Teknoloji

Intel 5G dizüstü bilgisayarlar için Microsoft, Dell, HP ve Lenovo ile birlikte çalışıyor

Gelecek yılın sonu itibarıyla 5G hücresel bağlantı desteğine sahip bir dizüstü bilgisayar satın alma şansınız olabilir. En azından Intel; Microsoft, Dell, HP ve Lenovo ile gerçekleştirdiği iş birliği sayesinde bunun olabileceğini söylüyor. Bu dört şirket, 2019’un sonunda piyasada olacak, Intel’in modemlerini kullanan ve dahili 5G bağlantısı sunan PC’ler üretmek için birlikte çalışacak.

Şu anda bu iş birliğiyle ilgili fazla detay bulunmuyor. Intel, 5G modemlerin 2G, 3G ve LTE desteğine de sahip olacağını söylüyor. 5G şebekelerinin başlangıçta dar bir alanda faaliyet göstereceğini düşünecek olursak, bunu iyi bir haber olarak nitelendirebiliriz. Hedeflenen ise gigabit seviyesinde hızları sağlamak olacak.

Bu duyuruyu, 5G PC’lerin iki yıl sonra hayatımıza gireceği noktasında sağlam bir kanıt olarak değil de bir hedef olarak nitelendirmek en iyisi olacaktır. 5G teknolojisi giderek daha fazla biçimde gerçeğe dönüşse de, bu teknolojiyle ilgili hâlâ birçok bilinmez temel nokta bulunuyor. Yurt dışında, belli ülkelerde 5G şebekelerinin yıl sonunda faaliyete geçmesi bekleniyor. Türkiye’de de her üç mobil operatör 5G teknolojisiyle yakından ilgili görünüyor. 2015 yılındaki frekans ihalesinin 5G teknolojisinin de düşünülerek yapılmış olması, ülkemizin de bu teknolojiye daha çabuk adapte olmasını sağlayacaktır.

Qualcomm 5G modemlerini 2019’dan itibaren çıkacak cihazlara yerleştirmeyi planlıyor. Şirket 18 telefon şirketiyle ürünler için birlikte çalışıyor. Bu telefonlarla 5G şebekelerine ne oranda bağlanabileceğini şu an için bilmiyoruz. Ancak zamanı geldiğinde doğru bir konumda bulunursanız, 5G destekli dizüstü bilgisayar veya akıllı telefonunuzla bağlanma imkanı bulabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER