Teknoloji

Huawei Kirin 970 Mate 10 ile birlikte ilk kez çıkış yapacak

huawei kirin 970Huawei IFA 2017’deki varlığını etkinliğin sonuna gelmeye başladığımız zamanlarda hissettirdi. Burada Huawei Mate 10’da yer alması planlanan en son nesil yongasetin tanıtımını gerçekleştirdi. Çinli telefon üreticisi Kirin 970 yongasetin tanıtımını gerçekleştirdi. Huawei’nin en yeni yongaseti sekiz çekirdekli CPU ve 12 çekirdekli GPU barındırıyor.

Ayrıca kablosuz bağlantı yetenekleri tarafında da bazı önemli sıçramalar mevcut. Bu yongaset dünyanın Kategori 18 destekli ilk 4.5G LTE modemine sahip, böylelikle 1.2 Gbps’ye varan teorik hızlara ulaşabiliyor. Bu genişlemiş kablosuz bağlantı teknolojileriyle birlikte Huawei, gelecek telefonlarının çift SIM kartla kullanım imkanını 4G’den ödün vermeden sağlayacağını düşünüyor.

Yongasette toplam 5.5 milyon transistör bulunuyor. Bu sayı, Qualcomm Snapdragon 835’te yer alanda 2.5 milyar kadar daha fazla olmasıyla dikkat çekiyor.

Huawei, IFA 2017 kapsamında gerçekleştirdiği basın toplantısının büyük kısmını yongasetin çift görüntü işleme motoruna ayırdı. Bu birim diğer birçok özelliğin yanı sıra 4K HDR 10 video desteği de sunuyor.

Bu görüntü işlemcisi de ilk gösterimini Huawei Mate 10 ile birlikte yapacak. Huawei Mate 10’un da 16 Ekim’de Almanya’nın Münih kentinde düzenlenecek bir etkinlikte resmiyet kazanması bekleniyor.

Kirin 970 yongaseti 10nm üretim sürecini temel alıyor. Bu açıdan Qualcomm, Samsung, MediaTek gibi üreticilerin amiral gemisi işlemcileriyle benzer tabiat gösteriyor.

Ayrıca yeni yonga, HiAI mobil bilişim mimarisi sayesinde cihaza doğrudan eklenmiş yapay zekâ yetenekleriyle de öne çıkıyor. Huawei CEO’su sahne aldığı etkinlikte bu cihaz üstü yapay zekâ biriminin ve yeni yongasetin birlikte 25 kat daha iyi CPU performansı sunarak çalışacağını, aynı zamanda enerji verimliliğinin de 50 kat daha yüksek olacağını söyledi.

Bu gelişimler sayesinde Mate 10’un pil ömrünün Mate 10’a göre daha ileri seviyede olmasını bekleyebiliriz.

Yeni yongaset Mate 10’un yanı sıra Huawei’nin gelecek yılın başlarında çıkarmasını beklediğimiz P11’de yer alacaktır.

İLGİLİ HABERLER