Teknoloji

Intel’in 14. nesil işlemcilerinin detaylarını MSI sızdırdı

intel processor

Intel, 14. nesil masaüstü işlemcilerini 2023 sona ermeden duyurmaya hazırlanıyor. Ancak bilgisayar üreticisi MSI, bu işlemcilere dair tüm detayları şimdiden sızdırdı. VideoCardz’ın MSI’ın YouTube kanalında keşfettiği eğitim videosu, 14. nesil işlemcilerle ilgili önemli detayları gözler önüne seriyor.

Kod adı Raptor Lake-S Refresh olan 14. nesil işlemcilerin seleflerine kıyasla ortalama yüzde 3 oranında daha hızlı olduğu belirtilirken, Core i7 özelinde bu farkın yüzde 17’yi bulduğu ifade ediliyor. Bunun çoklu çekirdek performansına ait olduğunu vurgulamakta fayda var.

Fark edilmesinden kısa bir süre sonra gizli hâle getirilen videoda Core i5-14600K ve Core i9-14900K’nin çekirdek sayılarının 13. nesilden selefleriyle aynı olduğu görülüyor. Core i7-14700K’de ise performans çekirdeklerinin sayısının artması dikkat çekiyor. 13. nesilde sekiz performans ve sekiz verimlilik çekirdeğine sahip olan işlemci, 14. nesilde 12 verimlilik ve sekiz performans çekirdeği taşıyor. Bu da yukarıda belirttiğimiz gibi yüzde 17’lik performans artışını sağlıyor.

intel

MSI, Intel’in 14. nesil çiplerinde mimari bir değişikliğin olmadığını da gözler önüne seriyor. Yeni işlemciler de şirketin mevcut 13. nesil işlemcileri gibi 10 nm mimarisiyle üretiliyor. Bu da söz konusu işlemcilerin MSI’ın mevcut Z690 ve Z790 ana kartlarıyla çalışabileceği anlamına geliyor. 14. nesil işlemcilerde daha yüksek DDR5 frekanslarının desteklenmesi ve L3 ön belleğinin iyileştirilmesi de MSI’ın videosunun gösterdikleri arasında yer alıyor.

Intel’in yeni işlemcileri eylül ayında tanıtılacak

Intel’in 14. nesil işlemcilerini eylül ayında Innovation 2023 etkinliğinde tanıtması bekleniyor. Bu etkinlikte 14. nesil işlemcilerin AMD’nin en yeni X3D işlemcilerine karşı nasıl bir performans sağlayacağı konusunda fikir edinmek mümkün olacak. Intel’in yeniden işlemci pazarındaki tahtını kazanıp kazanamayacağı da duyurunun ardından anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER