Teknoloji

IDC Türkiye bilişim pazarı için 2015 öngörülerini açıkladı

idc-logo

IDC Türkiye, Microsoft’un ev sahipliğinde gerçekleşen bir etkinlikte basın mensupları ve Türkiye bilişim sektörünün önemli oyuncularıyla bir araya geldi. Şirket araştırmada Türkiye bilişim ve sektörüne ilişkin 2015 öngörülerini de paylaştı.

Etkinlikte konuşan IDC Türkiye Genel Müdürü Nevin Çizmecioğulları, kurumsal harcamaların hızlanması için 7 Haziran 2015’te gerçekleşecek genel seçimlerin sonrasını işaret etti. Bu hızlanmayla birlikte kurumsal harcamaların bireysel harcamaların önüne geçeceğini söyleyen Çizmecioğulları, en yüksek performans gösteren teknoloji kategorilerinin ise yazılım ve servisler olacağını ifade etti.

IDC Türkiye Genel Müdürü konuşmasında mobiliteye ilişkin tespitlerde de bulundu. 2015’te uzaktan erişim için kullanılan kurumsal mobil cihazların sayısının artacağını söyleyen Çizmecioğulları, bu artışın BT ortamını da değiştireceğini dile getirdi. Çizmecioğulları mobil cihazların benimsenme oranının ve bu cihazların yönetimine yapılan yatırımların artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

IDC’nin Türkiye bilişim pazarı için yaptığı 2015 tahminlerinin ise ülke ekonomisine hakim olan temkinli yaklaşım çerçevesinde şekillendiği görülüyor. 2015 yılında Türkiye bilişim pazarındaki harcama büyüme oranının düşen tüketici donanım harcamaları nedeniyle yüzde 3.1’e gerilemesi bekleniyor.

Servis sağlayıcı yatırımlarının veri merkezi alanında gerçekleşmesi öngörülürken, üçüncü platformu kullanan sektörlerin ilk örnekleri de bu yıl içinde ortaya çıkacak. Tüketici segmentindeki mobilitenin cihaz bakımından doyuma ulaşmasını bekleyen IDC Türkiye, kurumsal alanda ise daha üst seviye stratejilerin uygulanmasını tahmin ediyor. 2015’te satılacak mobil cihazların yüzde 30’dan fazlasının yerli tedarikçilerden geleceği öngörüsüyse IDC’nin açıkladığı en çarpıcı tahmin olarak ön plana çıkıyor.

Büyük veri projelerinin yüksek maliyetler nedeniyle sadece seçili proje örnekleriyle sınırlı kalmasını bekleyen IDC, telekom operatörlerinin akıllı şehir konusundaki girişimlerinin artmasını ve bu girişimlerin genellikle ulaşım odaklı olmasını öngörüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER