Teknoloji

Intel çip üretim sürecini hızlandırmanın işaretlerini verdi

intel 7nm

Intel, son zamanlarda daha gelişmiş çip mimarilerini ortaya çıkarmakta epey zorlandı, ancak bu durum yakında değişebilir. CEO Pat Gelsinger hafta içinde Intel’in 2. Çeyrek kazançları hakkında yaptığı açıklamada, 7nm sürecinin iyi şekilde ilerlediğini söyledi. Şirket, 26 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştireceği bir web yayınında “yarı iletken proses ve paketlemedeki yeni gelişmelerle yıllık inovasyon temposunu nasıl hızlandırdığına” dair haberleri duyurmaya hazırlanıyor.

Duyuru, Intel’in beklentileri aşmayı başardığı ve yıldan yıla yüzde 2 artışla 18,2 milyar dolar gelir elde ettiği ikinci çeyrek kazançlarıyla birlikte geliyor. Intel de gelecek hakkında oldukça iyimser bir bakış açısına sahip. 2021 gelir beklentilerini 1 milyar dolar artırarak 73,5 milyar dolara yükseltti ve şimdi 2020’ye kıyasla yıldan yıla gelir artışı elde etmeyi bekliyor.

Intel’in kazançları, hem 10nm hem de 7nm yongalarının üretiminde sık sık yaşanan gecikmelere ve eksikliklere rağmen son birkaç çeyrektir yükseliş eğiliminde bulunuyor. Bu büyüme, milyonlarca kişinin uzaktan çalışmaya ve eğitime yardımcı olmak için yeni dizüstü bilgisayarlar ve bilgisayarlar satın aldığı ve bulut hizmetlerine olan bağımlılığın arttığı COVID-19 salgını nedeniyle 2020’de, hem kişisel bilgisayarlara hem de veri merkezi yongalarına yönelik talepteki ani artışlarla desteklendi.

Ve Intel, küresel yarı iletken kıtlığına rağmen, müşteri bilgi işlem grubu için 10.1 milyar dolar gelir kaydederek (yıldan yıla yüzde 6 artış ve şirket için 2. çeyrek rekoru) hâlâ bu dalgayı sürdürüyor. Gelsinger, görüşme sırasında kıtlığın yılın ikinci yarısında dibe vurmasını beklediğini, ancak endüstrinin talebi tamamen karşılayabilmesinin bir ila iki yıl daha alacağını söyledi.

İstemci bilgi işlem grubu için sağlanan destek, Intel’in yıllık yüzde 9 düşüşle 6,5 milyar dolarlık gelirle veri merkezi grubundan daha yavaş gelir elde etmesini de sağladı. Bununla birlikte, PC segmentindeki etkileyici büyümenin yavaşlamaya başladığına dair işaretler var. Hem IDC hem de Gartner, PC satışlarındaki artışın 2. çeyrekte önemli ölçüde yavaşladığını belirtiyor.

Geçen son bir yıl Intel için oldukça çalkantılı geçti. Geçen yaz şirket, yeni nesil işlemcileri için yaklaşmakta olan 7 nm mimarisini ciddi şekilde geciktireceğini kabul etmek zorunda kaldı. Bu haberi, şirketin donanım şefi Dr. Venkata (Murthy) Renduchintala’nın ayrılması ve CEO Bob Swan’ın yerini şirkette eski bir teknoloji şefi ve donanım mühendisi olan Pat Gelsinger’ın alması izledi.

Gelsinger, Intel’i yeniden rayına oturtmak için değişiklikler oluşturmaya çalışmakla hiç vakit kaybetmedi ve mart ayında Intel’in çip üretiminde endüstri lideri olarak geri dönmesini hedefleyen yeni bir “IDM 2.0” girişimini duyurdu. Bu planın bir parçası olarak şirket, 2023’ten itibaren TSMC ve Samsung gibi rakiplere “Intel’in bilgi işlem tekliflerinin merkezinde yer alan ürünler” için üretim dış kaynak sağlayacak.

Intel ayrıca, Arizona’daki üretim tesislerini genişletmek için 20 milyar dolarlık bir yatırım da dahil olmak üzere üçüncü taraf şirketler için üretim projeleri üstlenmesini sağlayacak olan Intel Foundry Services adlı yeni bir iştirakini faaliyete geçirmek için çalışıyor.

Küresel yarı iletken kıtlığı ışığında, daha fazla yonga üreticisi şirkete yönelik yoğun talep göz önüne alındığında, Intel Foundry Services şirket için büyük bir kazanç olabilir. Intel, bugün hizmetle ilgilenen 100’den fazla potansiyel müşteriye sahip olduğunu duyurdu ve pazartesi günü yeni girişimi hakkında daha fazla haber paylaşacağına dair söz verdi. Yine de, işlerin hızlanması biraz zaman alacak.

İLGİLİ HABERLER