Teknoloji

Instagram videolarına otomatik alt yazı özelliği geldi

instagram videoları alt yazı

Instagram tepe yöneticisi Adam Mosseri, salı günü yaptığı açıklamada, şirketin özet akışınızdaki videolara otomatik olarak oluşturulmuş alt yazılar eklediğini söyledi.

Mosseri, alt yazıların uzun zamandır beklenen bir özellik olduğuna dikkat çekti. Rakip TikTok geçen nisan ayında otomatik altyazıları sunmaya başlamıştı. Mosseri, altyazıların platformdaki içerik oluşturucular için varsayılan olarak açık olacağını söyledi.

Salı günkü yönetici duyurusundan önce, içerik oluşturucuların zaman alıcı geçici çözümler kullanarak videolarına elle altyazı eklemeleri gerekiyordu. Ancak değişiklik süreci sorunsuz hale getiriyor ve Instagram’ı işitme engelli veya duyma zorluğu çeken kullanıcılar veya videoyu sesi kapalı biçimde izlemeyi tercih eden herkes için daha erişilebilir hâle getiriyor.

Instagram’dan yayımlanan bir haber bültenine göre, alt yazılar ilk çıkış sırasında “belirli dillerde” sunulacak. Şirket, daha fazla insan bunları kullandıkça ve yapay zekâ öğrendikçe altyazıların kalitesinin artmasını bekliyor. Bu nedenle ilk etapta altyazılar mükemmel olmayabilir. Instagram, altyazıları önümüzdeki aylarda daha fazla dile genişletecek.

Gerçek zamanlı alt yazıların görüntüleme alışkanlıklarını nasıl değiştireceği veya Instagram etkileşimini artırmaya yardımcı olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak insanlar Instagram videolarını sessiz izleyebilirse, bu videoları daha sonra izlemek için kaydettikten sonra uygulamadan çıkmak yerine uygulamada daha uzun süre kalabilirler.

Bu arada Instagram, söz konusu özelliği Türkçe olarak da kullanıma sundu. Bugün itibarıyla akıştaki videolarda yapay zeka tabanlı otomatik Türkçe altyazının kullanılabileceğini söyledi. Geçtiğimiz yaz İngilizce test edilmeye başlayan özellik, herkesin uygulamadan kolayca yararlanabilmesi adına daha fazla dilde kullanıma açıldı.

Öncelikle duyma engelli topluluk için kullanıma açılsa da, bu özelliğin Instagram’ı sesi kapalı olarak kullanan veya ortam sesinden dolayı videodaki sesi duyamayan insanlar için de kullanışlı olacağı düşünülüyor.

Instagram aynı zamanda arama deneyiminin de yeni tasarımını kullanıcılara sunuyor. Şimdiye kadar yalnızca hesap ve etiket (hashtag) bulmak için kullanılan Instagram Arama özelliği ile artık her türlü anahtar kelime için arama yapılabilecek.

Güncelleme: Instagram’dan gelen basın bültenindeki açıklamalar eklendi.

İLGİLİ HABERLER