Teknoloji

Intel’in çip üretim kolu büyük zararın eşiğinde

intel arm

Intel, yarı iletken endüstrisinin en önemli oyuncularından biri olarak bilinir. Ancak son dönemde, çip üretim kolu ciddi finansal zorluklarla karşı karşıya kaldı. 2023 yılında, şirketin bu birimi 7 milyar dolarlık operasyonel zarar açıkladı. Bu, 2022’deki 5.2 milyar dolarlık zarardan önemli bir artışı temsil ediyor. Buna rağmen, Intel 2023’te 18.9 milyar dolar gelir elde etti; fakat bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 31 azalış göstererek 27.49 milyardan düştü.

Intel CEO’su Pat Gelsinger, yatırımcılara yaptığı açıklamalarda bu zararın tamamen beklenmedik olmadığını belirtti. Gelsinger, son dönemdeki finansal sonuçların, Intel’in geçmişte yaptığı hataların ve bulucu iş kolunun karşılaştığı zorlukların bir sonucu olduğunu ifade etti. Şirket, tedarik zinciri ve üretim kapasitesindeki bu sıkıntılar nedeniyle, kalıp üretiminin yaklaşık %30’unu TSMC gibi rakip dökümhanelere dış kaynak olarak vermek zorunda kaldı.

Intel’in stratejik dönüşümü ve yatırımları

Ancak Intel, stratejisini değiştirerek Hollandalı ASML firmasından aşırı ultraviyole (EUV) makineleri kullanma yönünde yatırım yaptı. Daha önce bu teknolojiden kaçınan şirket, bu araçların maliyet etkinliğinin 2027 yılına kadar dengeyi sağlamasını bekliyor. ASML de web sitesinde, teknolojisinin Intel gibi çip bulucuları için bilgisayar çiplerinin kitlesel üretimini daha uygun maliyetli hale getirdiğini belirtiyor.

Intel’in zamanında doğru kararı aldığı anlaşılıyor. Şirket, ABD’deki dört eyalette çip dökümhanelerini inşa etmek veya genişletmek için yaklaşık 100 milyar dolar harcamayı planlıyor. Ayrıca, ABD’nin yeni CHIPS Yasası’nın bir parçası olarak hükümetten 8.5 milyar dolara kadar finansman alacak. Ancak, her şeyin plana göre ilerlemesi için, Intel’in şirketleri çip üretim hizmetini kullanmaya ikna etmesi gerekiyor. Microsoft, yakın zamanda dökümhane müşterisi olarak imza attı, ancak Intel’in birkaç yıl içinde planlandığı gibi dengeyi sağlamak için ne kadar daha fazla şirkete ihtiyacı olacağı belirsiz görünüyor.

İLGİLİ HABERLER