Teknoloji

Huawei ABD ve Çin arasındaki gerilimin parçası olmaya devam ediyor

huawei 5g abd japonya hongmeng os

Dünyanın dört bir yanındaki telekomünikasyon şirketleri, uzun süredir Huawei konusunda nasıl bir tavır izleyeceklerini netleştirmeye çalışıyor. ABD Amerikan telekomünikasyon şirketlerinin şebekelerinde Huawei’nin ürünlerini kullanmasını ulusal güvenlik gerekçesiyle yasaklarken, dünyanın geri kalanında bu kadar sert yaptırımlar henüz uygulanmıyor. Ancak bu da Huawei’ye dair çeşitli şüphelerin olmadığı anlamına gelmiyor. Özellikle Amerikan güvenlik uzmanları, Çin hükümetinin Huawei’nin üzerindeki etkisinin tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor. ABD ve Çin arasındaki gerilimin de işleri zorlaştırdığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Olaya son olarak sektörün iki önemli ismi de dahil olurken, yapılan açıklamalarda teknolojiden ziyade politik tutum öne çıkıyor. Geçtiğimiz cuma günü İsviçre’nin Cenevre şehrinde konuşan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Genel Sekreteri Houlin Zhao, ABD’nin Huawei’ye uyguladığı yasağa karşı olduğunu açıkça dile getirdi. Huawei’nin yanlış bir şey bulunması durumunda suçlanabileceğini belirten Zhao, ortada bir şey yokken bir şirketi kara listeye almanın ise adil olmadığını dile getirdi.

Zhao’nun Birleşmiş Milletler’e bağlı ITU’ya geçmeden önce Çin Posta ve Telekomünikasyon Bakanlığı’nda görev yaptığını unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla mevcut durumun kendisini rahatsız etmesi de doğal görünüyor.

Diğer taraftan Amerikan yetkililerin tüm Çinli teknoloji şirketlerine siber suçlu muamelesi uygulaması da sürüyor. ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın siber güvenlik ve altyapı şefi Chris Krebs, kendileri için bir ürünün çıkış noktasındaki siyasi rejimin ürünün kendisinden daha büyük bir endişe kaynağı olduğunu belirtti. Krebs, otoriter yönetimlerin yükselişte olduğunu ve bunların teknoloji sektörlerindeki operasyonlarını yürütme yöntemlerinin de dikkatle izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Huawei konusundaki kavganın temelinde ABD ve Çin arasındaki gerilimin bulunduğunu görmek zor değil. Diğer ülkelerin de bu tartışmaya sürüklendiği rahatlıkla söylenebilir. Yapılan son açıklamalar ise bu kavganın bir süre daha devam edeceğini gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER