Teknoloji

Intel 10nm Ice Lake işlemcileri hakkında detaylı bilgiler verdi

intel ice lake

Intel, PC ve dizüstü bilgisayarlar için 10nm yongaları sunmaya başlamadan önce, geçtiğimiz aralık ayında yonga tasarımını yeniden gözden geçireceğini açıklamıştı. CES 2019’da şirket, ilk Ice Lake 10nm işlemcisini gösterdi. Bu işlemci yeni Sunny Cove mikro mimarisine dayanıyor.

Intel Thunderbolt 3, Wi-Fi 6 ve DL Boost (derin öğrenmeyle güçlendirme) gibi teknolojileri dizüstü bilgisayar ve PC’lerde yer alacak Ice Lake yongalarına entegre ediyor. Şirket, PC üreticilerinin 2019 sonu itibarıyla Ice Lake tabanlı işlemcileri taşıyan cihazları piyasaya sürebileceklerini de kaydetti.

CES 2019 kapsamında düzenlenen toplantıda Intel, Pegatron, Wistron ve hatta Dell gibi üreticilerin ODM sistemlerini sergiledi. Dell, bu yıl içinde çıkacak Ice Lake tabanlı bir XPS dizüstü bilgisayarla etkinlikte boy gösterdi. Dell cihazı açmadı, ancak bu cihaz XPS 13’e çok benzeyen, 2’si 1 arada formunda bir cihaz gibi görünüyor.

Intel geleceğe de yatırım yapıyor. Yonga devi gelecekteki yongalarını Foveros 3D yonga yığınlama teknolojisini kullanarak üretecek. Bu yöntem Intel’in yonga tasarımcılarına bir araya getirilmiş yonga plakasının üstüne ek işlemci gücü ekleme imkanı tanıyacak. Yonga parçacıkları üst üste eklenerek grafik, yapay zekâ tabanlı işleme ve benzeri işler için yetenekli yongalar elde edilecek.

Ice Lake, 10nm mimarili işlemcilerin yıllarca gecikmesinden sonra Intel için önemli bir adım niteliğini taşıyor. Intel, 10nm tabanlı, “Cannon Lake” adıyla anılan işlemcileri 2016 yılında çıkarmayı planlıyordu. Şirketin en son kazanç raporunda, 10nm yongaların 2019 içinde geleceği bilgisi yer alıyordu. Etkinlikte de bunun doğrulaması yapılmış oldu.

Geçen yılın sonlarında çıkan bazı haberler Intel’in 10nm planlarını tamamen iptal ettiğini işaret ediyordu. Ancak şimdi anlaşılıyor ki, Intel Cannon Lake tasarımından yeni Ice Lake tasarımına kaydı. Ek gecikmeler olmadığı takdirde bu yılın sonlarına doğru çıkacak ürünlerde Ice Lake işlemcilerini görürüz.

Öte yandan ıntel, 9. nesil masaüstü ve dizüstü bilgisayar işlemci serisini genişletiyor. Yeni yongaların çıkışı da duyuruldu.

Intel ilk 9. nesil işlemcilerini geçtiğimiz sonbaharda çıkarmıştı. Bunlarda oyun performansı ön plandaydı. Aralarında “dünyanın en iyi oyun işlemcisi” olarak nitelendirilen bir Core i9 yongası da bulunuyordu. Intel şimdi ürün yelpazesine altı yeni 9. nesil yonga ekledi. Bunlar giriş seviyesi Core i3’ten yeni Core i9 serisine kadar uzanıyor. Şirket bunların ay sonuna doğru dağıtıma çıkacağını kaydetti.

Masaüstü sistemler için 9. nesil yongaların yanı sıra Intel, 9. nesil Core işlemcilerin dizüstü bilgisayarlara özel versiyonları hakkında da bilgiler verdi. Şirketin daha güçlü H serisi yongaları, 2019’un ikinci çeyreği içinde çıkacak. Bu ürünler hakkında henüz fazla detay yok, ancak 9. nesil H serisi dizüstü işlemciler, 9. nesil masaüstü işlemcilere epey benzeyecek. Intel, bunların 8. nesil işlemcilerle birlikte gelen 14nm++ mimarisini kullanacağını kaydetti.

10nm mimarisiyle birlikte artacak verimliliği beklemek istiyorsanız, o hâlde yeni masaüstü veya dizüstü bilgisayar satın alma planlarınızı bu yılın sonlarına veya gelecek yıla ertelemelisiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER