DosyaEğlence

Huawei Video nedir, hangi cihazlarda çalışır, nasıl kullanılır? [Video]

huawei video nedir
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei, Android lisansı Google tarafından iptal edildikten sonra akıllı telefon stratejisini yeniden tasarlamak zorunda kaldı. Bunun dahilinde Google uygulamaları ve servislerinin yerini kendi geliştirdiği yeni uygulamalar ve servislerle dolduruyor. Huawei Video da multimedya tarafındaki açığı doldurmayı hedefleyen önemli servislerden bir tanesi oluyor.

Daha önce yayınladığımız Huawei Mate 30 Pro inceleme yazısında, Google’sız Android deneyiminde bizi en çok zorlayan YouTube ve Netflix uygulamalarına diğer Android telefonlardaki gibi erişememek olmuştu. YouTube’u mobil web sitesinden kullanmak mümkün, ancak o zaman gerçek bir uygulamanın tadını vermiyor. Netflix uygulamasının APK’sını alternatif kaynaklardan indirmek mümkün, ancak her APK düzgün şekilde çalışmıyor. Forumlarda gezinip özel bir APK’yı bulmanız gerekiyor. Tabii ki, BeIN Connect gibi düzgün çalışan çeşitli multimedya uygulamaları da mevcut, bunu da belirtmeden geçmeyelim.

Ne var ki, bir Huawei telefonunu kutusundan çıkarıp hemen kullanacağınız bir multimedya uygulaması henüz yoktu. Ya da en azından Türkiye’ye açık değildi. Nisan ayının hemen başında Huawei Video servisi Türkiye’deki kullanıcılar için de aktif hâle geldi. Bu dosya yazısında ve videoda Huawei Video servisini daha yakından tanıyoruz.

Huawei Video nedir?

Huawei Video, Huawei tarafından sunulan bir video platformudur. Huawei Video, YouTube ve Netflix’in birleşimi bir platform olarak düşünebilir. Serviste hem YouTube’da olduğu gibi ücretsiz olarak izlenebilen videolar yer alıyor hem de Netflix’teki gibi abonelik karşılığında izlenebilecek filmler, belgeseller ve diğer yapımlar bulunuyor.

Huawei Video, kullanıcıların istediği gibi içeriklerini yükleyebilecekleri bir servis mantığında çalışmıyor. Huawei’nin belirlediği çeşitli iş ortaklarına bu platform açılıyor ve videolarını izleyicilerine sunma imkanı tanınıyor.

Huawei Video hangi cihazlarda çalışır?

Huawei Video, EMUI 8.0 ve sonraki sürümlerde çalışan tüm Huawei cihazlarda çalışabiliyor. Huawei Video uygulamasını açarak yeni sürüme yükseltebilirsiniz. Kullanıcılar ayrıca Huawei Video uygulamasını Huawei AppGallery aracılığıyla indirebilir veya güncelleyebilirler. Bunun yanı sıra Google Play Store erişimine sahip cihazlarda Huawei Video uygulaması bu mağazadan dağıtılıyor. Buradan da güncellemeyi yapabilirsiniz.

Huawei Video nasıl kullanılır, video platformunda neler var?

Eskiden beri Huawei telefonlarında bir Video uygulaması vardı. Ancak burası sadece cihazın hafızasında bulunan videoları listeliyordu. Yenilenmiş Huawei Video uygulaması bir Netflix uygulamasının havasına sahip. Uygulamayı açtığınızda karşınıza Ana Ekran sekmesi çıkıyor. Burada öne çıkarılan içerikler büyük afişlerle gösteriliyor. Burada yer alan oynat simgesine tıklatarak hemen izlemeye başlayabilirsiniz.

Ana Ekran sekmesinde aşağı doğru ilerlediğimizde ise Sizin için, Son eklenenler, BBC Haberler, Belgesel, Spor, Eğlence, Yaşam tarzı gibi alt başlıklar altında çeşitli içeriklerin önerildiğini görüyoruz. Bu sekmede aşağı doğru kaydırırken yukarıda arama çubuğunun ve diğer araçların da ortaya çıktığını göreceksiniz. Sekme içinde alt sekmeler de bulunuyor. Buradan Filmler, BBC News, Kids, Oriental ve Bizi tanı gibi alt başlıklar altında çeşitli içerikler gruplandırılmış. Ayrıca ekranın sol üst köşesinde de iki sekme var. Saat biçimindeki ikona tıklattığınızda izleme geçmişini görebilirsiniz. + simgesine tıklattığınızda da barkodla tarama, indirilen içerikleri görme, kanallara erişim ve kupon kodu girme gibi işlevlere ve araçlara ulaşabilirsiniz.

Trendler sekmesi altında çeşitli videolar öneriliyor. Burası biraz daha YouTube havasına sahip. Yukarıdan aşağı doğru kaydırarak içerikleri görebilirsiniz. Videoların ön izlemeleri otomatik olarak sessiz biçimde başlatılıyor. Tıklattığınızda ise hemen bu pencere içinde izlemeye başlayabilirsiniz. Trend sekmesi içinde de üst taraftaki çubukta çeşitli kategorilerin alt sekmeler hâlinde sıralandığını görüyoruz TV, Müzik, Yaşam tarzı, Eğitim, Teknoloji gibi bölümler mevcut. Huawei’nin Türkiye’de de çeşitli içerik ortaklarıyla iş birliği yaptığını görüyoruz. Bazı popüler sitelerin, dizilerin DailyMotion’da yayınlanmış içerikleri burada da yayınlanıyor.

Channels, yani Kanallar sekmesi altında ise Huawei’nin iş ortağı olan kanalların içerikleri listeleniyor. Huawei Video başlangıçta aşağıdaki iş ortaklarına ait kanallarla faaliyete geçti:

  • Rakuten: Avrupa’nın önde gelen Video On-Demand platformlarından biri.
  • BBC News: Global News Limited’in küresel son dakika haber hizmeti.
  • FilmBox: Klasik ve yeni filmler için en iyi film platformlarından biri.
  • STINGRAY: Çoklu platform müzik servisi ve konserler.
  • DailyMotion: Tüm tematik türleri kapsayan binlerce kısa klip.
  • ToonGoggles: Çocuklar için beş binin üzerinde çizgi film.
  • The Explorers: Dünyanın her köşesini keşfetmek için 4K belgeseller.

Kanallar sekmesi altında ise FilmBox On Demand, Qello Concerts, Toon Googles, The Explores, TVB gibi kanalların logolarını görüyoruz. Bu logolarla kanalların özel içerik sayfalarına gidebilirsiniz. Bu kanalların içerikleri belirli süreler dahilinde ücretsiz olarak denenebiliyor. Örneğin, FilmBox On Demand içerikleri 31 günlük ücretsiz denemeyle sunuluyor. Ücretsiz denemeyi hemen başlatabilirsiniz, ancak bunun için geçerli bir ödeme yöntemi, diğer bir deyişle kredi kartı bilgilerini girmeniz gerekiyor.

Kanallar sayfasına yukarıda saydığımız içerik kanallarında seçilmiş çeşitli içerikler de alt başlıklar altında gösteriliyor. Herhangi bir içeriğin sayfasına girip hemen izlemeye başlayabilirsiniz. Favorilerinize ekleyebilir, başka kişilerle veya ortamlarda paylaşabilir veya sonradan izlemek için cihazınıza kaydedebilirsiniz. Bunlara ek olarak aynı sayfa tavsiye edilen başka içerikler de bulunuyor.

Son olarak Ben sekmesi altında üyelikleriniz, en son izledikleriniz, indirdikleriniz yer alıyor. Ayrıca cihazınızda yüklü olarak bulunan videolara da bu bölümden erişebilirsiniz. Huawei Video uygulamasının ayarlarına da buradan erişebilirsiniz. Yaş derecelendirmesi, jeneriği atlama, mobil veri kullanımı, varsayılan çözünürlük gibi ayarlar bu sayfada bulunuyor.

Huawei Video servisinin iyi bir başlangıç yaptığını söyleyebiliriz. İçinde dikkate değer içerikler var. Eğer Huawei bu alanı yeni videolarla beslerse, yeni cihaz satın alanların da YouTube veya Netflix gibi uygulamaları daha az arayacağını söyleyebiliriz. Bunun için Huawei AppGallery’yi zenginleştirmek için gösterilen çabanın bir benzerinin Huawei Video için de gösterilmesi gerekiyor. Huawei’nin de bunun için elinde yeterli kaynağın ve motivasyonun olduğunu düşünüyoruz.

İLGİLİ HABERLER