Teknoloji

Intel 8. nesil Core işlemcilerin ilk üyelerini duyurdu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

intel 8. nesil işlemcilerIntel 8. nesil Core işlemcilerin duyurusunu gerçekleştirdi. Yeni nesil işlemciler önceki nesil olan 7. nesil Kaby Lake yongalara göre yüzde 40’a varan hız artışı vadediyor.

8. nesil işlemciler işleri diğer nesillerden biraz daha farklı şekilde yapacak. Geçmişte, Intel’in jenerasyon adımlarını ya yeni yonga mimarilerini duyurmak için kullandığını (Örneğin Haswell ve Broadwell arasında 22nm’den 14 nm’ye geçiş yapılmıştı.) ya da önceki nesil mimarinin daha da iyileştirilmiş bir versiyonunu sunmak için kullandığını (Örneğin Skylake 14nm düğümünün yükseltilmiş bir versiyonuydu.) görmüştük.

8. nesil işlemcilerde ise ilk kez, Core serisi yukarıdaki her iki seçimin karışımını içeriyor. Bugün tanıtılan yeni işlemci ailesi, Kaby Lake mimarisinin güncellenmiş bir versiyonu olma özelliğini taşıyor. Bu, yeni işlemcileri, 14nm+ teknoloji düğümünü temel alan yedinci nesil işlemcilerin daha da yükseltilmiş bir versiyonu hâline getiriyor. Aynı zamanda sekizinci nesil işlemcilerin ilerleyen sürümlerinde ise 14++ (Coffee Lake) ve 10nm (Cannon Lake) teknolojilerini de göreceğiz.

Intel 8. nesil işlemci yonga kalıbı

Ancak şimdilik, Intel bugün verdiği haberlerle 8. nesil işlemci serisinin sadece çok küçük bir parçasına odaklanıyor. İki yeni Core i7 yongası ve iki yeni Core i5 yongası tanıtıldı ve bunların her ikisi de şirketin U serisi dizüstü bilgisayar işlemcileri içinde yer alıyor. İç mimari mevcut 7. nesil Kaby Lake serisine benzerken, önceki nesle göre yüzde 40’a varan oranda önemli hız artışları kaydediliyor.

Intel, iyileşmenin büyük oranda iki yeni çekirdeğin eklenmesine bağlı olduğunu söylüyor. Tüm dört sekizinci nesil işlemci modeli de dört çekirdek ve sekiz yürütme birimine sahip. Buna ek olarak, şirket tasarım ve üretim sürecinde yapılan iyileştirmelerle de hızın daha da artırıldığında dikkat çekiyor.

Intel 8. nesil işlemci yonga plakası

Yeni yongalar 4K video, VR, 3D ve diğer güncel yenilikleri de destekleyecek nitelikleri bünyesinde barındırıyor. Önceki nesil U serisi işlemcilere eklenmiş olan entegre HD 620 grafik işlemci birimi de yeniden adlandırılıyor. UHD 620 adlı yeni adıyla bu grafik işlemci birimi yeni nesil video ve görüntü teknolojilerini desteklediğini gösteriyor. Bununla birlikte yeni adın daha çok pazarlama niyetini taşıdığını belirtmek gerekiyor. Çünkü entegre GPU önceki modele göre değişiklik göstermiyor. Performans alanındaki iyileştirmeler CPU’ya bağlı olarak gerçekleşiyor.

Her ne kadar birçok kişinin 8. nesil işlemcilerle birlikte beklediği gelecek nesil 14nm++ Coffee Lake mimarisine geçiş olmasa da, Intel duruma teknik kullanıcı açısından değil de son kullanıcı açısından bakıldığında, yapılan yükseltmelerin yeni bir nesil adlandırması için yeteri kadar önemli olduğunu söylüyor.

Ayrıca Intel, 8. nesil yongaları daha eski bilgisayarlara sahip müşterilere yönelik olarak konumlandırıyor. Mevcut nesil Kaby Lake işlemcili sistem sahipleri de performans anlamında makul bir artış görecekler. Ancak, örneğin beş yaşındaki bir Ivy Bridge sisteminden geçiş yapanlar mevcut sistemlerine göre iki kat hız artışı yaşayacaklar.

Intel, 8. nesil işlemci taşıyan ilk dizüstü bilgisayarların eylül ayından itibaren OEM iş ortakları tarafından çıkarılacağını belirtiyor. Intel’in karakteristik bir özelliği olarak, şirket diğer sekizinci nesil ürünler konusunda ağzı sıkı davranmaya devam ediyor. Bununla birlikte sonbaharda masaüstü işlemciler, kurumsal ürünler ve güçlü dizüstü bilgisayar işlemcileriyle ilgili detayları da açıklayacağını söyledi.

Bu arada şirket, daha şimdiden bir sonraki yeni nesil platformu, 10nm++ Ice Lake ailesinin ipuçlarını da vermeye başladı.

İLGİLİ HABERLER