üretmeye imkan tanıması bekleniyordu. Kullanıcılar eski Compute Card’ı çıkarıp yerine yenisini takacak ve yoluna devam edecekti. Intel bu cihazı ilk kez CES 2017’de göstermişti.

Compute Card hikayesi sadece Intel’in 7. nesil işlemcilerini barındıran tek bir neslin çıkmasının ardından sonlanıyor. Modüler donanım rüyası bir sonraki nesil işlemcileri bile görememiş oluyor. Bir Intel temsilcisi, Tom’s Hardware’a yaptığı açıklamada, modüler bilgisayarın yenilikçilik için birçok fırsat barındıran bir pazar olduğuna inançlarını koruduklarını kaydetti. “Bununla birlikte, bu fırsatı değerlendirmenin en iyi yoluna baktığımızda, ileriye dönük yeni Compute Card ürünleri geliştirmemeye karar verdik.” diye de sözlerine ekleme yaptı. Intel, kalan envanteri bu yılın sonuna kadar satmayı sürdüreceğini de dile getirdi.

NexDock, Intel’in Compute Card’ını kullanan ilk ürünlerden bir tanesi olmuştu. Tom’s Hardware, bu şirketin donanımın sonunun yaklaştığını gördüğünü düşünüyor. Nex Computer, bu hafta başında yayınladığı blog yazısında “Compute Card’ın geleceğinin belirsiz olduğunu fark ettik.” şeklinde bir ifade kullanmıştı.

Başka şirketler de bu modüler bilgisayar fikri üzerine atılımlarda bulunmuştu. Hive adlı bir şirket, CES 2015’te Amplicity olarak adlandırılan bir cihaz göstermişti. Bu cihaz da benzer bir modüle sahipti. Hive’ın abonelik tabanlı bir modeli vardı ve müşteriler her altı ayda bir 99 dolar ödeyerek en güncel donanımı alabiliyordu.

Intel, temel fikre yönelik iyimserliğini koruyor gibi görünse de, Compute Card’ın geleceğin PC’si olmadığını anlamışa benziyor. Bir masaüstü bilgisayarı bile düzenli şekilde güncellemenin kolay olduğu bir ortamda küçük ekranlı cihazlar veya hepsi-bir-arada çözümler için de bu zor sayılmaz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER