Teknoloji

Huawei CEO’su: Açık platform olduğu sürece Android’den vazgeçmeyeceğiz

huawei androidHuawei’nin de, tıpkı Samsung gibi, Android işletim sistemine kendi içinde bir alternatif geliştirmeyi istediğine dair haberler geçtiğimiz hafta gündeme gelmişti. Söz konusu “B Planı” ile ilgili haberleri tetikleyen ise Google’ın işletim sistemi üzerindeki kontrolünü artıracağı dedikodular olmuştu.

Halihazırda şirketin CEO’luğunu yürüten Richard Yu, Weibo üzerinden yaptığı açıklamada Android ile olan yol arkadaşlıklarını sürdüreceklerini belirtti. Ancak Yu, bu işbirliğinin sürmesi için Android’in açık yapısının korunması gerektiğinin altını çizdi.

Yu, açıklama için düştüğü dipnot ile Google’ın Android’de daha sıkı bir kontrol kurmasının ihtimaller dahilinde olduğunu üstü kapalı biçimde ima etmiş oldu. Yu, bazıları tarafından “Kirin OS” olarak anılan bir sistem üzerinde çalışıldığını doğrulamasa da, Android’in geleceği üzerindeki belirsizliği gün yüzüne çıkarttı.

Google’ın Android ekosistemini daha uyumlu bir bütüne dönüştürmek için bazı adımlar atmayı istediği son zamanlarda konuşuluyor. Parçalı yapısı, Google’ın mobil işletim sisteminin en büyük problemlerinden biri olarak değerlendiriliyor. iOS ile karşılaştırıldığında güncelleme dağıtım hızı ve kalitesi konusunda oldukça geride kalan Android’in kritik güvenlik açıklarını kapatma konusundaki yavaşlığı da eleştiriliyor.

Huawei Android ile yola devam ediyor

Ancak Huawei CEO’sunun da belirttiği gibi, Android’in büyümesinde ve pazarın lideri olmasında işletim sisteminin açık kaynaklı doğası büyük rol oynuyor. Dolayısıyla cihaz üreticilerinin hareket alanını kısıtlamak, Google için intiharı hatırlatan bir eyleme dönüşebilir.

Hali hazırda Huawei Android yolculuğuna devam ediyor. Ancak şirket bunu yaparken kullanıcı deneyimini EMUI arayüzüyle destekliyor. İlginç biçimde, Huawei ve diğer üreticilerinin bu tutumu, Google’ın daha sıkı talimatları gündeme almasının gerekçeleri arasında gösteriliyor.

İLGİLİ HABERLER