Akıllı telefon üreticilerinin büyük bir kısmı akıllı saat pazarında da boy gösteriyor. Pek çok şirket, telefonların uzantısı olarak gördükleri saatlerle hem ekosistemlerini genişletiyor hem de müşteri sadakatini biraz daha kuvvetlendiriyor. Akıllı telefon pazarının zirvesindeki şirketlerden biri olan Huawei de yükselişine paralel olarak akıllı saat portföyünü genişletti. Bu portföyün en yeni üyelerinden birisi de akıllı bileklik ve saatler arasında bir yerde duran Watch Fit. Huawei Watch Fit inceleme yazımızda bu cihaza dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
Huawei Watch Fit inceleme: Tasarım
Huawei Watch Fit ilk bakışta “sıkıştırılmış bir Apple Watch” gibi görünüyor. İnce ve zarif bir tasarıma sahip olan cihaz, dikdörtgen kadranlı klasik saatleri de hatırlatıyor. Saatin polimer kasasının sağ kenarında tek bir tuş yer alıyor. Bu tuş ekranı uyandırmak, menüye gitmek ve ana ekrana dönmek gibi işler için kullanılıyor.
Saatin sensörleri kasanın altında yer alıyor. Mat plastik kaplı bu alt yüzey kolaylıkla temizliyor ve kullanıcı terlese bile sıkıntı yaratmıyor. Saatin 5 ATM basınca ve 50 metre derinliğe kadar suya dayanıklı olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Huawei Watch Fit inceleme: Ekran
Huawei Watch Fit’in dikdörtgen şeklindeki hafif kavisli OLED ekranı 1.64 inç büyüklüğünde. Bu ekran bilgileri yuvarlak ekranlı telefonların yaptığı gibi sunma konusunda bir sıkıntı yaşamıyor. Ancak kimi zaman biraz fazla sıkıştırılmış gibi görünüyor. Özellikle kalp atış hızı ve stres ölçümü ekranlarında bu durum daha net biçimde hissediliyor.
Yine de ekrana alışmak fazla zaman almıyor. Temel fark olarak sadece büyük ekranlı akıllı saatlerde yazıların biraz daha büyük görünmesi öne çıkıyor. Buna ek olarak, ekranda grafikleri göstermek için pek fazla yatay boşluk kalmadığını da belirtmek gerekiyor.
Ekrandaki kavis, kaydırma hareketlerini keskin kenarlara sahip diğer giyilebilir ürünlere kıyasla biraz daha zorlu hâle getiriyor. Buna ek olarak, ekranın çevresindeki ışık kırılması zaman zaman sıkıntı yaratabiliyor. Ancak ekranın parlak renkleri ve derin siyahları, ekranda görülen bilgileri kolaylıkla okumayı sağlıyor. Dış mekanlarda da Huawei Watch Fit’in ekranındaki bilgiler rahatlıkla görülebiliyor.
Huawei Watch Fit inceleme: Donanım
Huawei Watch Fit’in kalbinde Huawei’nin giyilebilir ürünler için hazırladığı bir işlemci olan DK3.5+ST bulunuyor. Tam teşekküllü bir akıllı saat olarak değerlendirilmesi pek kolay olmayan Watch Fit’in RAM kapasitesi de açıklanmış değil. Ancak saatte kadranların ve verilerin kaydedilmesi için 4 GB depolama alanı bulunuyor.
Huawei Watch Fit inceleme: Pil
Pil ömrü Huawei Watch Fit’in güçlü kasları arasında yer alıyor. Huawei’nin 10 günlük pil ömrü vaadinin fazlasıyla gerçeğe yakın olduğu söylenebilir. Bir veya iki egzersizin ve sürekli kalp atış hızı ölçümünün aktif olduğu bir senaryoda Watch Fit’i 9 veya 10 gün boyunca şarj etmek gerekmiyor.
Ancak egzersiz takibi için GPS aktif hâle getirildiğinde, egzersiz sıklığı arttığında ve uyku sırasında da Huawei Watch Fit kullanıldığında bu süre aşağıya iniyor. Kullanım yoğunluğu arttığında pil kapasitesi Huawei Watch Fit’i 5 veya 6 gün boyunca açık tutmaya yetiyor. Bu sürenin de pek çok akıllı saate kıyasla yüksek olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Huawei Watch Fit’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan 180 mAh kapasiteli pil, iki iğneli manyetik bir şarj beşiğiyle dolduruluyor. Bu aksesuar sayesinde yaklaşık 1,5 saat içinde pil yüzde 100 doluluk oranına ulaşıyor.
Huawei Watch Fit inceleme: Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz
Huawei Watch Fit’in önemli satış noktalarından birisi de geniş ve çok yönlü egzersiz ve sağlıklı yaşam takibi özellikleri. Watch Fit ile kullanıcılar yürüme, koşma, bisiklete binme veya yüzme gibi geleneksel egzersizlerin yanı sıra dövüş sporları, göbek dansı veya bale gibi eylemlerin kaydını da tutabiliyor.
Huawei Watch Fit’in egzersiz kayıtlarındaki doğruluk seviyesinin yüksek olduğu söylenebilir. Akıllı saat atılan adım sayısını, katedilen mesafeyi genellikle doğru şekilde ölçmeyi başarıyor. Ancak yürüyüş sırasında birden koşmaya başlarsanız ölçümde bazı sapmaların yaşanabildiğini belirtmekte fayda var.
Yerleşik GPS ile dış mekanda yapılan yürüyüş veya koşu gibi egzersizlerde harita çıkarmak mümkün oluyor. Ancak yükseklik ölçümü özelliği bulunmadığı için parkurlardaki iniş ve çıkışları görülemiyor.
Huawei Watch Fit’te 90’dan fazla egzersiz modu bulunuyor. Bu modlara ek olarak, saatte 12 adet özel fitness kursu da mevcut. Bu kurslarda enerji kazanma, hızlı yağ yakma, karın şekillendirme gibi konulara odaklanılıyor.
Huawei Watch Fit ile kalp atış hızını sürekli olarak takip etmek mümkün. Cihaz egzersizler sırasında hedef kalp atış hızını da gösteriyor ve kullanıcıları ideal aralığın içinde kalmaya teşvik ediyor. Kalp atış hızı sensörünün ölçümlerinin Apple Watch SE’nin yaptığı ölçümlere yakın olduğu, ancak değerlerin biraz daha yukarda kaydedildiği söylenebilir.
Huawei Watch Fit, düzenli aralıklarla gün içinde ve egzersizler sırasında SpO2 ölçümü yapabiliyor. SpO2 ölçümüne ek olarak, GPS ve kalp atış hızı verileriyle antrenman etkisi, toparlanma süresi, hedef kalp atış hızı aralığı gibi bilgiler hesaplanabiliyor. Kısacası egzersizleri daha verimli ve etkili kılmak için ihtiyaç duyulan hemen hemen her şeyi Watch Fit’te bulmak mümkün.
Huawei Watch Fit inceleme: Yazılım
Huawei Watch Fit, Huawei’nin Lite OS işletim sistemiyle çalışıyor. Daha önce Huawei’nin giyilebilir ürünlerini kullananların aşina olacağı bir deneyim sunan Lite OS’in arayüzünde saatin sağ kenarında bulunan tuş veya dokunmatik ekran yardımıyla dolaşılabiliyor.
Saat ekranında yukarıdan aşağıya doğru sürükleme hareketi yapıldığında kullanıcıların karşısına hızlı kontrol paneli çıkıyor. Bu panel üzerinden ekran, 5 dakika boyunca kapanmayacak şekilde ayarlanabiliyor. Rahatsız Etme modunun aktivasyonu ve alarm kurulum işlemi de buradan gerçekleştirilebiliyor. Kullanıcılar bu panel aracılığıyla Huawei Watch Fit’in bulunduğu telefona bir sinyal gönderip telefonun yerini bulabiliyor. Alttaki dişli ikonu ise kullanıcıları ana ayarlar menüsüne yönlendiriyor.
Saat ekranında aşağıdan yukarıya doğru sürükleme yapıldığında ise telefona gelen bildirimler görülebiliyor. Ana menüde ise seçenekler yukarıdan aşağıya doğru sıralanıyor. Burada sağlık ve egzersiz odaklı seçenekler üstte gösteriliyor. Hava Durumu, Kronometre, Zamanlayıcı, El Feneri gibi araçlar ise menünün alt kısımlarında yer alıyor.
Huawei Watch Fit’in ana ekranında sola veya sağa doğru kaydırma hareketleri yaparak bazı uygulamalara hızlı biçimde erişmek ve çeşitli verileri görmek mümkün oluyor. Kalp atış hızı ve stres ölçümü verileri, hava durumu, müzik kontrolü ve genel aktivite ekranı bu şekilde erişime açık olan özellikler.
Kullanıcılar telefonlarındaki müziği Watch Fit üzerinden kontrol edebiliyor. Saatin 4 GB depolama alanı olsa da, cihaza müzik transfer etmek mümkün değil. Akıllı telefona gelen bildirimler de Huawei Watch Fit’te görülüyor. Hangi uygulamaların bildirimlerinin görülebileceği ise telefondaki Huawei Sağlık uygulamasındaki cihaz kontrolleri üzerinden belirlenebiliyor.
Huawei Watch Fit inceleme: Sonuç
Giyilebilir ürün pazarı son yıllarda sürekli olarak büyüyor. Hem akıllı saatler hem de akıllı bileklikler, özellikle daha sportif ve hareketli bir yaşam tarzını benimseyenler tarafından büyük ilgi gösteriyor. Huawei Watch Fit, akıllı saat ve bileklik arasında bir noktada konumlanarak iki gruptaki potansiyel müşterilere de hitap ediyor.
Bütçesini fazla zorlamak istemeyenler içinse Huawei Watch Fit, en uygun seçeneklerden biri. Kullanıcılar 1000 TL’nin altında bir fiyat karşılığında uzun pil ömrü, yerleşik GPS, AMOLED ekran ve geniş fitness takip seçenekleri bulunan bir saate kavuşuyor.
İnce ve hafif tasarımıyla kullanıcının bileğini yormayan Huawei Watch Fit, gün boyunca ve uyurken rahatlıkla takılıyor. Spor sırasında da hareketleri engellemeyen Watch Fit, rahat kullanımıyla da memnuniyet yaratıyor.