İncelemelerManşetler

Huawei Watch Fit İncelemesi

huawei watch fit inceleme

Akıllı telefon üreticilerinin büyük bir kısmı akıllı saat pazarında da boy gösteriyor. Pek çok şirket, telefonların uzantısı olarak gördükleri saatlerle hem ekosistemlerini genişletiyor hem de müşteri sadakatini biraz daha kuvvetlendiriyor. Akıllı telefon pazarının zirvesindeki şirketlerden biri olan Huawei de yükselişine paralel olarak akıllı saat portföyünü genişletti. Bu portföyün en yeni üyelerinden birisi de akıllı bileklik ve saatler arasında bir yerde duran Watch Fit. Huawei Watch Fit inceleme yazımızda bu cihaza dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Huawei Watch Fit inceleme: Tasarım

Huawei Watch Fit ilk bakışta “sıkıştırılmış bir Apple Watch” gibi görünüyor. İnce ve zarif bir tasarıma sahip olan cihaz, dikdörtgen kadranlı klasik saatleri de hatırlatıyor. Saatin polimer kasasının sağ kenarında tek bir tuş yer alıyor. Bu tuş ekranı uyandırmak, menüye gitmek ve ana ekrana dönmek gibi işler için kullanılıyor.

10.7 mm. kalınlığındaki saat, tartıda kayışı olmadan 21 gram çekiyor. Bilekte ağır bir his uyandırmayan Huawei Watch Fit, gün boyunca rahatlıkla takılabiliyor. Hatta uyurken de uyku takibi özelliklerinden faydalanmak isteyenlerin Watch Fit bileklerindeyken rahatsız olmayacaktır.

Saatin sensörleri kasanın altında yer alıyor. Mat plastik kaplı bu alt yüzey kolaylıkla temizliyor ve kullanıcı terlese bile sıkıntı yaratmıyor. Saatin 5 ATM basınca ve 50 metre derinliğe kadar suya dayanıklı olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Huawei Watch Fit’in kayışı kullanıcılar tarafından çıkarılabiliyor ve değiştirilebiliyor. Ancak bunun biraz zahmetli bir operasyon olduğunu söylemekte fayda var. Tırnakla veya sivri bir nesneyle arkadaki küçük bir yiv hareket ettiriliyor ve sonrasında da kayışları birleştiren mekanizma çıkarılıyor. Bu noktada Huawei Watch Fit’in üçüncü taraf kayışları desteklemediğinin de altını çizelim. Mekanizmanın yerine oturması için orijinal bir kayışa sahip olmak şart.

huawei watch fit incelemeHuawei Watch Fit’in kullanımında tasarım kaynaklı tek sıkıntının arka taraftaki sensör çıkıntısı olduğu söylenebilir. Eğer kayış çok fazla sıkılırsa, bu sensör kullanıcının derisini deliyormuş gibi bir his yaratıyor. Egzersiz yapılırken de bilek bölgesi bu nedenle biraz fazla terliyor. Bunun dışında Huawei Watch Fit’in herhangi bir rahatsızlık yaşatmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Huawei Watch Fit inceleme: Ekran

Huawei Watch Fit’in dikdörtgen şeklindeki hafif kavisli OLED ekranı 1.64 inç büyüklüğünde. Bu ekran bilgileri yuvarlak ekranlı telefonların yaptığı gibi sunma konusunda bir sıkıntı yaşamıyor. Ancak kimi zaman biraz fazla sıkıştırılmış gibi görünüyor. Özellikle kalp atış hızı ve stres ölçümü ekranlarında bu durum daha net biçimde hissediliyor.

Yine de ekrana alışmak fazla zaman almıyor. Temel fark olarak sadece büyük ekranlı akıllı saatlerde yazıların biraz daha büyük görünmesi öne çıkıyor. Buna ek olarak, ekranda grafikleri göstermek için pek fazla yatay boşluk kalmadığını da belirtmek gerekiyor.

Akıllı saatin ekranı 456 x 280 piksel çözünürlüğe sahip. Bu ekran 326 ppi çözünürlük sunuyor. Kullanıcılara 10’dan fazla saat kadranı tasarımı sunuluyor. Bunlardan bazıları kullanıcıları tercihleri doğrultusunda özelleştirilebiliyor. Daima Açık Ekran özelliğini destekleyen altı farklı kadran da yüklü olarak geliyor. Ancak Daima Açık Ekran özelliğini çalıştırmak, saatin pil ömrünü belirgin biçimde etkiliyor. Kullanıcılar Huawei Sağlık uygulaması üzerinden eriştikleri kontrol panelinden farklı saat yüzlerini cihazlarına indirebiliyor.

Ekrandaki kavis, kaydırma hareketlerini keskin kenarlara sahip diğer giyilebilir ürünlere kıyasla biraz daha zorlu hâle getiriyor. Buna ek olarak, ekranın çevresindeki ışık kırılması zaman zaman sıkıntı yaratabiliyor. Ancak ekranın parlak renkleri ve derin siyahları, ekranda görülen bilgileri kolaylıkla okumayı sağlıyor. Dış mekanlarda da Huawei Watch Fit’in ekranındaki bilgiler rahatlıkla görülebiliyor.

Huawei Watch Fit inceleme: Donanım

Huawei Watch Fit’in kalbinde Huawei’nin giyilebilir ürünler için hazırladığı bir işlemci olan DK3.5+ST bulunuyor. Tam teşekküllü bir akıllı saat olarak değerlendirilmesi pek kolay olmayan Watch Fit’in RAM kapasitesi de açıklanmış değil. Ancak saatte kadranların ve verilerin kaydedilmesi için 4 GB depolama alanı bulunuyor.

Akıllı bileklik ve saat arasında konumlanan Huawei Watch Fit’in testlerimiz sırasında yeterince hızlı çalıştığı rahatlıkla söylenebilir. Verilen komutları algılamakta sorun yaşamayan Huawei Watch Fit’in menüsünde bir takılma yaşanmadan dolaşılabiliyor. Buna ek olarak, Watch Fit’in GPS’i de telefon yanınızda olmasa bile egzersizler sırasında doğru kayıt tutmak için devreye giriyor.

Huawei Watch Fit inceleme: Pil

Pil ömrü Huawei Watch Fit’in güçlü kasları arasında yer alıyor. Huawei’nin 10 günlük pil ömrü vaadinin fazlasıyla gerçeğe yakın olduğu söylenebilir. Bir veya iki egzersizin ve sürekli kalp atış hızı ölçümünün aktif olduğu bir senaryoda Watch Fit’i 9 veya 10 gün boyunca şarj etmek gerekmiyor.

Ancak egzersiz takibi için GPS aktif hâle getirildiğinde, egzersiz sıklığı arttığında ve uyku sırasında da Huawei Watch Fit kullanıldığında bu süre aşağıya iniyor. Kullanım yoğunluğu arttığında pil kapasitesi Huawei Watch Fit’i 5 veya 6 gün boyunca açık tutmaya yetiyor. Bu sürenin de pek çok akıllı saate kıyasla yüksek olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Huawei Watch Fit’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan 180 mAh kapasiteli pil, iki iğneli manyetik bir şarj beşiğiyle dolduruluyor. Bu aksesuar sayesinde yaklaşık 1,5 saat içinde pil yüzde 100 doluluk oranına ulaşıyor.

Huawei Watch Fit inceleme: Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz

Huawei Watch Fit’in önemli satış noktalarından birisi de geniş ve çok yönlü egzersiz ve sağlıklı yaşam takibi özellikleri. Watch Fit ile kullanıcılar yürüme, koşma, bisiklete binme veya yüzme gibi geleneksel egzersizlerin yanı sıra dövüş sporları, göbek dansı veya bale gibi eylemlerin kaydını da tutabiliyor.

Huawei Watch Fit’te egzersiz kaydını başlatmak ise oldukça kolay. Kullanıcılar saatin sağ kenarında bulunan tuşa dokunduklarında karşılarına saatin menüsü çıkıyor. Buradaki egzersiz seçeneği üzerinden uygun egzersiz bulunduktan sonra akıllı saat kayıt tutmaya başlıyor.

Huawei Watch Fit’in egzersiz kayıtlarındaki doğruluk seviyesinin yüksek olduğu söylenebilir. Akıllı saat atılan adım sayısını, katedilen mesafeyi genellikle doğru şekilde ölçmeyi başarıyor. Ancak yürüyüş sırasında birden koşmaya başlarsanız ölçümde bazı sapmaların yaşanabildiğini belirtmekte fayda var.

Yerleşik GPS ile dış mekanda yapılan yürüyüş veya koşu gibi egzersizlerde harita çıkarmak mümkün oluyor. Ancak yükseklik ölçümü özelliği bulunmadığı için parkurlardaki iniş ve çıkışları görülemiyor.

İlk kullanımda GPS’in kalibrasyonu birkaç dakika alıyor. Ancak daha sonra genellikle 1 dakikadan kısa bir süre içinde GPS devreye giriyor ve dış mekan egzersizi başlatılabiliyor. Kullanıcılar hareket hâlindeyken de katedilen mesafe, süre ve hız, kalp atış hızı gibi bilgileri ana ekranda görebiliyor.

Huawei Watch Fit’te 90’dan fazla egzersiz modu bulunuyor. Bu modlara ek olarak, saatte 12 adet özel fitness kursu da mevcut. Bu kurslarda enerji kazanma, hızlı yağ yakma, karın şekillendirme gibi konulara odaklanılıyor.

Bu kursların her birinde kısa bir açıklama bulunuyor ve yapılması durumunda sağlanacak faydalar konusunda bilgi veriliyor. Bu egzersizler sayesinde spor salonuna gitmeye vakti olmayan kullanıcıların formda kalması için profesyonele yakın bir seviyede destek sağlanıyor. Huawei’nin burada sunduğu kursların sayısını artırmayı planladığını da söyleyelim.

Huawei Watch Fit ile kalp atış hızını sürekli olarak takip etmek mümkün. Cihaz egzersizler sırasında hedef kalp atış hızını da gösteriyor ve kullanıcıları ideal aralığın içinde kalmaya teşvik ediyor. Kalp atış hızı sensörünün ölçümlerinin Apple Watch SE’nin yaptığı ölçümlere yakın olduğu, ancak değerlerin biraz daha yukarda kaydedildiği söylenebilir.

Huawei Watch Fit ile uyku kalitesini ve kandaki oksijen seviyesini (SpO2) takip etmek mümkün. Kandaki oksijen seviyesini ölçme özelliğinin bu fiyattan satılan cihazlarda pek görülmediğini belirtmekte fayda var. Akıllı saatlerde giderek daha sık görülen bir özellik olan SpO2 ölçümü, vücudun genel durumu konusunda fikir edinmeye ve arkada kalan bazı sorunları görmeye yardımcı oluyor.

Huawei Watch Fit, düzenli aralıklarla gün içinde ve egzersizler sırasında SpO2 ölçümü yapabiliyor. SpO2 ölçümüne ek olarak, GPS ve kalp atış hızı verileriyle antrenman etkisi, toparlanma süresi, hedef kalp atış hızı aralığı gibi bilgiler hesaplanabiliyor. Kısacası egzersizleri daha verimli ve etkili kılmak için ihtiyaç duyulan hemen hemen her şeyi Watch Fit’te bulmak mümkün.

huawei watch fit incelemeHuawei Watch Fit’in uyku takibi özelliği ise diğer cihazlarda görülenlerle benzer şekilde işliyor. Kullanıcılar Watch Fit üzerinde sadece uyku sürelerini görürken, Huawei Sağlık uygulamasında detaylı bir analize ulaşılıyor. Saatin stres seviyesini ölçebildiğini belirtmekte de fayda var.

Huawei Watch Fit’te hevesli sporcuların ihtiyaç duyduğu verileri ve analizleri bulmak mümkün değil. Ancak kendi fiyat kategorisinde değerlendirildiğinde Watch Fit’in sağlıklı yaşam ve egzersizler konusunda sağladığı desteğin yeterli olduğu söylenebilir.

Huawei Watch Fit inceleme: Yazılım

Huawei Watch Fit, Huawei’nin Lite OS işletim sistemiyle çalışıyor. Daha önce Huawei’nin giyilebilir ürünlerini kullananların aşina olacağı bir deneyim sunan Lite OS’in arayüzünde saatin sağ kenarında bulunan tuş veya dokunmatik ekran yardımıyla dolaşılabiliyor.

Saat ekranında yukarıdan aşağıya doğru sürükleme hareketi yapıldığında kullanıcıların karşısına hızlı kontrol paneli çıkıyor. Bu panel üzerinden ekran, 5 dakika boyunca kapanmayacak şekilde ayarlanabiliyor. Rahatsız Etme modunun aktivasyonu ve alarm kurulum işlemi de buradan gerçekleştirilebiliyor. Kullanıcılar bu panel aracılığıyla Huawei Watch Fit’in bulunduğu telefona bir sinyal gönderip telefonun yerini bulabiliyor. Alttaki dişli ikonu ise kullanıcıları ana ayarlar menüsüne yönlendiriyor.

Saat ekranında aşağıdan yukarıya doğru sürükleme yapıldığında ise telefona gelen bildirimler görülebiliyor. Ana menüde ise seçenekler yukarıdan aşağıya doğru sıralanıyor. Burada sağlık ve egzersiz odaklı seçenekler üstte gösteriliyor. Hava Durumu, Kronometre, Zamanlayıcı, El Feneri gibi araçlar ise menünün alt kısımlarında yer alıyor.

Huawei Watch Fit’in ana ekranında sola veya sağa doğru kaydırma hareketleri yaparak bazı uygulamalara hızlı biçimde erişmek ve çeşitli verileri görmek mümkün oluyor. Kalp atış hızı ve stres ölçümü verileri, hava durumu, müzik kontrolü ve genel aktivite ekranı bu şekilde erişime açık olan özellikler.

Huawei Watch Fit’te kullanıcılar saat kadranını ana ekran görünümünde ekranın ortasına biraz bastırınca ortaya çıkan seçenekler üzerinden değiştirebiliyor. Burada kadranları kişiselleştirmek de mümkün. Ancak daha fazla arayüz bulup indirmek isteyenlerin bunu Huawei Sağlık uygulamasından yapması gerekiyor.

Kullanıcılar telefonlarındaki müziği Watch Fit üzerinden kontrol edebiliyor. Saatin 4 GB depolama alanı olsa da, cihaza müzik transfer etmek mümkün değil. Akıllı telefona gelen bildirimler de Huawei Watch Fit’te görülüyor. Hangi uygulamaların bildirimlerinin görülebileceği ise telefondaki Huawei Sağlık uygulamasındaki cihaz kontrolleri üzerinden belirlenebiliyor.

Huawei Watch Fit’in kurulumu da Huawei Sağlık uygulaması üzerinden yapılıyor. Kullanıcılar akıllı saati aldıklarında Huawei Sağlık uygulamasındaki Cihazlar sekmesi üzerinden Huawei Watch Fit’i bulup eşleştirmeyi yapıyor.

Huawei Watch Fit inceleme: Sonuç

Giyilebilir ürün pazarı son yıllarda sürekli olarak büyüyor. Hem akıllı saatler hem de akıllı bileklikler, özellikle daha sportif ve hareketli bir yaşam tarzını benimseyenler tarafından büyük ilgi gösteriyor. Huawei Watch Fit, akıllı saat ve bileklik arasında bir noktada konumlanarak iki gruptaki potansiyel müşterilere de hitap ediyor.

huawei watch fit incelemeHuawei Watch Fit’in tam teşekküllü bir akıllı saat arayanlar için en uygun seçim olmadığını bu noktada belirtmek gerekiyor. Temel fitness ve spor takibi özelliklerini barındıran cihaz, müziği kontrol etmeyi ve gelen bildirimleri görmeyi de sağlıyor. Ancak üçüncü taraf uygulama desteği veya gelen aramayı yanıtlama gibi özellikler Watch Fit’te mevcut değil. Egzersizlerinde daha fazla ölçüm ve analiz isteyenlerin de başka cihazlara yönelmesinde fayda var.

Bütçesini fazla zorlamak istemeyenler içinse Huawei Watch Fit, en uygun seçeneklerden biri. Kullanıcılar 1000 TL’nin altında bir fiyat karşılığında uzun pil ömrü, yerleşik GPS, AMOLED ekran ve geniş fitness takip seçenekleri bulunan bir saate kavuşuyor.

İnce ve hafif tasarımıyla kullanıcının bileğini yormayan Huawei Watch Fit, gün boyunca ve uyurken rahatlıkla takılıyor. Spor sırasında da hareketleri engellemeyen Watch Fit, rahat kullanımıyla da memnuniyet yaratıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER