Teknoloji

HTC Vive Pro sanal gerçeklik başlığı yerel göz takibiyle yenileniyor

htc vive pro eye

HTC Vive Pro sanal gerçeklik başlığının en yeni versiyonunu CES 2019’da duyurdu. Bu yeni versiyonun en önemli özelliği olarak yerel göz takibi öne çıkıyor. Vive Pro Eye adını taşıyan yeni model, daha yüksek kaliteli sanal gerçeklik deneyimleri vadediyor.

Vive Pro Eye, bu vaadi “foveated rendering” olarak adlandırılan bir teknik sayesinde veriyor. İnsan gözünün sanal gerçeklik sahnesinde görmesi için keskin görselleri işleyen teknik, çevredeki nesnelerin görüntü kalitesini aşağıya çekiyor. Vive Pro Eye için henüz bir fiyat açıklanmış değil. Ancak ürünün yılın ikinci çeyreği içinde satışa sunulması planlanıyor.

Göz takibi teknolojisinin sanal gerçekliğin önünde yeni ufuklar açtığı rahatlıkla söylenebilir. Yüksek kaliteli görüntülerin yanı sıra, sanal gerçeklikte eller serbest biçimde yeni etkileşim yollarının sunulması ve hareket kumandalarını kullanamayanlara yeni erişebilirlik imkanlarının sağlanması göze çarpıyor. Bu teknoloji sayesinde menüleri açmanın veya geniş kataloglar içinde arama yapmanın kolaylaşması muhtemel görünüyor. HTC göz tabanlı kontrol özelliğini MLB Home Run Derby VR adını taşıyan ve Amerikan Ulusal Beyzbol Ligi için geliştirilen bir uygulamada sergiliyor.

HTC Vive Pro Eye öncesinde orijinal Vive’a göz takibi özelliğini eklemek için başka bir kit sunmuştu. Vive Pro Eye ile birlikte göz takibi bir ekstra özellik olmaktan çıkıp standarda dönüşme konusunda önemli bir adım atıyor.

İLGİLİ HABERLER