Teknoloji

ABD, Huawei Mate 60 Pro konusunda endişeli: Ticaret Bakanı yeni yaptırımları işaret etti

huawei mate 60 pro

Huawei’nin ABD’deki akıllı telefon pazarından bu ülke yönetiminin sıkı yaptırımları nedeniyle dışlandığı biliniyor, ancak Çinli teknoloji devi pes etmiyor. Şirket, yaptırımların başlamasından bu yana ilk kez birkaç ay önce, ilk 5G akıllı telefonu olan Huawei Mate 60 Pro‘yu Çin’de piyasaya sürdü ve bu, ABD için bir baş ağrısı kaynağı haline geldi.

ABD, Huawei’yi birkaç yıl önce ulusal güvenlik riski olarak sınıflandırdı ve bu yılın başlarında akıllı telefon üretimini neredeyse imkansız kılacak en sıkı yaptırımları uyguladı. Ancak Huawei, bu sınırlamalara rağmen modern 7 nm 5G SoC ile Mate 60 Pro adında bir akıllı telefon üretmeyi başardı.

Ağustos ayında, ABD Huawei’yi yaptırımları ihlal etmekle suçladı. Şimdi, ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Bloomberg ile yaptığı bir röportajda Huawei Mate 60 Pro’yu “derin endişe verici” olarak nitelendirdi. Ticaret Bakanlığı, ABD’yi korumak için ‘mümkün olan en güçlü’ önlemlerle yanıt verecek.

Ancak, Huawei’nin küresel tedarik zincirlerine neredeyse hiç bağımlı olmadan nasıl bu kadar hızlı ileri bir akıllı telefon üretebildiğini anlamak için öncelikle kapsamlı bir soruşturma planlanıyor. Mate 60 serisindeki bazı bellek çiplerinin Güney Koreli üretici SK Hynix’ten geldiği ortaya çıktı.

Gina Raimondo, Endüstri ve Güvenlik Bürosu (BIS) için ek fon talep etme fırsatını bir kez daha kullanıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı adına konuşan Mao Ning, ABD’nin ihracat kontrollerini tekrar tekrar kötüye kullandığını ve bunun küresel tedarik zincirleri için yararlı olmadığını belirtti. Bloomberg’in raporuna göre, Mate 60 Pro’daki HiSilicon Kirin 9000s, Çinli çip üreticisi SMIC’nin mevcut yaptırımlardan önce Hollandalı pazar lideri ASML’den edinmiş olabileceği makineler tarafından üretiliyor.

Video: Huawei MateBook 14s 2023 incelemesi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER