Teknoloji

IBM dünyanın en küçük bilgisayarını sergiledi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:
ibm think 2018 dünyanın en küçük bilgisayarı
Görsel: IBM

IBM, bu hafta düzenlemekte olduğu IBM Think 2018 konferansını “5’te 5” olarak adlandırılan, önümüzdeki beş yıl içinde hayatımızı değiştirebilecek IBM Research buluşları ve teknolojilerinden oluşan bir koleksiyonla başlattı. IBM Think etkinliğinde, şirketin yapay zekâ, blockchain, kuantum bilgisayar gibi geleceğin teknolojileri hakkındaki görüşlerini ve yeniliklerini ilk elden görme ve duyma fırsatı elde ediliyor.

Mashable‘ın haberine göre, IBM’in gösterdiklerinin arasında dünyanın en küçük bilgisayarı da yer alıyor. Konuyla ilgili henüz fazla detay bulunmuyor, ancak şimdiye kadar ortaya çıkanlar bile heyecanlandırmaya yetecektir gibi görünüyor.

Bilgisayar sadece 1 mm. x 1 mm.’lik bir alana sahip, yani bir parça tuzdan bile daha az alan kaplıyor. Üretim maliyetinin ise 10 sentten daha az olduğu belirtiliyor. Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz birim, 64 adet anabellekten oluşuyor, her biri bu küçük bilgisayardan ikisini teşkil ediyor. IBM, karşılaştırma amacıyla bu küçük bilgisayarın, bir tutam tuzun içinde yer alan fotoğrafını da yayınlamış. Dikkatlice bakarsanız, tuz yığınının ortasındaki küçük siyah noktayı fark edebilirsiniz.

ibm think 2018 dünyanın en küçük bilgisayarı“Dünyanın en küçük bilgisayarı” rekoru bundan önce, 2015 yılında ortaya çıkan Michigan Micro Mote‘a aitti. O bilgisayar da 2 mm.’lik boyutlara sahipti.

Özellikler bakımından baktığımızda, bilgisayarın birkaç yüz transistör taşıdığını görüyoruz. Ayrıca SRAM bellek, fotovoltaik güç birimi ve bir LED ve bir foto algılayıcı kullanarak dış dünyayla haberleşmeyi sağlayan iletişim birimi de mevcut durumda.

ibm think 2018 dünyanın en küçük bilgisayarı

IBM, bu bilgisayarın 1990 yılının x86 yongasının gücüne sahip olduğunu söylüyor. Yani, bu küçük bilgisayar ilk Doom oyununu oynamak için yeterli gücü sunuyor. Doom’un ilk versiyonunun bilgilerine bakıldığında, minimum gereksinimin 386 işlemci ve 4 MB RAM olduğu görülüyor. IBM, önümüzdeki beş yıl içinde benchmark testleriyle bu bilgisayarın ne oranda gelişim gösterdiğini ortaya koyacaktır.

IBM’in bu küçük yongayla yapmayı planladıkları temel olarak tedarik zinciri yönetimi ve sahtecilik koruması etrafında yoğunlaşıyor. Bu yonganın, IBM’in söz konusu amaçla geliştirdiği birçok kripto dayanak noktasından bir tanesi olduğu da belirtiliyor.

IBM’in bu hafta içinde söz konusu bilgisayarıyla ilgili daha fazla detay açıklaması bekleniyor. O zamana kadar, aşağıda yer alan ve bu bilgisayarın içindeki transistörlerin neye benzediğine dair videoya göz atabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER