Teknoloji

Instagram şifre hırsızlıklarının ardından üçüncü taraf uygulamalara göz açtırmayacak

instagram-yeni-tasarim-270715

Üçüncü taraf Instagram geliştiricilerini pek parlak bir gelecek beklemiyor. API politikasında köklü değişiklikler açıklayan Instagram, çok sayıda üçüncü taraf uygulamanın tabir-i caizse “fişini çekti”. Ayakta kalan uygulamalar ise bundan sonra ciddi kısıtlamalar çerçevesinde faaliyet göstermek zorunda. Instagram’dan yapılan açıklamada değişikliklerin insanların içerikleri üzerindeki kontrollerini artırma ve platformdaki gerçek deneyimler üstüne kurulu daha sürdürülebilir bir çevre oluşturma amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Gerçekleştirilen değişiklik, Instagram’ın kendisiyle entegrasyon kurmak isteyen yeni servislerden başvuru almayı şu an için durdurduğu anlamına geliyor. Başvuru süreci aralık ayında tekrar başlayacak. Ancak o zaman da, sadece belli fonksiyonlara izin verilecek. Instagram, fotoğraf düzenleme ve paylaşım uygulamalarına vize vermeyi sürdürecek. Ancak bir kullanıcının tüm Instagram akışını çeken uygulamalar, devre dışı bırakılacak. Mevcut üçüncü taraf uygulamalara yeni koşullara geçiş yapmaları ve Instagram’ın onay sürecinden geçmeleri için 1 Haziran 2016’ya kadar süre verildi.

Instagram’un duyurduğu köklü değişiklik, InstaAgent adını taşıyan bir üçüncü taraf uygulamanın kullanıcı isimlerini ve şifrelerini korumasız biçimde başka bir sunucuya aktarırken yakalanmasından kısa bir süre sonra gerçekleştirildi. Söz konusu güvenlik açığında bir suçu olmayan Instagram, kullanıcılarını InstaAgent ve türevi üçüncü taraf uygulamalara karşı uyarmıştı. Oluşan güvenlik açığı, InstaAgent’ın iTunes App Store ve Google Play Store’dan kaldırılmasıyla kapatılabilmişti.

Üçüncü taraf uygulamalar yüzünden güvenlik problemi yaşayan tek platform Instagram değil. Benzer sorunlar yaşayan Snapchat de, araştırmacıların uyarısına kulak vermiş ve geçtiğimiz nisan ayında API kullanım koşullarında değişikliğe gitmişti.

İLGİLİ HABERLER