Teknoloji

HTC Vive’ın bağımsız VR başlığı Çin’de duyuruldu

htc viveHTC ilk bağımsız Vive sanal gerçeklik başlığının duyurusunu gerçekleştirdi. HTC Vive’ın bu yeni versiyonu bir PC ya da akıllı telefona bağlı olmadan çalışabiliyor. Henüz resmi adı açıklanmayan bu başlığın ilk olarak Çin’deki tüketicilerle buluşması bekleniyor. Bu ürün, HTC’nin geliştirdiği ve bu yılın ilerleyen zamanlarında çıkarmayı planladığı Google Daydream başlığından ayrı bir başlık olacak.

Google Daydream platformu için geliştirilen başlıktan bağımsız olarak, Çin’e özel başlık Viveport içerik ekosistemine bağlı olarak çalışacak.

Qualcomm Snapdragon 835 VRDK referans tasarımını temel alan bu başlık, HTC’nin Daydream cihazıyla aynı çizgide, üst sınıf bir ürün olacak. Qualcomm’un belirttiğine göre, iki cihaz neredeyse birbirinin aynısı seviyede, sadece estetik açıdan bazı farklılıklar bulunacak.

Her iki başlığın da çalışması için PC’ye, akıllı telefona veya başka bir cihaza bağlantı gerekmeyecek. Böylelikle sanal gerçeklik deneyimlerini bağlı bir cihazdan uzakta da yaşamak mümkün olacak.

HTC bu başlıkla ilgili daha fazla detayı şu an için açıklamıyor. Cihazın adını, teknik özelliklerini, çıkış tarihini veya fiyatını şu an için bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey Snapdragon 835 yongasetle çalışacağı ve altı açılı bağımsız hareket takibi yeteneğine sahip olacağı.

Bu başlık Vive ailesinin bir parçası olmakla birlikte, şu anda piyasada olan HTC Vive ürününden önemli farklılıkları da bulunacak. Bağımsız çalışacağı için, bu başlığın kendi güç kaynağına ve bağlantı elemanlarına sahip olması gerekecek.

HTC’nin ilk mobil sanal gerçeklik başlığıyla ilgili ortalıkta epey bilinmeyen bulunsa da, bu cihaz için içerik oluşturmaya hevesli geliştiriciler buradan geliştirici programına kayıt yaptırabiliyor.

HTC’nin Daydream destekli bağımsız cihazın yanında bir de bağımsız Viveport cihazı çıkarması mantıklı görünüyor. Çin’de Google tabanlı uygulama ve içeriklerin önüne engel çıkabiliyor, bu nedenle HTC, doğacak boşluğu Viveport cihazıyla doldurmayı düşünmüş olmalı.

Fiyat açısından da, bağımsız Vive cihazının PC’ye bağlanan HTC Vive’dan daha ucuz olacağı düşünülüyor. Bununla birlikte hâlâ yüksek kaliteli içerikler sunulmaya devam edilecek.

Fazla detay olmasa da, HTC bağımsız VR cihazını çok yakında çıkarmaya hazır gibi görünüyor. Böylelikle Vive cihazına daha makul fiyatlı bir mobil ürün daha eklenmiş olacak.

Vive X’in küresel şefi Marc Metis, TechRadar sitesine verdiği demeçte, HTC’nin farklı fiyat noktalarında yeni Vive ürünleri geliştirdiğini dile getirmişti. Şirketin farklı segmentlerdeki ihtiyaçları karşılamak için yeni iş ortaklarıyla çalıştığını sözlerine eklemişti.

Çin için özel bir bağımsız VR başlığının duyurulması, Daydream destekli bağımsız HTC Vive cihazının da çıkışının yakın olduğu anlamına geliyor. Bu yeni cihazı sonbaharda, Google’ın yeni Android O telefonlarıyla aynı zamanlarda görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER