Teknoloji

Instagram zamana dayalı akış sıralamasını geri getirecek

instagram flipside
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Çarşamba günü bir ABD Senato alt komitesi önünde yapılan duruşmada ifade veren Instagram tepe yöneticisi Adam Mosseri, şirketin akış paylaşımlarını kullanıcı tercihlerine göre sıralayan mevcut sıralama algoritmasının aksine, kullanıcıların gönderilerini kronolojik sırayla gösterecek bir yöntem üzerinde çalıştığını söyledi.

Şirketin algoritmik olarak sıralanmış akış gösterimi 2016’da duyurulmuştu. 2017’de ise önerilen gönderileri de içerecek şekilde güncellenen özet akışı, kendilerinin ve arkadaşlarının gönderilerinin zamanında görünmesini tercih eden kullanıcılar tarafından pek sevilmiyor. Mevcut özet akışı, kullanıcıların etkinliğine dayalı olarak Instagram’ın daha kişiselleştirilmiş bir akış olarak kabul ettiği şeyi oluşturmak amacıyla yapay zekâyı kullanıyor. Ancak, şirketin aksini iddia etmesine rağmen, geniş bir kullanıcı grubu arasında pek sevilmeyen bir yöntem oldu.

Mosseri; The Wall Street Journal‘a şirket içi belgeler sağlayan ve şirketin, uygulamasının gençler için zararlı olabileceğinin farkında olduğunu öne süren sızıntı kaynağı Frances Haugen’in açıklamalarıyla harekete geçen ve uygulamadaki çocuk güvenliği sorunları hakkında kendisini sorgulayan senatörlerin önüne çıktı. İlginçtir ki, Senatör Marsha Blackburn (R-TN), duruşma sona ererken Mosseri’yi “Biraz empati yapın. Biraz sorumluluk alın.” diyerek azarladı.

Mosseri, ifadesi sırasında çocukların çevrimiçi güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak amacıyla çocuk verilerinin ve ebeveyn denetimlerinin ele alınmasıyla ilgili en iyi uygulamaları belirleyecek bir endüstri organı oluşturulmasını önerdi. Bu yapı, evrensel standartlar ve korumalar oluşturmak için ebeveynlerden, düzenleyicilerden ve sivil toplumdan girdi alacak. Mosseri, platformların bu standartları izleyerek Amerikan İletişim Ahlakı Yasası’nın 230. Bölümünün korumasını kazanması gerektiğini söyledi.

Senatörler ise, böyle bir endüstri organının etkili olabileceğine şüpheyle bakıyorlardı. Instagram ile ilgili endişeleri gidermek için çevrimiçi çocuk güvenliği önlemleri alınması çağrısında bulunan Senatör Richard Blumenthal (D-CT), “Kendi kendine polislik yapma zamanı sona erdi.” dedi.

Salı günü Instagram, geçen ay test etmeye başladığı “Ara Ver” özelliğini ABD ve diğer İngilizce konuşulan ülkelerdeki kullanıcılara sundu. İsteğe bağlı kullanılan bu özellik, kullanıcıların uygulamayı belirli bir süre kullandıktan sonra kullanmaya ara vermelerini istiyor. Mosseri, salı günü yaptığı açıklamada, gençlerin Instagram kullanımı üzerinde daha fazla ebeveyn denetiminin gelecek yıl kullanıma sunulacağını söyledi.

Blumenthal, çarşamba günkü duruşmayı bitirmeden önce Mosseri’ye, Ara Ver ve diğer güncellemelere atıfta bulunarak “Şu ana kadar önerdikleriniz yetersiz. Bu, çocukları platformunuzun bağımlılık yapıcı etkilerinden kurtarmayacak.” dedi.

İLGİLİ HABERLER