Teknoloji

ICANN Google’ın noktasız alan adları teklifini kabul etmedi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) noktasız alan adları politikasına karşı olan duruşunu sürdürmek ve esas olarak Google’ın http//search, http://app, http://blog, http://cloud gibi alan adlarının kullanıma sunulmasına yönelik teklifinin ve şirketin bu alan adlarına sahip olmasının önünü kesmek için bir oylama gerçekleştirdi.

google-kapi-logo

Google’ın ICANN’e sunduğu teklif her bir noktasız alan adının kullanıcılar tarafından oluşturulmuş sitelere, arama devinin geliştirmek için aylarını harcadığı yeni bir teknik standart aracılığıyla yönlendirilmesini mümkün kılıyordu. Örneğin Google, http://search şeklinde bir alan adının kullanıcının tercihine bağlı olarak Google, Bing, Yahoo veya başka bir arama motoruna yönlendirilmesini istiyor. Benzer şekilde eğer Google’ın teklifi uygun bulunsaydı, http://blog alana adı kullanıcının belirleyeceği bir blog platformu web sitesine, http://cloud alan adı yine benzer şekilde seçilmiş bir bulut servisinin web sitesine veya http://app uygulaması da mobil veya masaüstü uygulama mağazalarından seçilene yönlendirilebilecekti.

Ne var ki, ICANN noktasız alan adlarının kullanımını uygun bulmadı. Konu hakkında komisyon çalışmaları yapan kuruluş bu şekilde kullanıma sunulan alan adlarının çeşitli güvenlik ve kararlılık riskleri taşıdığı kanısına vardı. Google, ICANN’in kararıyla ilgili olarak henüz resmi bir yorumda bulunmadı.

ICANN’in şu anki alan adı koşullarını değiştirme konusundaki çekincelerini göz önünde bulundurunca noktasız alan adı teklifinin reddedilmesi çok da sürpriz sayılmaz. Kuruluş neredeyse iki bin yeni alan adının yolda olduğunu söylemişti, ancak yeni alan adlarının kullanıma sunulmasında süreç çok yavaş ilerliyor.

ICANN geçtiğimiz temmuz ayında dört genel üst sınıf alan adı sınıfını kullanıma açmıştı. Arapça’da “web”, Çince’de “oyun”, Rusça’da “online” ve Rusça’da “web sitesi” gibi dört ana uzantıyı sunan kuruluş aynı zamanda farklı alan adı uzantıları için de süreci yürütüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin .ist uzantısı için başvurduğu uygulama dahilinde Google .search, .app, .blog, .cloud, .map; Amazon da .book ve .amazon gibi uzantılar için başvuruda bulunmuştu. ICANN şimdiye kadar bu üst sınıf alan adı uzantıları için yapılan başvuruları onaylamadı veya reddetmedi.

İlgili >> Domain Name Wire, ICANN

İLGİLİ HABERLER