Teknoloji

Instagram paylaşımlarını başka sitelere yerleştirmek için izin gerekiyor

instagram reels

Instagram kullanım şartlarının web sitelerine, diğer kullanıcıların paylaşımlarını yerleştirmeye izin veren bir alt lisans vermediğini söylüyor. Ars Technica’nın haberine göre, Instagram’ın politikaları üçüncü tarafların hakları ellerinde bulunduranlardan gerekli izinleri almaları gerektiğini söylüyor. “Bu, yasalarca bir lisans gerekiyorsa, içeriği paylaşma lisansına sahip olmalarını içerir.”

Haberler, Newsweek dergisinin geçen hafta başında mahkemede aldığı bir yenilginin arkasından geldi. Bir New York yargıcı, Instagram’ın hizmet şartların doğrultusunda, bir fotoğrafçının Newsweek için yaptığı şikayeti haklı buldu. Halbuki farklı bir yargıç daha önce, Instagram’ın fotoğraflarını yayınlarına yerleştiren sitelere alt lisans verebileceğine hüküm getirmiş ve Mashable’ı bu şekilde bir davadan korumuştu. Son karar bu sonuca katılmıyor, Yargıç Katherine Failla Instagram’ın böyle bir alt lisans verdiğine dair kanıt olmadığını söyledi.

Şimdi Instagram, bu durumu fotoğrafçıların lehine tekrar düzenliyor. Politikasının hangi bölümünün yerleştirme haklarını düzenlediğini belirtmedi, ancak telif hakları sayfasında kullanıcıların, haklarına sahip oldukları işlerin kullanımıyla ilgili izinleri ellerinde tuttukları ve diğer kişi veya kuruluşların da bu telifli işleri izinsiz kullanmalarına da engel olabilecekleri belirtiliyor. Ayrıca site, aralarında fikri hakların da bulunduğu, bir kişinin herhangi bir hakkını ihlâl edecek şekilde içerik yerleştirme işlemini de yasaklıyor.

Instagram, Ars Technica’ya kullanıcıların sitelere yerleştirme işlemini kontrol etmeleri için daha fazla araç imkanını değerlendirdiğini kaydetti. Şu anda fotoğrafçılar sitelere yerleştirme işlemini ancak fotoğraflarını gizli yaptıklarında engelleyebiliyor. Bu da Instagram’daki geniş kitleye ulaşmayı engelliyor. Mashable ile ilgili kararda, Instagram’ın fotoğrafları paylaşan kullanıcılardan fotoğraflarla ilgili hakları kapsamlı bir şekilde devralmasıyla ilgili endişelere değinilmişti. Her iki davanın temelinde de bu hak transferleri var gibi görünüyor.

Tabii ki, bu durum sitelerin Instagram fotoğraflarını kullanamayacağı anlamına gelmiyor. Her iki yargıç da “sunucu testi” olarak adlandırılan durumla ilgili bir karar vermedi. Sunucu testinde, sitelere yerleştirilmiş fotoğraflar telif haklarını ihlâl etmeyecek şekilde kullanılıyor, çünkü siteye yerleştirilmiş içerik başka bir sitedeki içeriğe, daha doğrusu Instagram’daki içeriğe yönlendirme yapıyor.

Sunucu testi savunması başarısız olsa bile Newsweek’in elinde, adil kullanım haklarını gündeme getirmek de dahil olmak üzere çeşitli argümanlar var. Bu nedenle bir Instagram yayınını başka sitelere yerleştirmek kategorik olarak yasak değildir. Ne var ki, yasal korumayı kaldırmak, Instagram gönderilerinin sitelere yerleştirmesiyle ilgili yasal riskleri artıracak ve diğer sitelerin politikalarına bağlı olarak, herhangi bir sosyal medya platformundan içerik yerleştirmeyi daha riskli hale getirecektir.

İLGİLİ HABERLER