Manşetler

IMEI numarasını pasaporta kayıt ettirme işleminde önemli değişiklik

en iyi iphone 2019

Yurt dışından telefon satın almak son yıllarda giderek artan akıllı telefon fiyatlarına karşı tüketicilerin geliştirdiği bir alternatif çözüm olarak öne çıkmıştı. Ancak devlet, son zamanlarda attığı adımlarla bu çözümün uygulanabilirliğini giderek azaltıyor. Ortaya çıkan son detay da bunu açık biçimde gösteriyor.

Son olarak hafta içinde, yolcu beraberinde getirilen cep telefonunun IMEI kaydının pasaporta işlenmesi için gerekli olan bekleme süresinin 3 yıla çıkarılması Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile resmileşti. Şimdiye kadar bir pasaporta her iki yılda bir yeni bir IMEI numarası işlemek mümkün oluyordu. Artık bu süre üç yıla çıkmış oldu. Bir pasaport bir cep telefonunun IMEI numarası için kullanıldıktan sonra, devam eden üç yıl boyunca başka bir numara bu pasaporta işlenemiyor.

Donanım Haber tarafından yayınlanan bir habere göre, Resmi Gazete’de yayınlanan kararın detaylarında önemli bir ayrıntı gizli. IMEI kaydı pasaporta işlenen cep telefonu, sadece pasaport sahibinin adına kayıtlı olan bir hat ile kullanılabilecek. Bu durum da bir yakınınızın veya internette bulduğunuz ve para karşılığı anlaştığınız bir kişinin pasaportunu yurt dışından aldığınız telefonun IMEI kaydı için kullanmanızı imkansız hâle getirmese de, epey zorlaştırıyor.

Eğer yurt dışına kendiniz çıktıysanız ve telefonu kendinize satın aldıysanız, pasaportunuz da IMEI kaydı için müsait durumdaysa, söz konusu değişiklik sizi fazla etkilemeyecektir. Ancak yurt dışına çıkan arkadaşından kendisi için telefon getirmesini isteyenler ve IMEI kaydını daha sonra bir şekilde çözmeyi düşünenlerin artık hareket alanı daha kısıtlı olacak. Üstelik bu telefonu daha sonra satmak istediğinizde de zorlanacağınız bir gerçek olarak ortada duruyor.

İLGİLİ HABERLER