İncelemelerManşetler

HTC Mini+ İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bundan 10-15 yıl öncesinin cep telefonlarını hatırlıyor musunuz? Kullandığımız renkli, büyük ve yüksek çözünürlüklü ekran sahibi akıllı telefonları sayesinde bu telefonlar mazide birer hatıra olarak kaldı. HTC’nin geçtiğimiz yılın ortalarında tanıttığı ve bugünlerde Türkiye pazarında da satışa sunulan HTC Mini+ sayesinde o eski günleri hatırlama fırsatını elde ediyoruz. HTC Mini+ klasik cep telefonu gövdesini, HTC’nin tasarım çizgisi ve çeşitli yardımcı uygulamalarla buluşturuyor. Ve ortaya HTC’nin akıllı telefonlarını uzaktan kumanda etmeyi sağlayan bir aksesuar çıkıyor. HTC Mini+ ile ilgili detaylar incelememizde yer alıyor.

htc-mini-plus-inceleme-00030

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları:
TasarımGenel ÖzelliklerKullanımSonuç

Tasarım

HTC Mini+ özellikle HTC One serisi akıllı telefonlardan bildiğimiz tasarımı devam ettiriyor. Ön bölüm fırçalanmış alüminyumdan yapılmış, kenarlar siyah renkli bir şeritle çevrelenmişken ürünün arkası da metalik gümüş renkli parlak plastikle tamamen kaplanıyor. 118.7 x 39.8 x 7.15 mm.’lik boyutlara sahip olan bu ürün yeteri kadar dar ve ince, bu sayede elinizde rahatlıkla tutup kullanmanız mümkün oluyor. Öte yandan HTC Mini+ neredeyse bir tüy kadar hafif, hem elinizde tutarken hem de cebinizde taşırken sanki yokmuş hissine kapılabilirsiniz. Sadece 42 gr. ağırlık değerine sahip olması da bu hissin boş olmadığını gösteriyor.

htc-mini-plus-inceleme-00001

HTC Mini+’ın ön yüzünde 1.5 inç ekran yer alıyor. Bu ekranın altında yeşil ve kırmızı renkli aç ve kapat tuşlarını, bunların ortasında da Enter tuşunu görüyoruz. Bu üç tuşun altında da daire şekli verilmiş sayısal tuşlar bulunuyor. Her bir tuş arka aydınlatmaya sahip, bu sayede karanlıkta bile rahatlıkla kullanmak mümkün oluyor. Tuş takımının hemen altında HTC logosunu görüyoruz. Ekranın üstünde ahize hoparlörü ve LED gösterge lambası dikkat çekiyor.

htc-mini-plus-inceleme-00010

HTC Mini+’ın üst kenarında kızıl ötesi portu ve lazer işaretçisi yer alırken sağ kenarda ses tuşlarını görüyoruz. Alt kenarda da şarj işlemini sağlayan microUSB portu ve mikrofon yer alıyor. Arka bölümde ortaya HTC logosunun yerleştirildiğini görüyoruz. Bu logonun biraz üstünde de NFC logosu bulunuyor.

Genel Özellikler

HTC Mini+’ın 1.5 inç beyaz renkli 4 gri OLED ekranı 128 x 128 çözünürlük değerine sahip. Deyim yerindeyse, karşımızda 1990’ların sonlarında görmeye başladığımız cep telefonlarınınkine benzer bir ekran yer alıyor. Bu ekran sayesinde HTC Mini+’ın sunduğu işlevleri kullanmak mümkün oluyor.

htc-mini-plus-inceleme-00012

Çağrı kayıtlarını görüntüleme ve çağrı gerçekleştirme, bağlı telefona gelen yeni SMS iletilerini okuma, TV’yi kumanda etme, bilgisayara bağlayarak sunumlarda slaytlar arasında geçişi kumanda etme, üstünde yer alan lazer işaretleyicisi yardımıyla uzaktaki bir noktayı gösterme gibi başlıca işlevler HTC Mini+ tarafından sunuluyor.

HTC Mini+ geçen yıl piyasaya çıkmış One ve Desire serisi akıllı telefonlar tarafından destekleniyor. Listeye baktığımızda HTC One, HTC One mini, HTC One Max, HTC Butterfly, HTC Desire 200, HTC Desire 300, HTC Desire 500, HTC Desire 601 gibi cihazların desteklenenler arasında yer aldığını görüyoruz. Tahmin ediyoruz ki, bu yıl çıkacak olan cihazlar da HTC Mini+’ın desteklediği HTC markalı akıllı telefonlar arasında yer alacaktır.

htc-mini-plus-inceleme-00034

HTC Mini+ kablosuz bağlantı tarafında Bluetooth 2.1+EDR ve NFC desteklerini içeriyor. Bluetooth 2.1+EDR sayesinde akıllı telefonlarla bağlantı sağlanıyor ve 10 metrelik bir menzil içinde kumanda etme ve kontrol işlemi gerçekleştiriliyor. NFC desteği sayesinde eşleştirme işlemi kolaylaşıyor, HTC Mini+’ı yönetici cihaza dokundurmak bağlantı için yeterli oluyor.

HTC Mini+’ın içinde 320 mAh kapasiteli pil bulunuyor, bu pil yerinden çıkarılamıyor. Bu pil sayesinde HTC Mini+ 9 saate kadar telefonla görüşme ve 95 saate kadar bekleme süresi sunuyor.

Bu arada HTC Mini+, eğer ortamda bir HTC Media Link HD cihazı varsa, onun da uzaktan kumanda edilmesini mümkün kılıyor.

Kullanım

HTC Mini+’ı elimizde bulunduğu süre boyunca HTC One ile kullandık. Bu iki cihazı birbirine bağlama işlemi sorun olmaksızın gerçekleşiyor. Eğer HTC Mini+ ile HTC One’ı birbirine dokundurduktan sonra bağlamayı beceremezseniz, HTC One’ın Bluetooth bağlantısını elle aktifleştirip cihazı belirli bir süre için “görünebilir” yapmak yerinde olacaktır. Bağlantı kurulduktan sonra HTC One’ın bildirim çubuğu üstünde bir HTC Mini+ ikonu görüntüleniyor, ayrıca bildirim tepsisi içinde de HTC Mini+’ın bağlı olduğunu gösteren bir bildirim yer alıyor. Bu bildirimi kullanarak iki cihazın bağlantısını kesebilirsiniz.

htc-mini-plus-inceleme-00037

1.5 inç ekran üzerinden gezinti gerçekleştirilen basit kullanıcı arayüzünde Telefon, İletiler, Takvim, Bildirim, Uzaktan Kumanda ve Ayarlar olmak üzere altı ana başlık altında çeşitli uygulamalar görüyoruz.

htc-mini-plus-inceleme-00013

Telefon içinde Arama kaydı altında, içinde son arama kayıtlarını kişi, numara ve tarih gibi bilgilerle gösteren bir liste bulunuyor. Sık görüştüğünüz kişilerin kayıtları da Sık sık başlığı altında görüntüleniyor ve dilediğiniz zaman bu kişileri aramanıza imkan tanınıyor. HTC Mini+’ın sayısal tuşlarını kullanarak dilediğiniz numarayı arayabilir ve sanki normal bir telefonla görüşüyormuş gibi konuşmanızı gerçekleştirebilirsiniz. Gelen çağrıları da HTC Mini+’ın arama kabul veya reddetme tuşlarını kullanarak cevaplayabilir veya sonlandırabilirsiniz.

htc-mini-plus-inceleme-00014

HTC Mini+ ile telefon görüşmeleri yapmak gayet zevkli. Ahize hoparlörünün sunduğu sesin şiddeti iyi, sesin biraz mekanik çıktığını ve tizin fazla olduğunu kabul etmek gerekiyor. Mikrofonu da iyi çalışıyor, gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmeleri sırasında karşı tarafın bizim sesimizi duymakla ilgili bir problem yaşadığına dair şikayet almadık.

İletiler bölümü altında telefona gelmiş olan yeni SMS iletileri gösteriyor. Bunlar HTC Mini+ üzerinden, görüntülendikten sonra otomatik olarak siliniyor. Tabii ki, bağlı telefonda bu ileti varolmaya devam ediyor, istediğiniz zaman oradan açıp göz atmanız mümkün.

htc-mini-plus-inceleme-00017

Takvim bölümü altında HTC Mini+’ın bağlı olduğu akıllı telefonda bulunan takvim kayıtları; bulunulan günde veya yakın zamandakiler olacak şekilde liste halinde gösteriliyor. Her bir kaydın üstündeyken Enter tuşuna basarak detayları görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca takvim kayıtları detay sayfası içindeyken de sağ ve sol navigasyon tuşlarının yardımıyla kayıtlar arasında gezinebilirsiniz.

Bildirim bölümü içinde kaç tane e-posta iletisinin geldiğini görebilir veya telefonunuzun pili azaldığında bunun bildirimini de HTC Mini+ üzerinde görebilirsiniz.

htc-mini-plus-inceleme-00020

Uzaktan Kumanda uygulaması içinde beş ana başlık görüyoruz. PC’ye bağlan bölümü, bilgisayara yüklenen HTC Mini+ Uzaktan Kumanda öğesinin yüklü olduğu PC’yi uzaktan kontrol etmeyi sağlarken, TV uygulaması sayesinde HTC akıllı telefonunuzda tanıtılmış olan uzaktan kumanda profillerine erişmeniz ve TV’nizi ya da diğer ekipmanlarınızı uzaktan kumanda etmeniz mümkün oluyor.

htc-mini-plus-inceleme-00025

Kamera uygulaması bağlı bulunan telefonun kamera uygulamasını yönetmeyi, fotoğraf çekim işlemini HTC Mini+’ın Enter tuşuna basarak gerçekleştirmeyi sağlıyor. Ortam Yürütücüsü ise HTC telefonda çalmakta olan şarkı veya filmi çalma, duraklatma, geri veya ileri alma gibi kontrolleri sağlıyor.

htc-mini-plus-inceleme-00026

Son olarak Sunum özelliği de HTC Mini+’ın sunumlarda yardımcı aksesuar olarak kullanılmasını mümkün kılıyor. Navigasyon tuşlarını kullanarak sayfalar arasında gezinebilir, üstte bulunan kızılötesi işaretleyicinin de Enter tuşuna basılı tutarak sunumlar sırasında kullanılmasını sağlayabilirsiniz. HTC Mini+ kapalıyken de Enter tuşuna basılı tutarak lazer işaretleyicisini kullanabilirsiniz.

htc-mini-plus-inceleme-00036

Ayarlar bölümü altında HTC Mini+’ın ses ve titreşim ayarları, yazılım güncelleme aracı ve hakkında verilmiş bazı bilgiler bulunuyor. Uyku süresini ayarlama da ayarlar arasında bulunuyor. Bu arada Ayarlar altında bulunan Telefonumu bul özelliği de HTC Mini+’a bağlı olan HTC akıllı telefonunun sesini çaldırmayı sağlıyor, böylelikle evde veya iş yerinde kaybolduğunu düşündüğünüz telefonu sesi yardımıyla bulmanıza imkan tanınıyor.

Sonuç

HTC Mini+ özellikle telefonuyla fazla miktarda sesli görüşme yapanlar için ideal bir cihaz gibi görünüyor. Aslında Bluetooth kulaklıklar bu gibi durumlarda daha kullanışlı olabilir, ancak herkes kulağa telefonu dayayarak konuşmaktan nefret etmiyor, bunu daha tercih edilesi buluyor. HTC Mini+ sayesinde bir yandan telefonla görüşme yaparken bir yandan da telefon üzerinde internette gezinme, bir randevu kaydına veya kişi bilgilerine bakma, e-posta yazıp gönderme gibi işleri de gerçekleştirmek mümkün oluyor.

htc-mini-plus-inceleme-00033

Öte yandan HTC Mini+ sunum yapanlar için de epey kullanışlı bir cihaz olacaktır. Hem bilgisayara bağlantı imkanı sunması hem de özel bir sunum uygulaması barındırması en önemli artılar arasında dikkat çekiyor. Lazer işaretleyicisi de kullanıcıları bir hayli memnun edecektir. Kamera uygulamasıyla fotoğraf çekiminin uzaktan gerçekleştirilebilmesi ya da TV’nin uzaktan kumanda edilmesi de önemli artılar arasında yer alıyor.

İzlenimlerimiz HTC Mini+’ın özellikle çalışanlar için epey kullanışlı bir cihaz olduğunu gösteriyor. Ofis içinde gezinirken akıllı telefonunuzu şarj veya bilgisayar bağlantısı için masada bırakabilir, HTC Mini+’ı kullanarak etrafta rahatlıkla gezinebilir, telefon görüşmelerinizi gerçekleştirebilir, gelen mesajlara göz atabilirsiniz. Ayrıca TV’yi ve akıllı telefon üzerinden oynatılan multimedya dosyalarını uzaktan kontrol imkanı sunması da, bu cihazı ikinci etapta normal kullanıcıların da ilgi alanına sokuyor.

İLGİLİ HABERLER