Teknoloji

IDC’ye göre tablet satışları tahminleri aşacak, Amazon’un Android tableti bir e-kitap okuyucu

Araştırma şirketi IDC, 2011’in ikinci çeyreğine yönelik tablet satış verilerini ve yılın ikinci yarısına yönelik tahminlerini açıkladı. Tablet satışlarının 2011’de başlangıçta belirlenen 53.5 milyon tahminini aşarak 62.5 milyona ulaşması bekleniyor. Apple’ın iPad 2 satışları ise Android tabletleri ve RIM’in ilk tabletinin satışlarına baskın çıkmaya devam ediyor.

IDC yılın ikinci çeyreğinde güçlü seyreden küresel tablet satışlarında Apple’ın iPad 2’sinin büyük paya sahip olduğuna dikkat çekiyor. Bu çeyrek içinde Apple’ın tableti 9.3 milyonluk satışa ve küresel tablet pazarında yüzde 68.3’lük pazar payına ulaştı. Bu, bir önceki çeyrekte yüzde 65.7 olarak ölçülen pazar payına göre ufak bir yükseliş anlamına geliyor. RIM’in ilk tableti PlayBook yüzde 4.9’luk pazar payı elde ederken Android tabletler ise bir önceki çeyrekte yüzde 34’lük paya ulaşırken, son çeyrekte yüzde 26.8’lik pay kapabildi.

Yılın üçüncü çeyreğinde Android tablet satışlarının payının yüzde 23’e düşmesi, son çeyrekte ise tekrar yükseliş göstererek yüzde 25.9’a ulaşması bekleniyor. webOS tablet payı ise yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4.7’ye çıkacak, bunda tabletin fiyatında yapılan büyük indirimlerin payı var. Ancak bu tabletin üretimi durduğu için 2012’nin ilk çeyreğinde payı tamamen kaybolacaktır. Amazon’un tabletinin ise Android tablet olarak değerlendirilmediği görülüyor. IDC, yılın son çeyreğinde çıkması beklenen Amazon Android tabletin iPad 2 yerine Barnes & Noble’ın Nook Color cihazıyla rekabet edeceğini düşünüyor.

E-kitap okuyucu cihazlarının satışının yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9 oranında düşerek 5.4 milyon şeklinde gerçekleştiğine dikkat çekiliyor. Ancak yıl sonunda artacak satışlarla birlikte bu yıl içinde toplam 27 milyon ürünün satılması bekleniyor.

İlgili – IDC

İLGİLİ HABERLER