İncelemelerManşetler

Huawei Ascend P1 İncelemesi

Telekomünikasyon sektörünün içinde olanlar Huawei markasını uzun zamandır biliyor. Bireysel kullanıcılar da son birkaç yıldır piyasada gördükleri giriş ve orta seviye Android telefonlar sayesinde bu markayı daha çok tanıyor. Ancak Huawei’nin niyeti akıllı telefon piyasasında daha iddialı bir konuma gelmeyi hedefliyor, bunun için üst sınıfta da bir şeyler yapmaya ihtiyaç var. İşte Huawei Ascend P1 bu çalışmanın bir ürünü.

huawei-ascend-p1-inceleme-00001

Bu yılın başında CES 2012’de duyurulan Huawei Ascend P1 nihayet yaz aylarında Türkiye piyasasına da giriş yaptı. 8 mm.’nin altındaki kalınlığıyla en ince Android telefonlar arasında yer alan bu telefon çift çekirdekli işlemcisi ve 4.3 inç’lik Super AMOLED ekranına karşın sahip olduğu iddialı fiyatıyla dikkat çekiyor. Sözünü ettiğimiz teknik özelliklere sahip olan telefonlar genellikle 1500 TL civarında fiyata sahipken Huawei Ascend P1 1200 TL’lik fiyatıyla kullanıcılar için cazip bir seçenek gibi görünüyor. Pekiyi, Huawei Ascend P1 daha ucuz olmasına karşın aynı performansı ve kullanıcı deneyimini sunuyor mu? Yazının devamındaki detaylı incelemede bu sorunun cevabını arayacağız.

Video İnceleme


[one-third]

[/one-third]

Donanım

En ince Android telefonlarından bir tanesi olan Huawei Ascend P1 127.4 x 64.8 x 7.7 mm.’lik boyutlara ve 110 gr.’lık ağırlığa sahip. İnce ve hafif kasası elde rahatlıkla kavranan ve tek elle rahatlıkla kullanılan bu telefon ayrıca pantolunun ön ceplerinde de inceliği sayesinde herhangi bir rahatsızlık olmaksızın taşınabilir. Plastikten yapılmış olan kasa kesinlikle sıradan durmuyor, üstelik sağlamlığı da yeterince fazla. Bunda cihazın çıkarılabilir bir kapağa sahip olmamasının da bir rolü bulunuyor.

Galeri: Huawei Ascend P1
[nggallery id=1074]

Huawei Ascend P1’in 4.3 inç’lik ekranının altında menü, ana ekran ve geri olmak üzere üç adet kapasitif dokunmatik tuş yer alıyor. Ekranın üstündeyse 1.3 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Ahize hoparlörünün içine de durum göstergesi niteliğinde bir lamba eklenmiş. Cihazın şarj durumuna veya gelen bildirime göre bu lamba farklı renklerde yanıyor. Cihazın sol kenarında ses tuşları, sağ kenarında ise onun karşısına gelecek şekilde güç butonu yer alıyor. Güç butonunun yanında microSD kart yuvası da bulunuyor.

huawei-ascend-p1-inceleme-00007

Huawei Ascend P1’in üst bölümünde mini SIM kart yuvası bir kapak arkasına gizlenmiş şekilde bulunuyor. Onun yanında hem şarj hem de bilgisayar bağlantısı işlevi gören microUSB portu ve 3.5 mm.’lik kulaklık jakı yer almakta. Alta ise mikrofon yerleştirilmiş. Arka tarafta ikinci bir mikrofon daha bulunuyor. Bu mikrofon sayesinde arka fonun gürültüsünün aktif şekilde bastırılması sağlanıyor. Arkada 8 megapiksel çözünürlüklü ve çift LED flaşlı kamera ve hoparlör de dikkat çeken unsurlar arasında yer alıyor.

huawei-ascend-p1-inceleme-00014

Huawei Ascend P1’in 4.3 inç’lik ekranı 540 x 960 piksel çözünürlükle geliyor. 256 ppi’lik piksel yoğunluğuna sahip olan bu ekranın tatmin edici bir görüntü deneyimi sunduğu söylenebilir. Pentile ekran teknolojisinin kullanıldığı bu Super AMOLED ekran görüş açısının yükseldiği durumlarda mavi ve yeşile çalan görüntüler üretebilmekte. Ancak bunun görüntü kalitesi ve alınan görsel zevk açısından bir dezavantaj oluşturduğunu söyleyemeyiz. Dış ortamlarda da ekran parlaklığını yükselttiğiniz takdirde rahatça kullanıma olanak sağlayan bir görüş elde edebilirsiniz. Ekranın üzerini kaplayan Corning Gorilla Cam da anahtar, bozuk para, vb. objelerin telefonun ekranını çizmesini engelliyor.

huawei-ascend-p1-inceleme-00017

Huawei Ascend P1’in çift çekirdekli işlemcisi TI OMAP 4460 etiketini taşıyor. 1.5 GHz hızında çalışan bu işlemciye 1 GB RAM eşlik ederken dahili bellek ise 4 GB ile sınırlı tutulmuş. Bunu artırmak için 32 GB’ye kadar destek sunan microSD kart yuvasından yararlanabilirsiniz. Kablosuz bağlantı tarafından 802.11b/g/n Wi-Fi, Bkuetooth 3.0 + HS, 21 Mbps HSDPA ve 5.76 Mbps HSUPA yer alıyor. GPS desteğine sahip olan bu cihazın microUSB portu MHL desteği sayesinde harici ekranlara görüntü aktarımına da izin veriyor. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula da Huawei Ascend P1’in sahip olduğu modüller arasında yer alıyor.

Yazılım

Huawei Ascend P1 Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile yüklü geliyor. Bunun üzerinde Huawei’nin yapmış olduğu çeşitli kullanıcı arayüzü düzenlemeleri mevcut. Telefon Türkiye’de Turkcell tarafından da satıldığı için bize gelen modelde çeşitli Turkcell uygulamaları ve Turkcell’e özel başlangıç ekranı da bulunmaktaydı. Cihazın kilit ekranı yine bir Huawei üretimi olan Turkcell MaxiPRO5’teki kilit ekranıyla aynı. Bu ekran sayesinde telefonun ana ekranına, kamera ve telefon gibi unsurlarına hızlı erişim sağlanıyor. Öte yandan kilit ekranı üzerinde operatör ve tarih bilgilerinin yer aldığı alan kaydırılabilir niteliğe sahip, kaydırma yaptığınızda karşınıza müzik uygulamasının bileşeni de çıkıyor. Böylelikle kilit ekranı üzerinden de çalan müziği kolaylıkla kontrol etmek mmkün oluyor.

huawei-ascend-p1-inceleme-00020

Huawei Ascend P1’in standart başlangıç ekranında Ice Cream Sandwich’in temel çizgileri hemen hemen korunuyor. Çeşitli Turkcell uygulamalarına kısayollar, çeşitli bileşenler, ICS’in standart uygulama menüsü bu kullanıcı arayüzünün temel özellikleri arasında yer alıyor. 3D Anasayfa adı verilen ve ana ekrandayken menü üzerinden ulaşılan alternatif kullanıcı arayüzü de üç boyutlu geçişleri ve üç boyut efektlerine sahip takvim, müzik çalar ve fotoğraf galerisi gibi çeşitli bileşenler barındırıyor. Uygulama menüsü de üç boyut efektli geçişlere ve özel uygulama klasörlerine sahip olacak şekilde tasarlanmış. 3D Anasayfa standard arayüze göre çok daha çekici görünüyor, bununla birlikte performans açısından daha yalın olanın daha tercih edilesi olduğunu söyleyebiliriz.

huawei-ascend-p1-inceleme-00019

Huawei Ascend P1’e Google Play Store üzerinden binlerce ücretli ve ücretsiz uygulama indirmek mümkün. Google’ın servislerine ait uygulamalar da Huawei Ascend P1’de yüklü olarak geliyor. Turkcell’in çeşitli servislerine ait uygulamalar da Huawei Ascend P1’in varsayılanları arasında yer almakta. Turkcell’in Android uygulama mağazası T-Market de Ascend P1’in başlangıç sayfasında kullanıcıları bekliyor.

Performans, Batarya ve Kullanım

Huawei Ascend P1’in sahip olduğu 1.5 GHz’lik çift çekirdekli işlemci ve 1 GB RAM paketi pratikte tatmin edici bir performans sunmayı başarıyor. Genel kullanımda cihazın menü ve kullanıcı arayüzü geçişleri sırasında bir akıcılık yakalanmış. Ekranın dokunmaya verdiği tepkiler de iyi seviyede. Quadrant, AnTuTu ve SunSpider Benchmark gibi araçlarla gerçekleştirdiğimiz performans testlerinde Huawei Ascend P1 kendisinden daha yüksek fiyata sahip olan çift çekirdekli işlemcili akıllı telefonlarla başabaş sonuçlar elde etmeyi başardı.

Huawei Ascend P1 Sony Xperia ion Sony Xperia P HTC One S (Snapdragon S4)
Quadrant 3492 3195 2354 4543
AnTuTu 6493 6800 Veri yok Veri yok
SunSpider 2026.8 ms +/- %2.2 1993.5 +/- %2.9 2777.3 +/- %1.2 1583.9 ms +/- %2.5

Huawei Ascend P1’in sahip olduğu 1670 mAh’lik batarya telefon için yeterli olan gücü fazlasıyla sunuyor. Telefon Wi-Fi ve 3G erişiminin, arka planda veri transferinin sürekli açık olduğu, e-posta kontrolü, internette gezinme, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağların kontrol edildiği normal bir kullanımda tek bir şarjla bir günü rahatlıkla çıkarıyor, hatta iki günü çıkarması bile işten değil. Huawei Ascend P1 ile yaptığımız telefon görüşmeleri de kalite açısından fena sayılmaz. Karşı tarafın sesini anlaşılabilir, netlik açısından tatmin edici şekilde almak mümkün. Çift mikrofonlu yapı da sizin konuşma yaptığınız ortamdaki gürültünün karşı tarafa en az şekilde iletilmesine olanak sağlıyor.

Kamera

Huawei Ascend P1’in arkasında 8 megapiksel, çift LED flaşlı ve 1080p HD video kayıt yeteneğine sahip kamera yer alıyor. Buna önde yer alan 1.3 megapiksel çözünürlüklü ikinci bir kamera eşlik ediyor. Huawei, Ascend P1’in Android kullanıcı arayüzünde Ice Cream Sandwich’in temel unsurlarına fazla dokunmamış, ancak kamera uygulamasında özelleştirmeler bakımından bir hayli cömert davranıldığını görüyoruz. Aslında sunulan kullanıcı arayüzü rakip üreticilerin akıllı telefonlarında gördüğümüz çoğu kamera arayüzüne benziyor. Sağda çekim tuşu, onun üzerinde fotoğraf ve video çekimi arasında geçiş sağlayan anahtar, galeri uygulamasına kısayol yer alırken sağda, ok ikonuna dokunulduğunda ortaya çıkan menü üzerine de kamera ayarları yerleştirilmiş. Ekranın sol üst köşesinde de flaş ve ön ile arka kamera arasında geçişi sağlayan dokunmatik tuşlar bulunuyor.

huawei-ascend-p1-kamera-00010

Galeri: Huawei Ascend P1’in Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1075]

Huawei Ascend P1 tarafından çekilen fotoğraflarda renklerin canlılığı ve parlaklık dikkat çekiyor. Işık şiddetinin belirli bir seviyede olduğu kapalı ortamlarda da Ascend P1’in kamerası iyi iş çıkarıyor. Otomatik odaklama sayesinde yakın çekimlerde iyi sonuçlar elde etmek mümkün. Nesneye yeteri kadar yaklaşmak ve bu durumda bile netliği sağlamak mümkün. Video çekimi sırasında da fotoğraftaki kalite sunuluyor. Çekim sırasında otomatik odaklama aktif bir şekilde kullanılıyor. Video çekimi sırasındaki el hareketlerinin çekimde yarattığı belirli bir titreme mevcut, ancak bunun çok da rahatsız edici boyutlarda olmadığını söyleyebiliriz.

Video: Huawei Ascend P1’in Kamerasından Örnek Video (1080p)


Multimedya

Huawei Ascend P1’in sahip olduğu donanım bileşenleri onu multimedya tüketimi açısından da elverişli bir cihaz hâline getiriyor. Telefon MP4, H.263 ve H.264 video kodlayıcılarını destekliyor. Telefonun MKV uzantılı 720p HD videoları da düzgün bir şekilde oynatabildiğini belirtelim. Cihazdaki tüm videoları Galeri uygulamasındaki video bölümü altında görmek mümkün. Ancak eksiksiz bir video deneyimi için Google Play Store’dan M2 Player veya VPlayer gibi bir uygulamayı kullanabilirsiniz.

Huawei Ascend P1 müzik tarafında MP3, WAV, eAAC+ gibi geleneksel müzik formatlarını destekliyor. Cihazda yer alan Müzik+ uygulaması cihazın belleğine attığınız şarkıları otomatik olarak buluyor; sanatçı, şarkı veya albüm gibi kriterlere göre listeliyor. Bunun yanı sıra cihazda yüklü gelen Turkcell Müzik uygulaması da internet üzerinden sevdiğiniz şarkıları dinlemeye ve parayla satın alınan belirli müzik indirme paketleri çerçevesinde şarkı indirmeye izin veriyor. DLNA desteği sayesinde Huawei Ascend P1 üzerindeki dosyaları aynı ağ üzerindeki başka oynatma cihazlarında yürütebilirsiniz. Tersi de geçerli.

Huawei Ascend P1’in arkasında yer alan hoparlörün çok yüksek bir ses çıkışına sahip olduğu söylenemez. Ancak arkada altta bulunan çıkıntılı yapı üzerine yerleştirilmesi sayesinde sesin çıkışı için düzgün bir oda yaratılıyor, bu durum aynı zamanda sesin şiddetinin biraz daha artırmaya da olanak sağlıyor.

Sonuç

Giriş ve orta seviye segmentindeki Android telefonlarıyla kullanıcıların aklına yerleşmeye başlayan Huawei üst sınıfta da agresif fiyatlı seçeneklerle bu durumu daha da kuvvetlendirmek istiyor. Ascend P1 ile başlatılan bu süreçte amaca uygun hareket edildiğini söyleyebiliriz. Ülkemizde 1200 TL civarında bir fiyata sahip olan Huawei Ascend P1’in sunduğu performans kendisinden 300-400 TL daha yüksek fiyata sahip olanlarla eşdeğer seviyede. Üstelik telefon temel Android deneyimini kullanıcılara fazlasıyla sunmayı başarıyor. Turkcell’in sunduğu uygulamalar da telefonun kullanıcı deneyimini biraz daha üst seviyeye taşıyacak nitelikte.

huawei-ascend-p1-inceleme-00010

Düzgün bir Android telefonu almayı düşünen bununla birlikte 1500 TL seviyelerine çıkmak istemeyenler Huawei Ascend P1’i bir seçenek olarak değerlendirebilir. Üstelik 1000 TL’nin hemen altında bir fiyatı telefon için ayırmaya razı olanların da ceplerinden 200 TL kadar daha fazla para çıkarıp Huawei Ascend P1’e yatırım yapmaları yanlış bir karar olmayabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER