İncelemelerManşetler

Huawei MateBook D16 İncelemesi

Huawei MateBook D16 inceleme yazısı ve videosunda Huawei'nin Türkiye'de yeni satışa çıkan dizüstü bilgisayarı ile ilgili yorumlar var.
huawei matebook d16 inceleme

huawei matebook d16 satın alHUAWEI MATEBOOK D16
Huawei Online Mağaza’dan Satın Alın
SATIN AL

Huawei 2020 yılında çeşitli fiyat noktalarında ve farklı kullanıcı kitlelerine hitap eden birçok dizüstü bilgisayar modeli çıkarmıştı. Bunlar da hatırı sayılır bir ilgi gördü. 2021 yılında da benzer bir durumu göreceğiz gibi görünüyor. Şirket başlangıcı MateBook D16 modeliyle yaptı. Geçen yıl bu zamanlarda satışa sunulan MateBook D15 modeli, güçlü bir fiyat-performans modeli olmuştu ve iyi bir ilgiyle karşılaşmıştı. D16 modeli, büyüyen ekranı ve güncellenen donanım bileşenleri dışında aşağı yukarı geçen yılın modelinin devamı gibi görünüyor. 6999 TL’den başlayan fiyatlarla Türkiye’de satışa sunulan bu dizüstü bilgisayarla ilgili yorumlar ve izlenimlerimiz Huawei MateBook D16 inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.

Huawei MateBook D16 inceleme: Tasarım ve Özellikler

Huawei MateBook D16, genel olarak selefi D15’in havasına sahip bir ürün. Ancak ondan biraz daha fazla lüks hissini veren bir cihaz olduğunu söylemek gerekiyor. Bunda alüminyum alaşımlı metal gövdenin kullanılmış olmasının da etkisi var. Ana malzemesi metal olsa da, dizüstü bilgisayar ağır değil. 1.74 kilogram ile 16 inç dizüstü bilgisayar için ağırlığın makul aralıklarda kaldığını görüyoruz. Bunun yanı sıra 18.4 milimetre kalınlığındaki gövde profili de bir dizüstü bilgisayar için fazlasıyla kabul edilebilecek bir seviyede bulunuyor. Ağırlığı sayesinde elde veya çantada taşımak zahmetli değil. Büyük ekranının getirdiği büyük yüzey alanı nedeniyle her çantada taşımak kolay değil. Ancak çok kalın olmaması çantalara biraz daha rahat sığmasına yardımcı oluyor. En azından içinde birçok aksesuarın bulunduğu ve genellikle 13 ya da 14 inç dizüstü bilgisayarı yerleştirdiğim sırt çantamda MateBook D16’yı zahmetsizce taşımayı başardım.

huawei matebook d16 inceleme

MateBook D16’nın 16.1 inç ekranı 16:9 görüntü oranına sahip. Bu da bilgisayarın gövdesinin geniş ve kısa bir yapıda olmasına vesile oluyor. Kapağın dış kısmında büyükçe bir Huawei logosu var ve gayet hoş görünüyor. Ekranın etrafını saran çerçeve oldukça ince tutulmuş. Böylelikle dizüstü bilgisayar yüzde 90 gibi yüksek bir ekran-gövde oranına ulaşıyor. Ekran 180 dereceye kadar açılmasa da, 135 dereceye kadar çıkan bir açıya kadar açılabiliyor. Bu da dizüstünde kullanmayı kolaylaştırıyor. Zaten büyük yüzey alanı da dizüstü bilgisayarın diz üstüne kararlı biçimde oturmasına yardımcı oluyor. Şu anda bu satırları bir sandalyede oturup MateBook D16 dizlerimin üstünde dururken yazıyorum ve hiç zorlanmadığımı söyleyebilirim.

Genelde 15.6 inç veya daha üstü büyüklükte ekrana sahip olan cihazlarda sayısal tuş takımlı bir klavye görürüz. MateBook D16’nın klavyesinde ise sayısal tuş takımı yok. Klavyenin tuşlarının dizilimi ve büyüklüğü 12, 13 veya 14 inçlik Huawei MateBook dizüstü bilgisayarlarınınkiyle aynı seviyede bulunuyor. Klavye tuş aralıkları yeteri kadar geniş tutulmuş, parmaklarınız tuşların arasında rahatlıkla geziniyor. Tuş basma aralıkları da iyi ve tuşlara bastığınızda da bir basınç hissetmiyorsunuz. Uzun süren metin yazımlarında bile bu klavye yorgunluk veya bıkkınlık yaratmıyor. Ödev veya rapor hazırlama işlerini sıklıkla yapanlar MateBook D16’nın klavyesinden memnun kalacaktır.

huawei matebook d16 inceleme

Klavyenin üst satırı ekran parlaklığı, ses ve bunun gibi kontroller için eklenen fonksiyon tuşlarına ayrılmış. Klavye arka aydınlatmalı, ancak klavye arka aydınlatma seviyesi çok yüksek değil. Parlaklık ayarı da birkaç kademeden ibaret. Eğer çok karanlıktaysanız ve bir şeyler yazmanız gerekiyorsa, klavye parlaklık ayarı işinize yarayacaktır. Klavyenin iki yanına birer hoparlör yerleştirilmiş. Sağdaki hoparlörün üst kısmında ise parmak izi okuyucusunun yerleştirildiği bir güç düğmesi bulunuyor. Parmak izi okuyucusu daha önce deneyimlediğimiz diğer Huawei dizüstü bilgisayarlarında olduğu gibi gayet hızlı çalışıyor. Ekran kilidini fazla beklemeden, kolayca açmak mümkün oluyor.

Söz klavyeden açılmışken klavyeye yerleştirilen 720p HD web kamerasından bahsetmeden geçmeyelim. MateBook 13 serisi haricinde hemen her Huawei dizüstü bilgisayarında web kamerası klavyenin en üst satırında bulunan fonksiyon tuşlarının ortasına yerleştiriliyor. Üstünde kamera işareti bulunan düğmeye bastığınızda kamera ortaya çıkıyor. Bu tarz bir yerleşim gizlilik konusuna önem verenler ve kullanmadığı zamanlarda web kamerasını kapatmayı tercih edenler için fazlasıyla kullanışlı. Ancak web kamerasını kullanmak istediğinizde sunduğu görüş açısı hoşunuza gitmeyebilir. Karşınızdaki kişi veya kişiler sizi aşağıdan görüyorlarmış gibi bir izlenim oluşuyor. Üstelik dizüstünde kullanımda da kamera açısı istediğiniz düzeyde olmayabilir. Toplantılarda veya online eğitimde iyi bir görüş açısı yakalamak için MateBook D16’nın fiziksel pozisyonunda oynama yapma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bunun dışında web kamerasının geniş bir görüş açısı var. Aslında bu geniş görüş açısı kameranın konumlandırmasının yarattığı negatif durumu biraz olsun gideriyor. Görüntülü görüşmeler için yeterli ve düşük ışık performansı da tatmin edici görünüyor.

huawei matebook d16 inceleme

Trackpad, 16 inçlik bir dizüstü bilgisayarda olmasını beklediğimize göre biraz daha küçük boyutlarda. Huawei bu birimin boyutunu genel olarak daha küçük boyutlu dizüstü bilgisayarındakilerle aynı seviyede tutmayı tercih etmiş. Bu da kötü sayılmaz. Trackpad bu hâliyle de rahatlıkla kullanılıyor. Aslında yazı yazarken avuç içlerinizi dayayacak daha fazla alan kaldığı için yazı yazmayı daha kolay hâle getiriyor. Bunun dışında izleme dörtgeninin yüzeyi çok sert veya yumuşak değil, hafif bir sürtünme hissediliyor. Bununla birlikte işaretçiyi kontrol etmede sıkıntı yok, tepkisellik iyi seviyede bulunuyor. MateBook D16’yı deneyimlediğim süre boyunca bir mouse kullanma ihtiyacı hissetmedim.

Port ve bağlantı seçenekleri tarafında da MateBook D16 güçlü sayılır. Dizüstü bilgisayarın sağ kenarında iki adet USB 3.2 Gen 1 destekli, USB-A portu var. Bunların yanında 3.5mm kulaklık jakı da mevcut. Sol kenarda ise iki adet USB-C portu var. Bunların yanında HDMI portu bulunuyor. USB-C portu DisplayPort desteğine de sahip. Böylelikle dizüstü bilgisayardan harici kaynaklara görüntü aktarımı söz konusu olduğunda seçenekler geniş, güncel bağlantı türleri destekleniyor.

huawei matebook d16 inceleme

Kablosuz bağlantı tarafında ise 802.11 a/b/g/n/ac/ax Wi-Fi desteğini görüyoruz. 2.4 GHz ve 5 GHz çift bant desteği var. Üstelik Wi-Fi 6 gibi güncel bir kablosuz ağ protokolü destekliyor. Wi-Fi güvenliği tarafında WPA3 desteğinin bulunması da önemli bir artı. Yani MateBook D16 ile birlikte kablosuz ağ tarafında geleceğe dönük dikkate değer bir yatırım yapmış olacaksınız. Bu arada Bluetooth 5.1 ve NFC desteğinin bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Huawei MateBook D16 inceleme: Ekran ve Ses

Yukarıda belirttiğimiz gibi, Huawei MateBook D16’da 16.1 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip bir ekran bulunuyor. IPS panelin kullanıldığı bu ekran 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip. Ekranın 170 derecelik görüş açısı bulunuyor. Ekrana epey yandan bakarsanız, parlaklıkta azalmalar görebilirsiniz, ancak ekranda neler olduğunu rahatlıkla görmeye devam edebilirsiniz.

huawei matebook d16 inceleme

Ekranın 300 nitlik maksimum parlaklığı var. Bu değer dizüstü bilgisayar ortalamalarında. Dışarıda parlak ışık altında, yarı ekran parlaklığında bile çalışma imkanı elde etmek mümkün. Şu anda bu satırları öyle bir ortamda yazıyorum. Ekranı çalışacak kadar görmek mümkün oluyor. Parlak ortamlarda ekranın mat kaplaması yardımcı oluyor. Bu kaplama sayesinde yansımanın olumsuz etkisi azaltılmış oluyor.

Ekranın 16:9 görüntü oranına sahip olması MateBook D16’yı özellikle multimedya içerik tüketimi için elverişli hâle getiriyor. Genel olarak 16:9 formatında olan YouTube videolarını görüntü alanından ödün vermeden izleyebilirsiniz. Daha geniş formatlı videolarda da bu ekran iyi iş çıkarıyor. Bunun yanı sıra aynı anda iki uygulama penceresi açmak isteyenler için genişlik bakımında yeterli sayılır. Ekran çok üst düzeyde olmasa da, ihtiyaçları fazlasıyla karşılıyor.

huawei matebook d16 inceleme

Ses tarafında, yukarıda da belirttiğimiz gibi klavyenin her iki yanına yerleştirilmiş birer hoparlör bulunuyor. Bu hoparlör stereo ses etkisini iyi biçimde sunuyor. Ses çıkış şiddeti çok yüksek sayılmaz, ancak harici bir ses kaynağına ihtiyaç bıraktırmadan video izlemek veya bir şeyler dinlemek için yeterli oluyor. Tizlerde patlama yok, baslar da yeterli. Sonuç olarak bas ve tiz düzeyi de MateBook D16’da film izlemek isteyen çoğu kullanıcı için tatmin edici olacaktır.

İki hoparlörün yanı sıra iki adet mikrofon var. Günümüzde dizüstü bilgisayarların online eğitim veya toplantılar için fazlasıyla kullanıldığını dikkate aldığımızda, mikrofon kalitesi de ayrı bir önem kazanıyor. MateBook D16’nın mikrofon sistemi, optimum uzaklıkta sesinizin kaydını düzgün biçimde yapacaktır. Belki biraz yankı ve mesafe hissediliyor, ancak karşı taraf ne konuştuğunuzu rahatlıkla anlayacaktır.

Huawei MateBook D16 inceleme: Performans ve Pil

İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, Huawei’nin MateBook D15’te olduğu gibi seçimini AMD Ryzen serisi işlemciden yana yaptığını görüyoruz. Ancak 2020 model AMD Ryzen 5 4600H işlemci kullanılmış. 2021 model AMD Ryzen işlemcileri görmeye başladık, ancak Huawei, MateBook D16’nın hedeflediği kitle için 2020 yılının işlemcisinin de yeterli performansı sunacağını düşünmüş olmalı. Tabii ki, yeterli envantere erişim ve fiyat gibi hususlar da Huawei’nin bu seçiminde etkili olmuştu.

huawei matebook d16 inceleme

RAM seçenekleri ise 8 GB ve 16 GB olarak değişiyor. Birinci seçeneğin fiyatı 6999 TL iken, ikinci seçenekte fiyat 8499 TL’ye çıkıyor. Her ikisinde de 512 GB NVMe SSD sunuluyor. Öğrenciler veya temel seviyedeki kullanıcılar için 8 GB RAM yeterli olacaktır, ancak benim gibi aynı anda birçok Chrome sekmesi veya farklı programla çalışıyorsanız, en güzeli 16 GB RAM tercih etmek olacaktır. Bizim elimizdeki model de 16 GB RAM barındırıyor. Aynı anda 30 kadar Chrome sekmesi açık durumda ve farklı programları da sürekli kullanıyorum. Böyle bir durumda bile MateBook D16 teklemeden çalışıyor.

Benchmark testlerinde Huawei MateBook D16, segmentinin ortalamalarında yer alan sonuçlar veriyor. İş veya eğitim amaçlı, genel olarak internette gezinme, film veya YouTube videoları izleme, Office dokümanları üzerinde çalışma gibi aktivitelerde iyi performans sunacaktır. Oyun konusunda çok büyük beklentilere girmemek gerekiyor. Apex Legends veya Fortnite gibi popüler oyunlarda 20-30 fps civarında değerlerle oyun oynamak mümkün oluyor.

Isınma ve fan sesi konusunda MateBook D16 iyi bir grafik sergiliyor. Huawei’nin kullandığı Shark Fin tasarımlı fan sistemi genel olarak sessiz çalışıyor. MateBook D16’yı kullandığım süre boyunca fan sesini çok duymadım. Duyduğumda bile bu ses çok aşırı düzeyde değil. Isınma konusunda MateBook D16 genel olarak iyi durumda, sıcaklık çoğu durumda makul seviyelerde kalıyor, aşırı noktalara çıktığına neredeyse hiç tanık olmadım.

Pil tarafında ise MateBook D16’nın 56 vat-saat kapasiteli pil barındırdığını görüyoruz. Bu pil MateBook D16’nın normal yoğunluklu bir kullanımda ve ortalama yüzde 50 ekran parlaklığında 8 saate varan bir çalışma süresine ulaşmasına yardımcı oluyor. Eğer Windows 10’un pil tasarruf modunu aktif hâle getirirseniz ve ekran parlaklığını da yüzde 40-50 seviyesine düşürürseniz, Word veya Chrome gibi programlarda yazı yazma gibi işlerde toplamda 9-10 saat arası çalışma ömrüne ulaşmanız mümkün olacaktır. Genel olarak MateBook D16’nın sabahtan akşama bir iş gününde tek bir şarjla çalışabileceğini söyleyebiliriz.

huawei matebook d16 inceleme

Pil süresi bakımından iyi bir performans ortaya koyan MateBook D16’nın şarj adaptörü diğer Huawei dizüstü bilgisayarlarında gördüğümüz gibi 65W’lık Huawei SuperCharge adaptörü. Bu güç adaptörü, standart bir dizüstü bilgisayarınkine göre çok daha küçük boyutlarda, ayrıca tek bir kabloyla birlikte geliyor. Üstelik elinizdeki USB-C uçlu akıllı telefonu veya tableti de bu güç adaptörüyle şarj etmeniz mümkün. Eğer Huawei Mate 40 Pro veya P40 Pro gibi bir akıllı telefon kullanıyorsanız, bu telefonlardaki hızlı şarj desteğinden de en iyi şekilde yararlanma imkanı elde edeceksiniz.

Huawei MateBook D16 inceleme: Yazılım

Huawei MateBook D16’da Windows 10 Home yüklü olarak geliyor. Huawei, ek olarak fazla bir yazılım ve aracı yüklü olarak sunmuyor. Geçen yılın modellerinde olduğu gibi PC Manager yazılımını yine görmeye devam ediyoruz. PC Manager, önceki sürümüne göre daha göz alıcı ve kullanıcı bir tasarıma kavuşmuş. Dizüstü bilgisayarın sürücü güncellemelerini yapabilir veya donanım durumlarını kontrol edebilirsiniz.

huawei matebook d16 inceleme

Tabii ki, MateBook D16’nın en önemli yazılım özelliklerinden bir tanesi Huawei Share ve Çoklu Ekran İş birliği. Eğer elinizde EMUI 10 veya 11 sürümüyle çalışan bir Huawei akıllı telefonu veya tableti varsa, cihazınızla D16 arasında kesintisiz bir bağlantı ve çalışma imkanı elde edebilirsiniz. Mate 40 Pro, P40 Pro veya bunun gibi bir Huawei telefonunuzun NFC özelliğini açtıktan sonra telefonu D16’nın trackpad’ine dokundurduğunuzda, iki cihaz arasında bağlantı kuruluyor. Sonrasında Huawei akıllı telefonun ekranını D16 üzerinden görebilir ve telefonun kontrolünü dizüstü bilgisayar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Sürükle-bırak yöntemiyle kolay dosya paylaşımı da önemli artılar arasında yer alıyor. Özellikle akıllı telefonunuzla çektiğiniz fotoğraf veya videoları D16’ya hızlıca aktarmak için bu yöntem çok kullanışlı.

Bu yılın Huawei dizüstü bilgisayarlarında gördüğümüz bir Çoklu Ekran İş birliği yeniliğiyse aynı anda üç uygulama penceresinin açılabilmesi. Akıllı telefonunuzun üç farklı ekranını D16’da aynı anda açabilirsiniz. Bir yandan akıllı telefonun ana ekranını veya uygulama menüsünü görüntülerken bir yandan da ek olarak iki uygulamayı D16’nın ekranı üzerinden açıp kullanabilirsiniz. Telefonun ses çıkışını da doğrudan D16’nın hoparlörleri üzerinden yansıtabilirsiniz. Bu şekilde çeşitli oyunları bile akıllı telefonunuz üzerinden D16’nın büyük ekranında ve daha güçlü ses sistemi eşliğinde oynayabilirsiniz.

PC Manager Huawei akıllı telefonları ile kolay ve kesintisiz bağlantı imkanı sunuyor. Eğer elinizde başka markalı bir Android telefonu varsa, yine de bir ortak çalışma seçeneğiniz var. Microsoft’un sunduğu Telefonum uygulamasını kullanarak Android telefonunuzu MateBook D16’ya bağlayabilir, telefonun ekranını ve uygulamalarını dizüstü bilgisayara yansıtabilirsiniz. Hatta telefon görüşmelerini bile Huawei MateBook D16 üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Huawei MateBook D16 inceleme: Sonuç

Huawei MateBook D16, 16 inçlik klasik bir dizüstü bilgisayara göre daha küçük bir hacimde ve ağırlıkta geliyor. Kabul etmek gerekiyor ki, büyük bir dizüstü bilgisayar, buna rağmen elde veya çantada taşımak çok zahmetli sayılmaz. Metal gövdesiyle hoş görünen bir bilgisayar. Klavyesi, izleme dörtgeni de gövdenin genel kalite çizgisine uyum gösteriyor. Ekranı çok yüksek profilli özelliklere sahip değil, ancak fiyatına göre iyi bir görsel deneyim sunuyor. 16:9 görüntü oranı özellikle video izlemek için kullanışlı. Eğer bu dizüstü bilgisayarla oyun oynamayı düşünüyorsanız, ekranın görüntü oranı hoşunuza gidecektir. Ancak içerideki donanım bileşeni oyun konusunda sizi belirli noktada sınırlayacaktır. Bu dizüstü bilgisayar daha çok işte veya okulda araştırma ve projeleri için kullanışlı ve boş zamanlarında da iyi ve eğlenceli vakit geçirme konusunda yeterli bir dizüstü bilgisayar arayanlara hitap ediyor. Fiyatının karşılığını iyi şekilde veren bir dizüstü bilgisayar. Eğer Huawei markalı akıllı telefon veya tablet kullanıyorsanız, kullanım alanınız biraz daha genişleyecektir.

huawei matebook d16 satın alHUAWEI MATEBOOK D16
Huawei Online Mağaza’dan Satın Alın
SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER