Teknoloji

Intel 5G yol haritasıyla 5G destekli iPhone için ilk ipucunu veriyor

apple intel 5g

2019’da teknoloji dünyasında en çok konuşulacak kavramlardan birisinin 5G olduğunu görmek çok zor değil. 5G teknolojisinin en büyük mobil oyuncularından biri olan Intel, uzun süredir merakla beklenen yol haritasını XMM 8160 5G modemiyle birlikte açıkladı. Intel 5G modemini 2019’un ikinci yarısıyla birlikte cihaz üreticilerine ulaştırmayı planlarken, XMM 8160’ın yer aldığı ilk cihazların çıkışı için de 2020’nin başları işaret ediliyor.

Intel’in XMM 8160 5G eksenindeki planları oldukça iddialı. Telefonlarda, bilgisayarlarda genişbant merkezlerinde kullanılması planlanan modem, 6 Gbps’ye kadar hız vadediyor. 5G NR standardı için hem bağımsız hem de bağımsız olmayan özellikleri destekleyen XMM 8160; 4G, 3G ve 2G şebekeleri için de destek sunuyor. Intel’den konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, milimetre dalga spektrumunun da spektrumun daha düşük bantları gibi destekleneceği belirtildi.

Intel’in önünde 5G yarışındaki rakiplerini yakalamak için ciddi bir mesafe bulunuyor. Hâlihazırda aralarında Samsung, Nokia / HMD, Sony, Xiaomi, Oppo, Vivo, HTC, LG, Asus, ZTE, Sharp, Fujitsu ve OnePlus‘ın da bulunduğu en az 18 büyük üretici Snapdragon X50 5G NR modeminin kullanımı için Qualcomm ile birlikte çalışıyor. Samsung buna ek olarak kendi 5G modemini geliştirmek için de çalışmalarını sürdürüyor. Huawei de kendi 5G modemi üzerinde çalışan şirketler arasında bulunuyor.

Intel 5G yarışında Apple ile birlikte yükselebilir

Intel 5G yarışında Qualcomm’a karşı aradığı avantajı Apple sayesinde bulabilir. Cupertino merkezli şirket, 2018 model iPhone‘lar ile birlikte sadece Intel’in modem yongalarını kullanmaya başlamıştı. Apple’ın bu tutumunu 5G modem yongalarında da sürdürmesi bekleniyor. Intel’in XMM 8160 modem yongası cihaz üreticilerine 2019’un ikinci yarısında dağıtacak olması, 5G destekli ilk iPhone ile 2020’de tanışabileceğimiz anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER