İncelemelerManşetler

Huawei MatePad Pro 12.6 (2022) İncelemesi

Huawei MatePad Pro 12.6 2022 inceleme videosunda ve yazısında Huawei'nin profesyonel seviyedeki tabletiyle ilgili yorumlar var.

huawei matepad pro 12.6 satın alHuawei MatePad Pro 12.6 (2022)
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Huawei, MatePad Pro serisi altında 11 inç ve 12.6 inç ekranlı iki farklı seçenek bulunuyor. Geçen yılın ürünleri kaliteli ekran, yüksek performans sunan işlemci, güçlü ses sistemi ve bir tablet için ihtiyaçları karşılayan kameralarıyla beğenimizi kazanmıştı. Ayrıca klavyeli kılıf ile dizüstü bilgisayar gibi kullanma imkanı ve Huawei M-Pencil ile ekranda not alma ve çizim yapma imkanını unutmayalım. Huawei, yaz bitmeden iki tabletini de farklı zamanlarda yeniledi. Öncelikle bu iki yeni tablet içinden 12.6 inç ekranlı olanı Türkiye’de ön satışa sunuldu. Huawei MatePad Pro 12.6 (2022) modeli, selefiyle aynı tasarımı ve birçok donanım özelliğini bünyesinde barındırsa da, 120 Hz ekran yenileme hızı, HarmonyOS 3.0 ile gelen birtakım yeni özellikler ve esnek kullanım imkanı gibi özelliklerle fark yaratıyor. Huawei MatePad Pro 12.6 2022 inceleme yazısında ve videosunda, Huawei’nin yeni üst sınıf tableti ile ilgili öne çıkan özellikler ve sunduğu deneyime dair detaylar, yorumlar yer alıyor.

Huawei MatePad Pro 12.6 (2022) ile ilgili resmi detaylar bu bağlantıda:
https://consumer.huawei.com/tr/tablets/matepad-pro-12-6/

Huawei MatePad Pro 12.6 2022 inceleme: Tasarım

Tasarım tarafında 2022 model Huawei MatePad Pro 12.6’nın, geçen yılki modelden hemen hemen hiçbir farkı yok. Yine 609 gram ağırlıklı ve 6.47 milimetre kalınlıklı bir gövdeyle geliyor. Huawei, malzeme seçiminde ise kaliteye önem vermiş. Kompozit metalik gövde, magnezyum alaşımlı iskelet ve alüminyum alaşımlı çerçeve MatePad Pro 12.6’nın temel yapı taşlarını oluşturuyor. Geçen yılın tabletiyle karşılaştırdığımızda, arka panelin yüzeyinin kumlanmış bir desene sahip olduğunu ve ışığa tutulduğunda belli olan parıltılarda gayet hoş bir görünüm yarattığını görüyoruz. Ayrıca parmak izi ve kire karşı da selefine göre çok daha dayanıklı.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Huawei, bu tableti genel olarak yatay biçimde kullanımı düşünerek tasarlamış. Web kamerası ekranın uzun kenarının üstünde yer alıyor. Her iki kısa kenara yerleştirilmiş ikişer hoparlör mevcut. Web kamerasının yerleşimini dikkate alarak konuştuğumuzda, sağ kenarda USB-C portu iki hoparlörün ortasında bulunuyor. Sol kenarda ise güç düğmesi var. Üst kenarda ses tuşu, güç düğmesine yakın bir konumda, bu sayede kullanmak kolay. Tek bir parça ve derinliği iyi ayarlanmış. Üst kenarda üç mikrofonun bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

12.6 inç ekranın etrafını, her kenarında aynı kalınlığa sahip bir çerçeve sarıyor. Çerçeve kalın değil, web kamerasının büyüklüğünü pek aşmıyor. Ekranın köşeleri de tabletin köşeleri gibi yuvarlatılmış. Bu da görsel açıdan cihazı daha iyi duruma getiriyor. Arka tarafta ise üç kameranın, LED flaşın ve bir mikrofonun yer aldığı, dikdörtgen şekilli kamera modülü sağ üst köşeye yerleştirilmiş. Huawei logosu da ortaya yerleştirilmiş.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Geçen yılın tabletinde olup da bu yıl görmediğimiz unsurlardan bir tanesi de NM kart yuvası. Huawei, daha önce alt kenarda gördüğümüz bu birimi bu yıl tamamen kaldırmış. Alt kenarda herhangi bir port veya yuva bulunmuyor.

Huawei MatePad Pro 12.6 2022 inceleme: Ekran ve Ses 

Huawei, MatePad Pro’nun yeni versiyonunda ekran büyüklüğünü ve çözünürlüğünü koruyor. 12.6 inç OLED ekran, 2560 x 1600 piksel çözünürlüğe sahip. Bu da 240 ppi piksel yoğunluğuna karşılık geliyor ki, bir tablet için yeterli bir değer. Ekranın keskinliği ve netliği gayet iyi, yazılar okunaklı, pikselleri fark etmek epey zor. Ekranın 600 nit parlaklık değeri var, bu da tabletin dışarıda da rahatlıkla kullanılabildiği anlamına geliyor. Aydınlatma şiddetini yüzde 20 seviyesinde tuttuğunuzda bile çok aydınlık olmayan ortamlarda rahatlıkla çalışabilirsiniz. Bu yüksek parlaklık değeri sayesinde ekran HDR desteği de sunuyor.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

MatePad Pro 12.6’nın ekranı renk desteği bakımından bir hayli zengin. Bu da onu sadece video izlemek için değil, fotoğraf veya video düzenleme için de elverişli hâle getiriyor. Ayrıca M-Pencil kalem ile ekranda yaratıcı çalışmalar yapmak isteyenler de DCI-P3 desteği sayesinde sunulan zengin renk yelpazesinden bir hayli memnun kalacaklardır. Ekranın 1.07 milyar renk desteği var, bu sayede üzerinde çalışma yapılacak fotoğraflarda renkler daha gerçekçi görünüyor. Diyelim ki, bir gün batımı fotoğrafında gökyüzündeki tonlamaları çok daha akıcı ve gerçekçi biçimde görüyorsunuz. Ekranın (Delta E)<1 seviyesine sahip olması da gözün gördüğü renklerin ekranda da yüksek doğrulukta yansıtıldığının bir göstergesi oluyor. Bu yüksek renk doğruluğu sayesinde alışveriş veya benzeri aktivitelerde yaptığınız renk seçimleri daha isabetli, istediğiniz gibi olacaktır.

Geniş renk yelpazesinin yanı sıra 1.000.000:1 gibi yüksek bir kontrast oranı var. Bunun farkını yine MatePad Pro 12.6 üzerinde yapılacak çeşitli Adobe Lightroom ve benzeri fotoğraf düzenleme yazılımı çalışmalarında görmek mümkün olacaktır. Yüksek kontrast sayesinde daha fazla detay belirgin hâle geliyor. Öte yandan videolarda da yüksek kontrast daha iyi bir seyir zevki sunuyor. Derin siyahlar ise renklerin daha canlı ve etkileyici görünmesine katkıda bulunuyor. Ayrıca ekran kapalı durumdayken ekranın çerçevesiyle bir bütün gibi göründüğünü belirtelim. Öte yandan ekranla cam arasında herhangi bir boşluk olmaması, ekranın çekiciliğini ve verdiği etkiyi daha güçlü hâle getiriyor. Üstelik M-Pencil ile kullanırken sanki gerçek bir kağıda yazıyormuş hissini daha iyi biçimde veriyor.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Ekran kapalıyken demişken, Huawei MatePad Pro 12.6 2022 modelinde geçen yılın tabletinde olmayan bir özellik de Always-on Display, yani her zaman açık ekran. Huawei’nin OLED ekranlı telefonlarında bir klasik hâlini alan bu özellik şimdi MatePad Pro ile bir tablette karşımıza çıkıyor. Akıllı telefonlarda gördüğümüz farklı şablonları, seçenekleri burada da görüyoruz. Üstelik bunlar tablet ekranında düzgün görünecek biçimde ölçekleniyor ve en iyi görünüm sağlanıyor. Özellikle tablet masada dururken saate bakmak istediğinizde, ekrana hafifçe tıklatmanız yeterli olacaktır.

Geçen yılın tabletindeki ekranda olmayan bir özellik de 120 Hz yenileme hızı. Bu yüksek ekran tazeleme hızı sayesinde MatePad Pro’nun ekranının çekiciliği daha da artıyor. Zaten parlaklık ve renkler bakımından zengin olan ekranda daha akıcı kaydırma ve geçişler, ekranın daha gerçekçi bir görünüm sergilemesine olanak sağlıyor. Öte yandan PUBG Mobile gibi oyunlarda da yüksek tazeleme hızı gerçekçiliği daha da artırıyor.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

MatePad Pro 12.6’nın büyük, parlak ve canlı renkler sunan ekranında video izlemek fazlasıyla keyifli. Netflix veya Disney+ gibi platformlardaki film ve dizileri de bu tablette büyük bir keyifle izleyebilirsiniz. İnternette gezinme konusunda bir dizüstü bilgisayarda gördüğümüz deneyimi de sunuyor. Aynı anda birden fazla uygulamayı kullanmayı sevenler için de ekran, yeterli görüntüleme ve kullanım alanını sağlıyor.

Ekranın video izleme ve oyun oynama tarafında sunduğu yüksek görsel deneyimi ses tarafında sunulan güçlü donanım ve Huawei Sound teknolojisi tamamlıyor. Bir önceki bölümde, tablette toplam dört hoparlörün bulunduğunu ve bunların da iki kısa kenara yerleştirildiğini söylemiştik. Yatay veya dikey tutuşta stereo ses etkisi iyi şekilde veriliyor. Ses çıkış şiddeti çok yüksek, tablet ortalamasının üstüne çıkıyor, hatta çoğu dizüstü bilgisayarla boy ölçüşüyor. Baslar hissedilir seviyede, yüksek ses şiddetinde tizlerde patlama da yok. Çevresel ses etkisi de fazlasıyla iyi. Tablette PUBG Mobile oynadık ve oyunun başında çalan müziği hiç bu kadar etkileyici biçimde duymadığımızı söylememiz gerekiyor. Bu güçlü ses sistemi sayesinde Huawei MatePad Pro 12.6 seyahatlerde kullanışlı bir film izleme aracına dönüşecektir.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Kulaklık bağladığınız takdirde Huawei Histen 7.0 ses sistemi ile sunulan çeşitli ses araçlarına erişebilirsiniz.

Huawei MatePad Pro 12.6 2022 inceleme: Performans, Pil

Huawei MatePad Pro 12.6 2022 modelinde de Kirin 9000E işlemcinin bulunduğunu görüyoruz. 5nm mimarisini temel alan bu işlemci sekiz çekirdeğe sahip. 1 tane 3.13 GHz Cortex-A77 çekirdeği yüksek performans gerektiren işler için ayrılmışken 3 tane 2.54 GHz Cortex-A77 çekirdeğiyle performans ve güç tüketimi arasında bir denge kuruluyor. 4 tane 2.05 GHz Cortex-A55 çekirdek ise e-posta kontrolü, internette gezinme ve bunun gibi işlerde rol oynuyor ve güç verimliliğine katkıda bulunuyor.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Kirin 9000E işlemciye 8 GB RAM ve 256 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Saklama alanını fiziksel olarak genişletmeyi sağlayacak bir yuva yok. Ancak Huawei Cloud üzerinde ek bulut depolama alanı satın alarak fotoğraf veya videoları depolamak, dosyaları yükleyerek tabletin alanından yer açmak, hatta bunlara farklı cihazlardan veya dizüstü bilgisayarınızdan erişmek de imkan dahilinde bulunuyor.

2022 model Huawei MatePad Pro 12.6’nın sahip olduğu donanım paketi, sadece günlük işler için değil, fotoğraf düzenleme veya video yapımı gibi işler için de fazlasıyla yeterli oluyor. Aynı anda birkaç uygulamayı aynı anda kullanmanızı gerektiren işlerde de iyi bir çoklu görev performansı sağlanıyor. Normalde dizüstü bilgisayarı kullandığınız ödev veya proje hazırlama, hesaplama tabloları veya sunum oluşturma gibi işleri, gerektiği zaman internet üzerinden bilgi toplayarak veya başka uygulamalardan bilgi alarak, kesintisiz biçimde yerine getirebilirsiniz. Adobe Lightroom gibi fotoğraf düzenleme uygulamalarında performans da iyi seviyede bulunuyor. Ayrıca, birden fazla uygulamayı bölünmüş veya yüzen pencerelerde açtığınızda, bunların açılması ve aralardaki geçiş de bir hayli akıcı ve hızlı. Benzer durum bu pencereler arasında sürükle-bırak ile içerik taşırken de gözlemleniyor.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

İşten arta kalan zamanlarda oyun oynamak isteyenler için de Huawei MatePad Pro, ihtiyaçlara cevap verecektir. İncelemelerimizin benchmark niteliğindeki oyunu olan PUBG Mobile’ı bu tablette oynadık. HDR görüntü seçeneği ve en yüksek akıcılık seviyesinde oyunu kesintisiz biçimde oynamak, hamleleri hızlı ve doğru şekilde yapmak mümkün oluyor. Üstelik oyun oynarken tabletin arkasının ısınıp ısınmadığını kontrol etmeden geçmedik. Normalde bu oyunu oynadığımız akıllı telefonlarda sıcaklık dikkate değer seviyede oluyor. MatePad Pro’da ise sıcaklığı telefonlarda hissettiğimize göre çok daha düşük seviyede hissettiğimizin altını çizmemiz gerekiyor.

Huawei MatePad Pro bunu PC seviyesindeki sıvı soğutma sistemine borçlu. 5W TDP değerine kadar PC seviyesinde sıvı soğutma teknolojisi, Vapour Chamber ısı katmanı ile ekstra soğutma sağlıyor. 8 katmanlı 3 boyutlu ısı dağılım sistemi ve magnezyum alaşımlı metal ile ısının geniş alana yayılması sağlanıyor. Arka kapaktaki grafen ısının yüzeye hızlı biçimde dağılmasını hızlandırıyor. Tüm bunlar sayesinde, PUBG Mobile oynarken tabletin bu kadar az ısındığına tanık oluyoruz.

Huawei, MatePad Pro’nun kenar çerçevesine toplam 29 parçadan oluşan bir anten sistemi yerleştirmiş. Sinyal kayıplarını önlemek için geliştirilmiş bu sistem, antenler arasında otomatik geçiş sağlıyor. Günümüzde birçok alan Wi-Fi şebekelerinin yarattığı sinyal kirliliğine maruz durumda ve MatePad Pro, bu anten sistemiyle iyi bir Wi-Fi performansı sunmayı hedefliyor. Speedtest ile evde veya ofiste yaptığımız ve yanında başka cihazları da karşılaştırma amacıyla kullandığımız testlerde MatePad Pro’nun daha iyi sonuçlar verdiğini gördük.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Pil tarafına geldiğimizde, Huawei MatePad Pro 12.6 2022 modelinde 10050 mAh kapasiteli pil var. Bu pil, Huawei’nin belirttiğine göre 14 saate kadar 1080p video izleme ve 7 saat boyunca ofis uygulamalarını kullanma imkanı sağlıyor. Tabletler akıllı telefonlara göre biraz daha seyrek kullanılır, ancak oyun oynama, ders için araştırma yapma ve benzeri işlerle tablete fazla mesai yaptıranlar tek şarjla bir günü rahatlıkla çıkaracaktır. Normal bir kullanımda 2-3 günde bir şarj etmek yeterli olacaktır.

Bu tablet 40W Huawei SuperCharge hızlı şarj desteğine sahip. Kutudan buna uyumlu bir şarj adaptörü çıkıyor. Yaklaşık bir saatte pilin yüzde 60’lık kısmı doluyor. Öte yandan çoğu tablette görmediğimiz, genellikle Huawei MatePad Pro tabletlerinde bir klasik hâlini alan kablosuz şarj burada da mevcut. 27W’a kadar güç çıkışı destekleniyor. Bunun dışında Qi uyumlu, genellikle akıllı telefonlarınız için kullandığınız kablosuz şarj aksesuarlarını da kullanabilirsiniz. Ancak bunları kullanacaksanız, geceden sabaha şarj olabileceğini unutmayın. Öte yandan MatePad Pro’nun pil ayarları içinde şarjı yüzde 70 ile 90 arasında bir dolulukta sınırlandıran ve bu şekilde pil ömrünü uzatmaya odaklanan özel bir ayar da mevcut.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Genellikle üst sınıf Huawei telefonlarında gördüğümüz kablosuz ters şarj, bu üst sınıf Huawei tabletinde de mevcut. Üstelik geniş yüzey alanı ve yüksek pil kapasitesi MatePad Pro’yu kullanışlı bir şarj istasyonu hâline getiriyor. Kablosuz şarj destekli akıllı telefon, akıllı saat, kablosuz kulaklık gibi cihazlarınızı istediğiniz her yerde şarj edebilirsiniz. Bu özelliği sayesinde MatePad Pro, çantanızda bir powerbank taşıyormuş izlenimini de verecektir.

Huawei MatePad Pro 12.6 2022 inceleme: Kamera

Tabletlerde kameraların özelliklerine pek bakılmaz, bunlar biraz daha arka plandadır. Ancak Huawei diğer alanlarda olduğu gibi burada da boş geçmemiş. Arkada üç tane kamera var. 13 megapiksel ana kamera, f/1.8 diyafram ve faz algılamalı otomatik odak özelliklerine sahip. Bunun yanında 8 megapiksel, f/2.4 ultra geniş açılı kamera ve ToF, yani Uçuş Süresi kamerası var. Bu sonuncusu, çekeceğiniz Portre fotoğraflarda arka plan bulanıklığı efektinin iyi biçimde verilmesini sağlarken, tabletle mesafe veya uzunluk ölçümlerinde veya çeşitli artırılmış gerçeklik uygulamalarını verimli şekilde kullanmada yardımcı olacaktır.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Bu arka kamera sistemi, farklı ışık koşullarında iyi işler çıkarıyor. Özellikle akşam, ampülle aydınlatılan ortamda veya hafif loş ortamda çekilen fotoğrafların performansı bizi şaşırttı. Çoğu akıllı telefona taş çıkartacak bir kamera performansının bulunduğunu söyleyebiliriz. Kamera uygulaması, tabletin geniş ekranına iyi biçimde uyarlanmış ve tableti iki elle tutarken kontrollere de rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Tabletlerin kameraları genellikle belge tarama işleri için kullanılır ve MatePad Pro’nun arka kamerası burada da iyi şekilde işliyor.

Ön kamera ise 8 megapiksel çözünürlük ve f/2.0 diyafram özelliğine sahip. Bu kamera farklı ışık koşulları altında iyi selfie fotoğraflar çekiyor. Bu kameranın da düşük ışık performansını iyi bulduğumuzu belirtmeden geçmeyelim. Kameranın bu performansı sadece çekilen fotoğraflarda veya videolarda değil, görüntülü görüşmelerde de etkisini gösterecektir. Karşı taraf sizi daha net, canlı ve keskin biçimde görebilecektir.

Video tarafında da MatePad Pro 12.6 ile en fazla saniyede 30 kare hızında 4K video çekimi yapılabiliyor. Barındırdığı dört farklı mikrofon sayesinde çevresel ses etkisi iyi biçimde hissedilen ve kaliteli ses kaydı yapılıyor. Eğitim videoları ve benzeri işleri hazırlarken MatePad Pro’nun kamera sistemine bağlı biçimde çalışabilirsiniz.

Huawei MatePad Pro 12.6 2022 inceleme: Yazılım

Huawei geride bıraktığımız yaz HarmonyOS 3 işletim sistemini duyurdu ve 2022 model MatePad Pro 12.6 da bununla yüklü gelen ilk ürünlerden bir tanesi. Daha önce incelediğimiz Huawei tabletlerinde yer alan HarmonyOS 2, sunmuş olduğu büyük boyutlu klasörler, kullanışlı servis araçları, sık kullanılan uygulamalara veya en son açılan uygulamalara kolay erişim sağlayan dock gibi araçlarla iyi bir deneyim elde etmeye imkan sağlıyordu. Şimdi HarmonyOS 3 ile birlikte daha akıcı bir kullanım sağlanıyor.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Yukarıda bahsettiğimiz unsurlar tabletin kullanıcı arayüzünde korunmakla birlikte, şimdi Servis araçlarını Ana ekranda bir arada yığınlamak mümkün. Huawei bunu Araç komboları olarak adlandırıyor. Servis araçları ekleme ekranına girdiğinizde böyle bir seçenek göreceksiniz. Sunulan hazır komboların yanı sıra kendi birleşiminizi de oluşturabilirisiniz. Şu anda çoğunlukla Huawei’nin sunduğu yerleşik uygulamaların Servis araçları var ve bunlarla kombolar oluşturabiliyorsunuz. Hava Durumu, Saat, Sağlık, Müzik, Tarayıcı gibi uygulamaların işe yarayacak çeşitli servis araçları var. Bunlarla Ana ekranı daha kullanışlı hâle getirebilirsiniz. Yüklediğiniz üçüncü taraf uygulamalarına araçlarına, yani widget’larına erişmek için, Servis araçları ekranının en altında küçük biçimde yazılmış Araçlar kısayoluna tıklamanız gerekiyor.

Gizlilik tarafında HarmonyOS 3 daha fazla araç ve kontrol imkanı sağlıyor. Ayarlar altında bulunan Gizlilik bölümüne girdiğinizde, burada hangi uygulamanın belirli bir zaman aralığında kaç kere konum, mikrofon, kamera gibi önemli sistem bileşenlerine eriştiğini görebiliyorsunuz. İzin yöneticisi, söz konusu sistem bileşenlerine erişim konusunda uygulamaları yönetmenize imkan tanıyor. Görsel gizliliği ise galerideki fotoğrafların konum, cihaz adı ve zaman damgası gibi bilgilerine uygulamaların erişmemesini sağlıyor. Kopyalama panosu gizliliği ayarını açtığınız takdirde, hangi uygulamanın panoya eriştiği ekranda küçük bir mesaj olarak gösteriliyor. Öte yandan Private Space olarak adlandırılan bir bölüm var. Buraya telefona giriş yaptığınız paroladan farklı bir parolayla giriyorsunuz. Başkasının erişmesini istemediğiniz fotoğraflarınız, videolarınız veya diğer belgeleriniz varsa, onları bu alanın arkasına atabilirsiniz.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Parola demişken, Huawei MatePad Pro 12.6’da ön kamera yardımıyla sunulan yüz tanıma var. Yüz tanıma pratiklik açısından iyi, hızlı da çalışıyor. Ancak güvenlik konusunda yüksek hassasiyetlere sahipseniz, parola yöntemini tercih etmeniz yerinde olabilir.

Huawei MatePad Pro 12.6’da Huawei Mobil Servisleri var. Huawei, kendi mobil ekosistemini oluşturma konusunda büyük bir aşama kaydetti ve diğer platformlarda gördüğümüz birçok mobil ve bulut tabanlı servislerin muadilleri burada mevcut. Huawei Cloud’dan yukarıda bahsetmiştik, dosyalarınızı, fotoğraflarınızı, videolarınızı saklamak, başka cihazlardan da erişmek için kullanışlı bir yöntem. Huawei Drive üzerindeki dosyalara erişim veya bu alana dosya yüklemek de imkan dahilinde. Tüm bu işler için tablette yüklü olarak gelen Cloud uygulamasını kullanabilirsiniz. Petal Search ise sadece arama işlerinde değil, çevrenizde veya dünyada olup bitenleri öğrenme, seyahat planlaması veya alışveriş gibi aktivitelerde de yardımcı oluyor. Petal Haritalar ise, tablette navigasyon çözümü isteyenleri başka bir uygulama aramak zorunda bıraktırmıyor. Kullanışlı ve anlaşılır bir kullanıcı arayüzü, özellikle bir mekanla ilgili bilgileri bulma, yola çıkmadan önce rotayı belirleme gibi işlerde yardımcı olacaktır.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Huawei MatePad Pro 12.6’ya uygulama yüklemek için Huawei AppGallery artık tek başına yeterli oluyor. Öncelikle bu uygulama mağazası, tabletler içinde hoş görünen, kullanma isteği uyandıran bir arayüze sahip. Farklı kategoriler ve listeler, uygulamaları veya oyunları keşfetmeyi kolaylaştırıyor. Yerli uygulamalar konusunda da bu mağaza bir hayli zengin. Aklınıza gelecek birçok finans ve bankacılık uygulamasını AppGallery’den indirebilirsiniz. Aynı durum bir tablette olmazsa olmaz olarak nitelendirebileceğimiz multimedya uygulamaları için de geçerli. Bu uygulamaların dışında; Netflix, Disney+, Spotify, Zoom gibi, MatePad Pro’da mutlaka yüklü olmasını isteyeceğiniz uygulamaları da AppGallery’den çıkmadan indirebilirsiniz. Bunun için arama bölümüne yüklemek istediğiniz uygulamanın adını yazın, çıkan ilk sonuç çok büyük çoğunlukla aradığınız uygulama olacaktır, karşısındaki Yükle düğmesine tıklatın. Karşınıza çıkacak bir ekranda Yükle diyerek işleme onay verin. İşlem birkaç saniye içinde tamamlanacaktır. Bu yolla indirdiğimiz uygulamaları herhangi bir sıkıntı olmadan kullandığımızı belirtelim.

Söz konusu YouTube, Gmail, Google Fotoğraflar, Google Haritalar gibi Google uygulamaları olduğunda başvurabileceğiniz iki farklı yöntem var. Bunlardan bir tanesi bunları Hızlı Uygulamalar olarak açmak. Huawei’nin sunduğu bu özellik, genellikle birer web uygulaması olan bu gibi uygulamaları veya AppGallery’de olmayan oyunları hızlı uygulamalar hâlinde kullanmaya izin veriyor. Bunları başlangıç ekranına ekleyerek doğal bir uygulama deneyimi oluşturabilirsiniz. Diğer yöntem ise, Huawei cihazlarında giderek daha popüler hâle gelen GSpace. AppGallery’den ücretsiz olarak indirebileceğiniz bu uygulama sayesinde Google Play Store’a erişebilir, sözünü ettiğimiz Google uygulamalarını ve hatta daha fazlasını buradan yükleyebilirsiniz. Bunlar GSpace kabuğu içinde açılıyor, ancak her bir uygulamayı başlangıç ekranına ekleyerek kısayoldan erişim sağlayabilirsiniz.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

GSpace sayesinde YouTube’un Premium özellikleri olan videoyu küçültme, ekran kapalıyken sesini çalma gibi özelliklere erişim mümkün oluyor. Google Fotoğraflar, bulutta yüklü fotoğrafları görüntülemeye izin veriyor. Google Haritalar’da haritalara, yol tariflerine ve Google Hesabı altındaki favori yerlere erişim sağlanıyor. Bunun dışında kalan LetGo ve benzeri uygulamalarda da iyi bir deneyim elde ediliyor. Üstelik Netflix’i GSpace üzerinden kurduğunuz takdirde, platformdaki HD içerikleri MatePad Pro 12.6’nın büyük ve kaliteli ekranında hakkıyla izleme imkanı elde ediyorsunuz.

HarmonyOS 3’ün getirdiği yeniliklerden biri de aynı anda iki FreeBuds serisi kulaklığa ses verme. Bunu FreeBuds Pro 2 ve FreeBuds 4’ü aynı anda bağlayarak denedik ve başarılı olduk. Bu arada hem MatePad Pro 12.6 hem de FreeBuds serisi kulaklıklar birer Süper Cihaz. Bunlar birbiriyle kolayca bağlanıyor ve ses geçişleri de hızlı biçimde yapılıyor. Tabletin Kontrol Paneli içinde Süper Cihaz başlıklı bir kutucuk var. Yakınlardaki “Süper Cihaz”lar burada görünüyor. MateBook Serisi dizüstü bilgisayar, Huawei P50 Pro gibi akıllı telefon veya Sound serisi hoparlör de burada gösteriliyor ve bunlara kolay bağlantı imkanı sağlanıyor.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Bu arada HarmonyOS 3 ile birlikte artık bu Süper Cihazların birbiriyle bağlantı kurması için ortamda Wi-Fi bulunması, bunların aynı ağa bağlı olması gerekmiyor. Bu cihazlar birbirine yakın olduklarını seziyor ve hızlı biçimde bağlantı kurabiliyor. Süper Cihaz özelliği sayesinde P50 Pro gibi bir Huawei telefonunun ekranını tabletin ekranına yansıtabilir, buradan telefonu yönetebilir, kolay biçimde içerik aktarımı veya metin kopyalaması yapabilirsiniz. Üstelik fotoğraf düzenleme veya çizim yapma gibi işlerle uğraşırken, telefonunuzda bulunan bir fotoğrafta yer alan beğendiğiniz rengi hızlıca seçebilir ve bunu yaptığınız işte hemen değerlendirebilirsiniz. Huawei MateBook Serisi dizüstü bilgisayara bağlandığınızda ise, tabletteki dosyaları bilgisayarın Windows Gezgini içinde görme ve hızlı şekilde dosya transferi yapma imkanınız var. Ayrıca MatePad Pro’nun 12.6 inçlik büyük ekranını, MateBook Serisi dizüstü bilgisayarın yanında ikinci bir monitör gibi değerlendirebilir, verimliliğinizi artırabilirsiniz. Ayrıca tablet ve dizüstü bilgisayar arasında iş birliği modunu tercih ederek tableti PC’nin yanında yardımcı bir araç gibi de kullanma, PC’nin klavyesi ve trackpad’iyle tableti yönetme ve tabletteki bir metni kolayca bilgisayara sürükleyip bırakma imkanınız da var. Huawei Share ise; akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayar arasında fotoğraf, video ve belgeleri paylaşmayı daha pratik hâle getiriyor.

Yukarıda MatePad Pro’nun büyük ekranının aynı anda birden fazla uygulamayı kullanma konusunda yeteri kadar geniş alan sağladığını, donanım paketinin de bu işlevden akıcı biçimde yararlanmaya izin verdiğini belirtmiştik. Huawei, kullanıcı arayüzünde verimliliği artıran birtakım ufak detaylar da sunuyor. Örneğin bir uygulama tam ekranda açıkken ekranın alt kısmından sağ üst köşeye doğru sürükleyip götürürken parmağınızı ekrandan çekmezseniz, sağ üst köşede bir kutucuk göreceksiniz. Uygulamayı bu alana bırakarak küçültebilir ve ekranda tutmaya devam edebilirsiniz. Başka bir uygulamaya bakıp hemen geri dönme niyetindeyseniz, bu işlev epey yararlı olacaktır. Bir başka kullanışlı araç ise SuperHub. Bunu çoklu görev çubuğundan açabilirsiniz. Açtığınız zaman ekranın sağ üst köşesinde küçük bir çekmecede duruyor. Herhangi bir fotoğrafı veya metni seçip buraya sürükleyip bıraktığınızda orada sizin için tutuluyor. Daha sonra başka bir uygulamaya buradan alıp kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Burayı kopyalama panosunun daha gelişmiş ve kullanışlı bir versiyonu olarak düşünebilirsiniz.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Bir de daha önceki Huawei tabletlerinde de gördüğümüz AppMultiplier özelliği var. Tablet uygulamaları genellikle düşey yönde kullanıma göre tasarlanır. Bu da MatePad Pro gibi, genellikle yatay kullanıma öncelik verilen tabletlerde deneyimi sınırlar. İşte AppMultiplier, düşey yönde kullanıma göre optimize edilmiş uygulamaları yatay biçimde gösteriyor. Bunu yaparken ekranın iki kenarında kalın çubuklar var. Huawei bu alanı kaydırma için değerlendirmenize olanak sağlıyor. Uygulama içinde ikinci veya üçüncü ekranlar birinci uygulama penceresinin yanında ikinci bir pencerede açılıyor. BluTV, Sahibinden ve benzeri uygulamalarda bu özellik bir hayli kullanışlı oluyor. Öte yandan Petal Search da bu özelliği varsayılan olarak destekliyor. Diğer uygulamalar için de Ayarlar üzerinden etkinleştirmeniz imkan dahilinde bulunuyor.

Huawei MatePad Pro 12.6 2022 inceleme: Aksesuar

Huawei MatePad Pro 12.6 ile deneyimi zenginleştirecek, tabletle yapılabilecekleri daha da artıracak çeşitli araçlar var. Bunlardan bir tanesi klavyeli kılıf. Tasarımı değişmediği için 2021 model Huawei MatePad Pro ile birlikte gelen klavyeli kılıfı 2022 model tabletle de sorunsuz biçimde kullandık. Bu aksesuar sayesinde uzun süreli yazım işlerinde rahat ediyorsunuz. Üstelik bir mouse bağladığınız takdirde, dizüstü bilgisayar benzeri bir kontrol imkanı sunuluyor. Pencereler arasında PC tadında geçiş bu şekilde mümkün hâle geliyor.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

Bir de ikinci nesil M-Pencil var. 2022 model kalem şimdi şeffaf ucuyla daha şık görünüyor. Yenilenen tasarımı ile birlikte kavraması ve kullanması daha kolay hâle gelmiş. Silgi ve kalem arasında hızlı geçişi sağlayan çift tıklatma işlemi için kalemi nasıl tuttuğunuz artık önemli değil. Üstelik kalemi kullanırken ucun temas ettiği noktayı da gösteriyor ve tam olarak hangi noktaya temas ettiğinizi daha iyi şekilde görmenizi sağlıyor. Ekranın yüksek hassasiyeti ve kalemin yumuşak ucu, gerçek bir kağıt kalem hissini iyi biçimde yaşamaya izin veriyor.

M-Pencil ile MatePad Pro 12.6’nın eşleştirme sürecinde değişiklik yok. Kalemi kutudan çıkardıktan sonra tabletin kenarındaki manyetik alana yerleştirmeniz yeterli. Kısa bir süre içinde Bluetooth bağlantısı kurulacak ve kalem kullanıma hazır hâle gelecektir. Bu manyetik alan aynı zamanda kalemin şarj edilmesini sağlıyor. Kullanmadığınız durumlarda da buraya tutturulmuş biçimde kullanmaya devam edebilirsiniz.

huawei matepad pro 12.6 2022 inceleme

M-Pencil ile en iyi deneyim Huawei’nin yeni Notlar uygulaması ile elde ediliyor. Bu uygulama farklı defterler oluşturmanızı, bu defterler içinde el yazısıyla veya sanal klavyeyle notlar almanızı sağlıyor. Çizim araçları yeterli, üstelik kalem rengini ekranın herhangi bir noktasından kopyalamanıza izin veren bir renk alma aracı da var. Web sayfalarından metin veya görsel alma veya PDF’leri açıp üstünde M-Pencil ile not alma, düzenleme yapma gibi işlerde de Notlar uygulaması başarılı. Üstelik Notlar’ı Huawei Cloud ile senkronize edebilir, diğer Huawei cihazlarından veya PC için Huawei Cloud uygulamasının yüklü olduğu PC’nizden notlarınıza her yerde erişebilirsiniz.

Huawei Notlar uygulamasının dışında, Flexcil, Jnotes, touchnotes gibi not alma uygulamalarını, Huion Sketch veya Huashijie Pro gibi çizim uygulamalarını, Nomad veya Reality Studio gibi tasarım uygulamalarını MatePad Pro’ya yükleyebilir ve bu uygulamalarda da M-Pencil ile akıcı bir deneyim ve yüksek verimlilik elde edebilirsiniz.

Huawei MatePad Pro 12.6 2022 inceleme: Sonuç

Huawei MatePad Pro 12.6, tasarım ve içerideki birçok donanım bileşeni açısından selefine göre aynı görünse de, getirilen birkaç değişiklikle gerçekten dikkate değer fark yaratılıyor. Huawei, malzeme seçiminde yaptığı değişikliklerle üst sınıf tablet hissini daha iyi biçimde veren, üstelik kire veya parmak izine karşı daha iyi koruma sağlayan bir ürün ortaya koymuş. Büyük ekranı zaten iyi durumdaydı, ancak 120 Hz yenileme hızı, sürekli açık ekran gibi özellikler belli durumlarda fark yaratıyor. Yüksek parlaklık ve renk doğruluğu yüksek yenileme hızıyla birleşince daha gerçekçi bir görsel deneyim ve seyir zevki ortaya çıkıyor. Huawei Sound destekli dörtlü hoparlör sistemi ise bir tablette şimdiye kadar deneyimlediklerimiz içinde en iyileri arasında bulunuyor.

İçerideki donanım paketi tabletin farklı işlerin altından başarıyla kalkmasını sağlıyor. Geçişler, uygulamaların ve oyunların hızlı biçimde açılması, farklı pencerelerin ekrana getirilmesi ve bunlar arasındaki değişiklikler akıcı görünüyor. Burada HarmonyOS 3’ün katkısını da unutmamak gerekiyor, ne de olsa arka planda da dikkate değer değişiklikler var. Bununla birlikte HarmonyOS 3, gizlilik ve Ana Ekran özelleştirmeleri tarafında getirdiği yeniliklerle kullanıcı deneyimini daha ileri taşıyor. Uygulamalara erişim konusunda AppGallery giderek tek başına yeter hâle gelirken, Google uygulamaları ve Google Play Store erişimi için GSpace fazlasıyla kullanışlı. Hâlihazırda bir Huawei cihazı olanların MatePad Pro 12.6 ile kazanacakları ek yetenekler olacak, böylelikle mevcut akıllı telefon veya bilgisayarlarından elde ettikleri verim de artacak.

Kamera tarafında Huawei, tabletlerde görmediğimiz yetkinlikte donanımları, memnun edici fotoğraflarla birlikte sunuyor. Bununla birlikte belge tarama gibi, tabletin daha çok kullanılacağını düşündüğümüz işlerde de başarı gösteriyor. 10050 mAh gibi yüksek kapasiteli pili yoğun kullanımlarda bile bir günü rahatlıkla çıkarırken, hızlı şarj MatePad Pro’yu uzun süre boyunca prize bağlı biçimde kalmamanıza yardımcı oluyor. Kablosuz şarjı belki pek kullanmazsınız, ancak kablosuz ters şarjın varlığından olayı, ihtiyaç duyduğunuz anlarda kablosuz şarjı destekleyen telefonunuzu, akıllı saatinizi veya kulaklığınızı şarj edebileceğiniz için minnettar olabilirsiniz.

Sonuç olarak Huawei MatePad Pro 12.6, adında yer alan “Pro” teriminin hakkını iyi şekilde veriyor. Yüksek performansı ve verimliliği, yüksek bir görsel deneyimle rekabetçi fiyattan sunuyor. Eğer hâlihazırda bir Huawei akıllı telefonunuz veya MateBook Serisi dizüstü bilgisayarınız varsa, bu tabletten elde edeceklerinizin sınırı daha da genişleyecektir ve verdiğiniz paranın karşılığında elde ettiğiniz fayda daha da artacaktır.

huawei matepad pro 12.6 satın alHuawei MatePad Pro 12.6 (2022)
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER